Antreprenoriatul, predat și învățat într-o manieră modernă și practică, adaptată cerințelor actuale ale pieței
Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, în parteneriat cu Liceul Tehnologic „Electromureș”, a organizat, în data 25 septembrie 2019, la Liceul Tehnologic „Electromureș”, conferința asupra predării experiențiale a antreprenoriatului CREATOR – rezultatele și evaluarea proiectului.
Evenimentul se înscrie în seria de acțiuni de diseminare a rezultatelor proiectului Erasmus+ – CREATOR – Experimental Approach to Teaching Entrepreneurship through Workplace Training.
La conferință au fost prezenți elevi și profesori din mai multe licee ale municipiului Târgu Mureș, profesori din cadrul UMFST Târgu Mureș, reprezentanți ai mediului economic, precum și reprezentantul Inspectoratului Școlar Mureș, în persoana doamnei Illés Ildikó, inspector general adjunct.
Proiectul a avut o perioadă de implementare de 24 de luni, în anii școlari 2017-2019, și a fost realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene, în cadrul Programului ERASMUS+, actiunea KA2 – parteneriate strategice având parteneri din Germania, Italia, Slovenia, Croația și România.
Obiectivul proiectului a fost implementarea unui model nou de predare a cunoștințelor antreprenoriale și facilitarea unei cooperări eficiente între instituțiile de învățământ- comunitate și mediul local de afaceri. Prin proiectul CREATOR s-a deschis o oportunitate deosebită pentru profesorii și elevii din învățământul preuniversitar, de a testa metode și tehnici experimentale în predarea – învățarea antreprenoriatului, într-o manieră modernă și practică, adaptată cerințelor actuale ale pieței.
În cadrul acestui proiect au fost organizate sesiuni de training pentru profesori, elevi, workshop-uri, precum și întâlniri între elevi și antreprenori. La taining-ul pentru profesori au participat atât cadre didactice de la Liceul „Electromureș” precum și de la Liceul Tehnologic „Avram Iancu”, Liceul Tehnologic „Gheorghe Șincai” și Colegiul Agricol „Traian Săvulescu”.
Grupul țintă a fost un număr de 32 de elevi de la Liceul Tehnologic „Electromureș” de la specializările: Tehnician în hotelărie și Tehnician în activități economice, coordonați de doamnele profesoare ec. Frâncu Monica-Cecilia, ec. Osváth Ildikó Ágnes și ec. Pál Ibolya Edit. Elevii, organizați pe grupe, au dezvoltat în cadrul workshop-urilor șase idei de afaceri, care au fost evaluate de antreprenori din mediul de afaceri local.
Acest proiect a adus o schimbare în domeniu predării educației antreprenoriale, axându-se pe o abordare bazată pe dezvoltarea ideilor, a metodelor și instrumentelor practice, a muncii pe teren și a dezvoltării modelului de afaceri. Învățarea prin experiență a antreprenoriatului are potențialul de a crea o punte între lumea educației și a muncii, încurajarea startup-urilor inovative, creşterea rolului antreprenorilor în societate.