Conferința națională cu participare internațională „One health”, la UMF Tîrgu Mureș
Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Tîrgu Mureș găzduiește, în perioada 26-28 iunie, Conferința națională cu participare internațională „One Health”, care reunește medici umani, medici veterinari, ingineri de mediu, specialiști din industria alimentară și specialiști în agricultură. Aceștia își propun să implementeze, în România, conceptul medical global „One health”, care privește medicina umană, medicina veterinară și mediul înconjurător într-un mod integrativ.
Rectorul UMF Tîrgu Mureș, prof. dr. Leonard Azamfirei, a declarat că noul concept medical global „One health” este unul extrem de generos, modern și necesar medicinei umane, motiv pentru care Universitatea a reacționat prompt la ideea de a organiza la Tîrgu Mureș această manifestare și de a sublinia necesitatea restaurării abordării integrative a bolii și a sănătății, idee care a stat la baza medicinei din cele mai vechi timpuri.
„Este o plăcere deosebită pentru UMF Tîrgu Mureș să fie gazda unui nou eveniment în Tîrgu Mureș cu o conotație diferită, pentru că deși suntem într-o lume de medicină și farmacie, simțim uneori faptul că în ultima vreme medicina s-a depersonalizat într-o mare măsură din cauza unui val de tehnologie foarte puternică sau poate din cauza unor supraspecializări care ne fac uneori să nu vedem pădurea din cauza copacilor. Cert este că o abordare unitară a medicinei lipsește. Conceptul „One health” a adunat laolaltă specialiști din diverse domenii de activitate: medici umani, medici veterinari, biologi, chimiști, reprezentanți ai unor instituții care într-un fel sau altul interacționează cu viața, oameni care o deschidere diferită față de sănătatea umană, care încearcă să restaureze și să resusciteze o idee care a stat la baza medicinei din cele mai vechi timpuri, și anume abordarea integrativă a bolii și a sănătății, luând în calcul nu doar pacientul și boala, ci și mediul înconjurător. Conceptul mi s-a părut extrem de generos, modern și necesar medicinei umane, motiv pentru care Universitatea a reacționat prompt la această idee și am convenit ca primul pas să fie organizarea acestei conferințe naționale cu participare internațională. Această întâlnire are o componentă științifică, cu un program științific heterogen, și o componentă socială, un bun prilej de întărire a relațiilor dintre oameni”, a declarat prof. dr. Leonard Azamfirei.
Președintele Asociației „One Health – New Medical Concept”, acad. Nicolae Manolescu, a declarat că „One health” presupune existența unui specialist care să penduleze între medici umani, medici veterinari, ingineri de mediu, specialiști din industria alimentară și specialiști din toate ramurile agriculturii.
„Conceptul medical global „One health” a fost lansat în SUA, în anul 2003, iar în anul 2009, Uniunea Europeană a început să cocheteze cu acest concept. În anul 2014, conceptul a fost lansat la București ca un concept de bază al Europei. Există preocuparea de a forma specialiști, pentru că „One health” reclamă obligatoriu prezența unui nou specialist care să penduleze între medici umani, medici veterinari, ingineri de mediu, specialiști din industria alimentară, specialiști din toate ramurile agriculturii. Astfel, se dorește realizarea cursurilor postuniversitare „One health” în România. Primul curs mare „One heallth” s-a organizat în SUA. În Europa, există două centre: un centru care asigură partea de Vest a Europei prin coalescența a două universități titanice: Universitatea Edinburgh și Universitatea Utrecht; partea de Sud a Europei este reprezentată pentru anul universitar 2017-2018 de către Universitatea din Barcelona și Universitatea din Paris”, a declarat acad. Nicolae Manolescu.
Astfel, în prima etapă se dorește organizarea unui curs de sondaj în limba română, urmând ca din anul universitar 2018-2019, ca rezultat al unui parteneriat dintre Universitatea „Spiru Haret”, Universitatea de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș, Universitatea de Medicină Veterinară din Budapesta și Universitatea de Medicină din Budapesta, să se înființeze Școala Postuniversitară Europeană, în cadrul căreia să se predea cursul postuniversitar „One health” în limba engleză.
„Asociația „One Health – New Medical Concept” este membru asociat al Federației Europene a Academiilor de Medicină și ni s-a trasat ca sarcină primordială organizarea acestui învățământ pentru zona Sud-Est, poate și Centrală a Europei. În prima fază, vom organiza un curs de sondaj în limba română, la Universitatea „Spiru Haret”, urmând ca din anul universitar 2018-2019 acest curs să se transforme în limba engleză și să poată fi sub titulatura unui cluster care să presupună existența câtorva universități. În luna iulie, vom încerca să organizăm acest cluster prin combinarea Universității „Spiru Haret” cu Universitatea de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș, Universitatea de Medicină Veterinară din Budapesta și cu Universitatea de Medicină din Budapesta, care sub titulatura de Școală Postuniversitară Europeană să acționeze în limba engleză începând cu anul universitar 2018-2019”, a precizat acad. Nicolae Manolescu.
Conferința „One health” este organizată de Asociația „One Health – New Medical Concept”, membru asociat al Federației Academiilor de Medicină, în parteneriat cu UMF Tîrgu Mureș, Academia de Științe Medicale din România, Universitatea „Spiru Haret” și Consiliul Județean Mureș. Deschiderea oficială a manifestării a avut loc luni, 26 iunie, în noul sediu al Facultății de Farmacie. Specialiștii vor prezenta în aceste zile de conferință 50 de lucrări științifice din domeniile: oncologie comparată, biotehnologie medicală, medicina comparată în relație cu mediul de viață, varia „One Health”.