Ansamblul Clarino al Universității Naționale de Muzică din București a deschis stagiunea „Weekend cultural la UMFST”
Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș a găzduit sâmbătă seara, 1 aprilie 2023, concertul ansamblului Clarino, sub conducerea muzicală a profesorului și clarinetistului Emil Vișenescu, de la Universitatea Națională de Muzică din București. În simbioză cu publicul meloman, concertul s-a desfășurat în frumoasa Sală Festivă a Universității, restaurată recent, care și-a recăpătat forma și aspectul din perioada interbelică.
Concertul Ansamblului Clarino a fost primul din seria evenimentelor „Weekend cultural la UMFST”, dedicate comunității locale, proiect inițiat de UMFST G.E. Palade Tg. Mureș în luna iunie a anului trecut, sub numele „Arta ocupă orașul”.
Sunetele instrumentelor mânuite cu măiestrie de clarinetiștii care au interpretat lucrări din diferite genuri muzicale, simfonic, jazz sau contemporan, au vibrat în sufletele celor peste 100 de spectatori care au umplut Sala Festivă.
În deschiderea manifestării, Rectorul UMFST, prof. dr. Leonard Azamfirei, i-a salutat pe cei prezenți și a transmis că „noi credem că Târgu Mureșul merită să fie valorizat ca un centru cultural și pentru ca orașul să beneficieze de plus valoarea adusă de UMFST, am inițiat acest parteneriat cu cele mai importante universități din România, în domeniul culturii – Universitatea Națională de Muzică din București și Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”. Acest concert este primul din stagiunea evenimentelor culturale organizate la UMFST, iar săptămâna viitoare vă așteptăm la un alt weekend cultural, de această dată dedicat teatrului”.
Profesor universitar doctor Verona Maier, prorector la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, s-a arătat impresionată de ospitalitatea gazdelor împărtășind celor prezenți la eveniment emoția momentului: „pentru acești tineri muzicieni este important să simtă faptul că este nevoie de ei, după ce, cu toții am trecut printr-o perioadă în care singurul lucru ce părea dispensabil era cultura. În „Flautul fermecat” al lui Mozart avem un loc cu ziduri magice. În 6 mai, un cvartet de coarde va oferi magie între aceste ziduri ale UMFST din Târgu Mureș, pentru a vă aduce o altă bucurie, sper eu egală celei pe care o simt artiștii înșiși, adresându-vă ceea ce știu să facă, dar mai ales ceea ce știu foarte bine că vă va emoționa. Vă mulțumesc pentru faptul că, la UMFST, știți să faceți bine într-un mod extraordinar de simplu și natural.”
În programul concertului de sâmbătă seara au fost interpretate lucrări de Jan van Der Roost – Puszta, Johannes Brahms – Dans ungar nr. 5, Ferenc Farkas – Dansuri medievale, Johannes Strauss – Valsuri vieneze, Astor Piazzolla – Cafe 1930, Markku Kopisto – Ciocănitoarea, Vittorio Monti – Csárdás, Conradin Kreutzer – Valsuri, pentru clarinet solo: Béla Kovács – Hommage á Richard Strauss, Sutermeister – Capriciu, Tiberiu Oláh – sonata Pasărea măiastră, Béla Kovács – Hommage á Manuel de Falla și pentru două clarinete: Francis Poulenc – Sonata.
Ansamblul Clarino, creat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, în anul 2007, de către conf. dr. Emil Vișenescu, clarinetist de vârf al Orchestrei Filarmonicii „George Enescu”, devine primul și singurul ansamblu consacrat clarinetului din România. Acesta deține câteva instrumente rare și unele chiar unice în România, cum ar fi clarinetul piccolo în mib, clarinetul alto în mib, clarinet bas în sib sau cel contrabas în sib. Clarino a susţinut concerte de excepție la festivalurile internaţionale George Enescu, Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi, Meridian şi Chei.
Proiectul „Arta ocupă orașul”, la baza căruia stă parteneriatul încheiat între cele trei mari instituții de învățământ superior, UMFST G.E. Palade Tg. Mureș, UNATC București și UNM București, este dovada vie a implicării Universității în viața comunității locale, în vederea realizării de activităţi academice cu caracter multidisciplinar.
Photo credit: George Lucian Benea