Prezentarea proiectului CLIMATEMED, Facultatea de Medicină, Disciplina Igienă

Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, Facultatea de Medicină, Disciplina Igienă vă invită miercuri, 12 aprilie 2023, la prezentarea proiectului CLIMATEMED, intitulat „Developing new curriculum outlines and learning materials on climate change’s health impacts for medical schools”.

Evenimentul ştiinţific se va desfășura în Sala Senatului (Sala Festivă, clădirea principală UMFST, C3, etaj II), orele 9:00-11:30, urmat de o conferință de presă.

CLIMATEMED – Dezvoltarea unui curriculum privind efectele schimbărilor climatice asupra sănătății

„În zilele noastre, se vorbește din ce în ce mai mult despre încălzirea globală, schimbările climatice și efectele lor asupra mediului și asupra sănătății. Oamenii au modificat suprafața planetei și compoziția atmosferei provocând astfel schimbări climatice ale căror consecințe sunt clar vizibile în dezastrele naturale și variația precipitațiilor, precum și în decesele excedentare cauzate de condițiile meteorologice extreme. Schimbările climatice reprezintă acum un risc major pentru sănătate.

Nevoia integrării cunoștințelor despre efectele schimbărilor climatice asupra sănătății în formarea medicală este în creștere. Abordarea impactului schimbărilor climatice asupra sănătății în cadrul activităților educaționale este o provocare oportună pentru universitățile/facultățile de medicină.

CLIMATEMED este un proiect bazat pe cooperarea a șase universități și instituții din patru țări (Pécs, Budapesta, Szeged, Novi Sad, Cork, Târgu Mureș), al cărui scop este să dezvolte un curriculum și să extindă cunoștințele despre efectele schimbărilor climatice asupra sănătății la universitățile medicale. Proiectul asumat în parteneriat de către Disciplina de Igienă a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș se va desfășura în perioada 2022-2025 sub coordonarea Universității din Pécs și cu sprijinul programului Erasmus+ al Uniunii Europene.

Printre obiectivele cercetării se numără dezvoltarea unui curriculum detaliat pentru studenții la medicină, care servește la extinderea cunoștințelor în educația de bază în funcție de oportunitățile oferite. Pentru a evalua nevoile, a rezuma propunerile și a dezvolta strategia necesară, se va efectua un studiu calitativ cu implicarea celor trei grupuri țintă, studenții mediciniști, personalul didactic universitar și medicii practicanți. Proiectul promovează creșterea motivației profesorilor și elaborarea de ghiduri metodologice pentru profesorii universitari, oferind în același timp formarea continuă a medicilor practicieni. Materialele didactice care vor fi create vor fi concepute într-un format potrivit pentru predarea tradițională față în față, precum și materialele didactice electronice pentru e-learning.

Proiectul CLIMATEMED poate facilita integrarea cunoștințelor despre efectele schimbărilor climatice asupra sănătății în programele de învățământ și utilizarea acestora, astfel încât această temă să poată predomina ca una dintre prioritățile educației medicale. Evitarea efectelor nedorite ale încălzirii globale și ale schimbărilor climatice nu este doar o chestiune de interes public, ci și o provocare modernă de a ne schimba propriul mod de viață”.

Prof. univ. dr. Zoltán Ábrám,

Coordonator proiect Târgu Mureș

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram