A apărut un nou număr al revistei Alumni!

Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș anunță apariția numărului trei al revistei Alumni, publicația absolvenților UMFST.

Revista prezintă gândurile absolvenților UMFST, modele demne de urmat în domeniile lor de activitate.

„Am întâlnit de-a lungul ultimilor ani tot mai multe știri, articole, documentare sau cărți care tratează problema longevității. Pe măsură ce Vestul a depășit neliniștile spengleriene ale propriului declin și a reușit să-și diminueze angoasele provocate de valurile migratoare ori de expansiunea și militarizarea islamului politic, preocupările care țin de durata, calitatea și condițiile de viață au început să domine agenda cetățenilor obișnuiți și a liderilor politici.

Astfel, am ajuns să ne desprindem treptat de valorile supraviețuirii și să ne ancorăm tot mai mult în proiecte pe termen lung: dezvoltarea durabilă, revoluția tehnologică, protejarea libertăților și a valorilor fundamentale. Cu alte cuvinte, rămânem în continuare legați de ziua de azi, dar investim tot mai mult în cea de mâine. Aspirăm nu doar la o viață mai lungă, ci și la una cât mai împlinită.

Cercetările derulate începând cu anii 1970 de către economiști și specialiști în sănătate publică au concluzionat că statutul socio-economic ridicat este corelat pozitiv cu longevitatea. Factorii ereditari condiționează doar 20-35% din șansele unui individ de a atinge vârste înaintate, ceea ce înseamnă că factorii sociali și de mediu sunt preponderent importanți.

Cu alte cuvinte, condiționarea genetică poate fi depășită prin schimbarea stilului de viață. Nu există, așadar, un elixir și nici măcar un secret al „tinereții fără bătrânețe”, ci doar niște ingrediente, determinate științific, cu ajutorul cărora unii oameni ajung să ducă o viața îndelungată și de calitate. Totuși, studii recente au evidențiat faptul că revoluțiile economice nu sunt urmate în mod obligatoriu de creșterea speranței de viață și au subliniat că, de fapt, nivelul ridicat de educație este asociat cu longevitatea.

În concluzie, persoanele educate câștigă mai bine, investesc mai mult în calitatea vieții, așa că nivelul superior de școlarizare a ajuns să fie direct proporțional cu o viață mai lungă.

Societatea ne-a învățat deseori să corelăm pragmatic realizările educaționale cu nivelul ridicat al beneficiilor de-a lungul vieții profesionale. Este un criteriu valid, dar nu poate fi singurul. Educația înseamnă, în egală măsură, și șansa pe care fiecare în parte ne-o oferim la o viața de calitate, fericită și îndelungată.

Citind numărul 3 al ALUMNI, revista absolvenților UMFST G.E. Palade din Târgu Mureș, am înțeles, încă o dată, că prestigiul unei instituții superioare de învățământ nu ține exclusiv de locul ocupat în topurile internaționale, ci și de performanțele remarcabile pe care foștii studenți le-au obținut de-a lungul vieții, aceștia devenind unii dintre cei mai eficienți ambasadori ai Universității noastre. Succesul lor este înrădăcinat adânc în erudiția și dedicarea dascălilor pe care i-au avut în facultate, iar parcursul profesional de excepție presupune atât valorificarea informațiilor acumulate în anii de studenție, cât și răspândirea și amplificarea cunoașterii.

Astfel, excelența UMFST G.E. Palade din Târgu Mureș se oglindește în realizările celor care au devenit modele demne de urmat în domeniile lor de activitate.

Exemplele pe care le veți regăsi în următoarele pagini sunt ilustrări fragmentare pentru cea mai importantă investiție pe care familia sau statul o pot face într-un viitor mai bun: investiția în educație, care este capitalul cel mai de preț pentru o viață împlinită și îndelungată”, a transmis prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, Rectorul UMFST Târgu Mureș.   

Număr realizat în cadrul proiectului „Consolidarea vizibilității și a competitivității UMFST G.E. Palade prin internaționalizare: noi direcții și provocări în contextul pandemiei Covid 19” cu nr. CNFIS-FDI-2021-0507. Beneficiar: Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, director de proiect Prof. univ. dr. Angela Borda.

Revista se poate citi AICI.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram