Clădirea centrală a UMFST, brand al patrimoniului construit al Târgu Mureșului
Marcăm, astăzi, Ziua internațională a monumentelor și a siturilor, invitându-vă să admirați clădirea centrală a UMFST, un veritabil simbol al procesului de modernizare al orașului, început în primele decenii ale secolului al XX-lea.
Construită în stil Art-Nouveau, clădirea a fost ridicată între anii 1907-1909 și inaugurată la 5 octombrie 1909.
De la începuturile sale, ca instituție de învățământ ce adăpostea Școala de cadeți militari și până astăzi, cu excepția perioadei Primului Război Mondial, clădirea a rămas un spațiu pentru educație și învățământ ce a găzduit, pe rând, Liceul Militar Mihai Viteazul, Universitatea de Medicină și Farmacie și, din 2018, sediul central al UMFST G.E. Palade din Târgu Mureș.
Recent renovată, cu atenție pentru readucerea la starea inițială a elementelor decorative specifice stilului, clădirea este martoră a angajamentului asumat de a păstra și promova patrimoniul cultural material și imaterial al comunității mureșene.
Ziua internațională a monumentelor și a siturilor a fost propusă în 1982 la inițiativa Comitetului Internațional al Monumentelor şi Siturilor – ICOMOS, iar un an mai târziu, în 1983, propunerea a fost adoptată în cadrul celei de-a 22-a Conferințe Generale a UNESCO.
În fiecare an, cu această ocazie, ICOMOS propune o temă pentru activităţi care urmează să fie organizate pentru a marca această zi.
Tema aleasă în acest an este „Patrimoniu în transformare”.
Scopul acestei inițiative este de a atrage atenția asupra importanței păstrării, dar și a promovării patrimoniului cultural material al umanității.