Inaugurarea dublei expoziții la UMFST: „Mașinile lui Leonardo da Vinci” și „Imperiul Roman – Tehnologia Învingătorilor”, 19 mai – 15 iunie 2023

 „Dacă ar fi să spunem un singur cuvânt despre Leonardo da Vinci, curiozitate, cred că este cel care l-ar caracteriza cel mai bine”.

Afirmația îi aparține rectorului UMFST G.E. Palade Târgu Mureș, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, cu ocazia deschiderii oficiale a evenimentului organizat de Universitatea noastră: expozițiile „Mașinile lui Leonardo da Vinci” și „Imperiul Roman – Tehnologia Învingătorilor”, pentru prima dată în același spațiu expozițional.

 „Într-o introducere scurtă, aș dori să vă vorbesc despre cât de important este să ai în viață o curiozitate, de a face și altceva, de a ieși din predictibilitate, fie la nivel personal, individual, fie la nivel de instituție.

Spun de fiecare dată, când este vorba despre UMFST, închei cu bucurie, cu mândrie, dar și cu un mesaj spre viitor, „E pluribus unum!”, pentru că și acest eveniment, printre multe altele, trebuie să aibă aceeași ștampilă.  Dacă ar fi să spunem un singur cuvânt despre Leonardo da Vinci, curiozitate, cred că este cel care l-ar caracteriza cel mai bine. Dacă ne-am întreba ce a fost el, probabil că ar fi greu de spus. Preocupările lui au fost atât de eterogene, încât ar trebui să ne gândim ce legătură are arhitectura, cu muzica sau cu tehnica.

Am fost fascinat întotdeauna de personalitatea lui Leonardo da Vinci, pentru că el ne-a arătat că omul nu are limite în gândire, că poate să facă orice, dacă este curios de-a lungul timpului.

Inaugurăm astăzi o dublă expoziție care va dura o lună de zile și care, cu siguranță, va stârni, la rândul ei, curiozitate din partea tuturor celor care vor veni să o vadă, pentru că e ceva diferit.

Vă spuneam despre spațiul care găzduiește această expoziție, unul cu adevărat polivalent, și nu pot să nu mă gândesc la faptul că acest loc este și un fel de metaforă.

Nu demult, în sala aceasta încă se murea și se supraviețuia. Să ne amintim că aici a fost unul dintre locurile cele mai fierbinți, privitoare la îngrijirea bolnavilor cu suferință Covid, în stare severă și critică. Astăzi, asistăm aici la o renaștere, într-un sens mai contemporan, legând această afirmație de simbolul pe care îl are Universitatea, acea pasăre care se reface, pasărea Phoenix, care dă sensul revenirii și redevenirii noastre, a fiecăruia”, a mai transmis rectorul UMFST, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei.

Cu aceeași ocazie, prof. univ. dr. Giordano Altarozzi, decanul Facultății de Științe și Litere „Petru Maior”, a subliniat complementaritatea celor două expoziții care, din punct de vedere istoric, se regăsesc la o distanță în timp de aproape 1.000 de ani.

Intrarea în expoziție se face de la Imperiul Roman, după care se trece la epoca Renașterii. Și, aș dori să vă ofer câteva repere istorice, să subliniez faptul că aceste două expoziții, atât de îndepărtate și conceptual, și în timp, între sfârșitul Imperiului Roman și nașterea lui Leonardo da Vinci fiind cu puțin sub 1.000 de ani, trebuie privite în strânsă legătură și într-un mod complementar

Renașterea a fost un moment de revenire la viață a Europei Occidentale care, după prăbușirea Imperiului Roman, a fost adâncită timp de 1.000 de ani în „Evul Mediu întunecat”.

Evul Mediu nu a fost întru totul întunecat, a avut multe momente de revenire, de luminozitate, care au pregătit terenul pentru Renaștere.

Dar, Renașterea nu înseamnă doar acest lucru. Înseamnă revenire la viața marii tradiții a civilizației clasice, grecești și, în Europa de Vest, în special romană. Multe dintre realizările oamenilor Renașterii, dar mai ales mentalitatea lor și modul în care priveau existența umană, racordându-se mai degrabă spre viitor decât spre trecut, tocmai această curiozitate de a descoperi natura și de a o folosi pentru a genera progresul, aceasta este cea mai mare moștenire a lumii clasice. O moștenire pe care oamenii Renașterii și-o asumă căutând în trecut un model pe care să-l elaboreze și să-l dezvolte cu scopul de a genera progrese nesfârșite, o caracteristică, de fapt, a societății moderne.

Acestea sunt doar câteva repere conceptuale pentru a putea înțelege mai bine legătura dintre cele două expoziții.

Evenimentul inaugural s-a bucurat de artă în multiplele ei forme de exprimare. Orchestra Universității noastre a adâncit sensibilitatea pentru frumos, în diversitatea lui, oferind celor prezenți un moment artistic încântător.

Cele două expoziții, găzduite de Sala Polivalentă a UMFST G.E. Palade Târgu Mureș, str. Gh. Marinescu, nr. 38, sunt deschise publicului larg și grupurilor organizate, în perioada 19 mai – 15 iunie 2023, după următorul program:

•            Marți – vineri, 10:00 – 14:00, interval orar rezervat grupurilor coordonate de profesori care doresc să realizeze activități cultural – educative (vizită, lecții deschise, concursuri, competiții), cu implicarea elevilor din ciclul primar, gimnazial, liceal sau a studenților, cu programare prealabilă, minim trei zile înainte, la adresa de email rezervare.expozitie@umfst.ro;

•            Miercuri – vineri, 16:00 – 20:00, interval orar destinat publicului larg, acces liber (fără programare/ rezervare);

•            Sâmbătă – duminică, 10:00 – 18:00, acces liber publicului larg;

Luni – închis.

Descoperă invențiile și arta lui Leonardo da Vinci și surprinde o secvență din secretele celui mai puternic imperiu din istoria antică într-un eveniment expozițional unic la UMFST!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram