Campanie de reciclare inițiată de studenții UMFST „George Emil Palade” din Târgu Mureș
Studenții Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș au inițiat campania „Un dop cât 1000 de ani!”, prin care se dorește reciclarea capacelor de plastic.
Astfel, voluntarii asociației ESTIEM și voluntarii Ligii Studenților au amplasat cutii de depozitare în principalele clădiri ale Universității și îndeamnă comunitatea academică să colecteze și să recicleze capacele de plastic.
„Capacele de la sticlele de băuturi fabricate din PET sunt omniprezente. În lume, în fiecare zi, sunt produse (și ulterior aruncate) circa 100 de milioane de astfel de capace. Majoritatea ajung fie în gropile de gunoi, fie în ape curgătoare, de unde sunt purtate în apele oceanelor. Programul de Mediu al Națiunilor Unite estimează că, în medie, în fiecare km pătrat al tuturor oceanelor lumii plutesc aproape 18.000 de asemenea bucăți de plastic – majoritatea fabricate din PET. Deși este atât de rezistent la degradare, un capac este 100% reciclabil, și spre deosebire de sticle, plasticul din dop este mult mai dur, de aceea intră în altă categorie, se topește la o altă temperatură. Materialul din care este fabricat capacul este PET-ul (tereftalatul de polietilenă), un material extrem de rezistent. În natură, durează cam 700-800 de ani până începe să se descompună și se dezintegrează complet abia după circa 1.000 de ani”, a transmis Dan Emil Baciu, student în anul I laAutomatică, unul dintre inițiatorii campaniei.
Știați că?
- Din plasticul reciclat rezultă fulgi PET, granule PET, banda PET (folosită în mare parte pentru ambalare), fibre de poliester – fibra poliesterica (75%), folosite la rândul lor ca materie primă pentru covoare, tapițerii, jucării, pâsle pentru industria textilă, industria auto, în domeniul construcțiilor și ingineriei, folie industrială, chingi, benzi, noi ambalaje PET alimentare și nealimentare, șervețele, material de umplutură pentru jucăriile din pluș, carcase pentru CD-uri, valize, tapițerii, fibre pentru saci de dormit sau pufoaice, faruri, bare de protecție, grilaje și tăbliile ușilor la mașini?
- Unul din avantajele produselor realizate din plasticul reciclat îl reprezintă costul de fabricație mai ieftin față de cele realizate din materii prime virgine?
- Reciclarea plasticului afectează calitatea și culoarea materialului, motiv pentru care se poate recicla de maximum 4-5 ori? Se estimează însă ca PET-ul și HDPE (polietilena de înaltă densitate) se pot recicla de 10 ori până își pierd proprietățile și nu mai pot fi reciclate.
- În unele țări, precum Brazilia sau Columbia, sunt construite case din PET-uri, datorită rezistenței foarte mari a materialului.
- Dacă vom consuma plastic în același ritm, până în 2050 va fi mai mult plastic decât pește în oceane?
- Reciclarea unei tone de plastic poate economisi până la 7.500 de litri de petrol?