Centrul universitar Tîrgu Mureș, în top în domeniul cardiologiei
Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Tîrgu Mureș, Societatea Română de Cardiologie și Societatea Maghiară de Cardiologie, în colaborare cu Centrul Medical Cardiomed, Comisia de Sănătate a Camerei Deputaților, Casa de Asigurări de Sănătate și Spitalul Clinic Județean de Urgență Tîrgu Mureș, organizează, în perioada 19-24 iunie 2017, la Tîrgu Mureș, a XVII-a ediție a Conferinței Naționale de Cardiologie cu participare internațională CardioNET, la care participă numeroși specialiști de renume internațional din mai multe țări europene.
Festivitatea de deschidere a manifestării a avut loc joi, 22 iunie. La eveniment au participat: prof. dr. Benedek Imre, președintele Conferinței CardioNET, prof. dr. Theodora Benedek, co-președintele manifestării, prof. dr. Leonard Azamfirei, rectorul UMF Tîrgu Mureș, Péter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș, dr. Gabriel Tatu Chițoiu, președintele Societății Române de Cardiologie, prof. dr. Merkely Béla, vicepreședintele Societății Europene de Cardiologie, și prof. dr. Leonida Gherasim
Prof. dr. Benedek Imre a declarat că lucrările conferinței se focalizează asupra progreselor actuale în domeniul imagisticii cardiace, electrofiziologiei, sindroamelor coronariene acute și noilor ghiduri europene în diagnosticul și tratamentul bolilor cardiovasculare. Un rol aparte va reveni și abordării interdisciplinare a multiplelor afecțiuni din patologii conexe, precum și unui workshop destinat medicinei computaționale și transferului tehnologic.
Prof. dr. Theodora Benedek a prezentat, în cadrul festivității de deschidere, rezultatele obținute de către echipa Clinicii de Cardiologie, o clinică cu 30 de paturi și 1.300 de pacienți internați în anul 2016, și granturile de cercetare accesate în ulima perioadă, arătând că în spatele realizărilor există o muncă susținută de peste 30 de ani.
„O muncă care a pornit de la unele observații referitoare la diferitele ipoteze de actualitate în cardiologie, referitoare la funcția miocardică, la geneza aritmiilor, la rolul celulelor stem, crearea de rețele, cercetarea plăcii vulnerabile. Toate aceste ipoteze au fost cu ajutorul echipamentelor, infrastructurii și a muncii susținute a personalului Clinicii de Cardiologie. Ipotezele au fost implementate în clinică și validate pe plan internațional cu ajutorul unor granturi de cercetare și au fost publicate în publicații de mare impact. Clinica noastră are 30 de paturi, două laboratoare de cateterism cardiac, două laboratoare de ecocardiografie dotate la cele mai înalte standarde și o unitate de cercetare clinică, în care derulăm granturile de cercetare și trial-uri clinice care ne-au făcut să ne situăm în top în ceea ce privește cercetarea clinică în România. Avem ambiția de a crea Unitatea de Supraveghere și Tratament Avansat a Pacientului Critic Cardiac și sperăm că din luna august vom avea una dintre cele mai moderne unități din România. În anul 2016, au fost internați într-o clinică de 30 de paturi 1.300 de pacienți, 982 dintre aceștia au fost internați Coronary Care Unit. Peste 1.000 dintre acești pacienți au beneficiat de intervenții intercutane, implantări de stent, intervenții de revascularizare, ceea ce înseamnă că peste 85% dintre pacienții internați în clinica noastră au beneficiat de diferite forme de tratament intervențional. 98% din internări au fost urgențe cardiovasculare. Această complexitate a cazurilor tratate ne-a adus la un indice Case Mix de 3,4, situându-ne în mod constant în multe luni pe primul loc ca indice de complexitate a cazurilor tratate în Spitalul Clinic Județean de Urgență Tîrgu Mureș”, a precizat prof. dr. Theodora Benedek.
Clinica de Cardiologie din Tîrgu Mureș se mândrește cu o mortalitate de 2,3%, una dintre cele mai mici mortalități dintr-o secție de cardiologie, ceea ce arată profesionalismul echipei și seriozitatea cu care abordează tratamentul bolnavilor cardiovasculari.
„Avem două laboratoare de cardiologie intervențională dotate cu cea mai modernă aparatură, angiografe, echipamente de ecografie intravasculară, laser. Avem un sistem de șapte operatori care asigură 24 de ore din 24, șapte zile pe săptămână tratamentul de urgență pe revascularizare pe cale intervențională a infarctului miocardic acut și suntem recunoscuți ca centru european de training pentru obținerea acreditărilor în cardiologie intervențională și unul dintre cele două centre din România acreditate pentru acordarea competenței de cardiologie intervențională. Am reușit să creăm o rețea și am reușit să scădem mortalitatea prin infarct miocardic acut de la 23% la 5% în decursul a șapte ani de muncă susținută, rezultatele fiind publicate în prestigioasa revistă American Heart Journal și, mai mult decât atât, într-un editorial scris de către revistă s-a recomandat rețeaua stemi implementată în România Centrală de către echipa noastră, condusă de domnul profesor Benedek Imre, ca model de bună practică și pentru alte țări europene și din întreaga lume, pentru implementarea strategiilor care pot duce la scăderea mortalității prin infarct. Avem un laborator de electrofiziologie, unde s-au realizat aproape 200 de proceduri extrem de complexe, iar luna trecută am implementat în centrul nostru procedurile de crio-ablație pentru tratamentul fibrilației atriale. În cadrul laboratorului de imagistică cardiacă efectuăm proceduri complexe tridimensionale. Recent, am implementat, cu ajutorul unui proiect de cercetare european, un echipament de rezonanță magnetică cardiacă, în care într-o lună am efectuat peste 100 de achiziții”, a menționat prof. dr. Theodora Benedek.
Lansarea oficială a platformei CardioIMAGE
Prof. dr. Theodora Benedek a anunțat lansarea oficială a platformei CardioIMAGE, o platformă de imagistică cardiacă de înaltă performanță creată printr-un proiect de infrastructură de cercetare în valoare de două milioane de euro, finanțat de Uniunea Europeană și Guvernul României prin Ministerul Fondurilor Europene. Evenimentul are loc vineri, 23 iunie, la ora 12.00, la Centrul Medical Cardiomed.
„O ipoteză provocatoare pe care ne-o propunem este studiul mecanismelor care pot sta la geneza aterosclerozei și implicarea hipertensiunii arteriale în acest proces. Am deschis platforma CardioIMAGE printr-un grant finanțat de Uniunea Europeană și Guvernul României, care se bazează pe informatica aplicată în medicină. Platforma conține și un laborator de imagistică computațională, organizăm și un workshop împreună cu Universitatea „Petru Maior”, în care prezentăm ceea ce intenționăm să facem prin această plaftormă. Echipa noastră, Cardio Team, este echipa fără de care niciuna dintre aceste realizări nu ar fi fost posibile”, a conchis prof. dr. Theodora Benedek.
Cardiologia, vârf de lance
Rectorul UMF Tîrgu Mureș, prof. dr. Leonard Azamfirei, a transmis că centrul universitar Tîrgu Mureș se situează în top în domeniul cardiologiei, iar progresul tehnologic își pune amprenta asupra vieții medicale și implicit a îngrijirii pacienților. Prof. dr. Leonard Azamfirei a punctat că dincolo de dotările tehnice stă resursa umană.
„Constat cu bucurie că unul dintre vârfurile de lance ale Universității noastre este cardiologia, care are în permanență ceva de spus. Centrul nostru universitar se situează în top în domeniul cardiologiei. Această revoluție tehnică și de IT ne amprentează viața fiecăruia dintre noi, inclusiv ceea ce se întâmplă în viața medicală, în îngrijirea bolnavului. Clinica de Cardiologie din Tîrgu Mureș și activitățile care se desfășoară aici reprezintă dovezile vii și concludente ale acestui fapt. Nu pot însă să nu spun faptul că dincolo de viziunea pe care trebuie să o avem legată de viitor și dincolo de dotările tehnice care trebuie să existe stă, de fapt, resursa umană, oamenii prin calitatea cărora apare sau dispare progresul. Din acest motiv trebuie să spun că resursa umană, prin valoarea profesională, prin valoarea umană a relațiilor interumane, a onestității, a capacității de a menține și de a forma relații, reprezintă garanția viitorului sau a lipsei viitorului pentru orice proiect care există, inclusiv pentru proiectul CardioNET și Cardio Team”, a precizat prof. dr. Leonard Azamfirei.
La rândul său, rectorul Universității „Petru Maior” din Tîrgu Mureș, prof. dr. Călin Enăchescu, a subliniat că în ziua de astăzi nu se poate face medicină fără tehnologie și a transmis că în viitorul apropiat medicul va avea un device electronic prin care va scana și va face ecografii. „Tehnologia este cea care influențează foarte mult dezvoltarea medicinei. Universitatea „Petru Maior” are o componentă tehnologică puternică și de aceea colaborăm în proiecte”, a arătat prof. dr. Călin Enăchescu.