Dezbatere pe tema Constituției României, la UMFST Târgu Mureș
Instituția Prefectului – Județul Mureș, în colaborare cu Universitatea de Medicină, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș, a organizat vineri, 7 decembrie 2018, cu ocazia Zilei Constituției, o dezbatere referitoare la istoria, importanța și viitorul legii fundamentale a Statului Român.
La eveniment au participat profesori universitari și studenți, cei cărora li s-a adresat, în primul rând, dezbaterea, precum și reprezentanți ai autorităților locale.
„Am dorit ca, împreună cu UMFST, să organizăm această dezbatere pe problemele legate de importanța Constituției și principiile pe care le reglementează Constituția într-o unitate de învățământ, pentru a avea o participare importantă din partea tinerilor. Generațiile viitoare trebuie să cunoască principiile constituționale și faptul că, prin legea fundamentală, se consacră principiile pe baza cărora funcționează un stat, drepturile, libertățile dar și îndatoririle pe care un cetățean le are față de statul său”, a declarat prefectul județului Mureș, Mircea Dușa.
În cadrul evenimentului, au mai luat cuvântul prorectorul UMFST Târgu Mureș, prof. univ. dr. Iulian Boldea, decanul Facultății de Științe și Litere, conf. univ. dr. Giordano Altarozzi, și directorul Departamentului Drept şi Administraţie Publică din cadrul Facultății de Economie și Drept, conf. univ. dr. Daniela-Cristina Valea.
„Prof. univ. dr. Iulian Boldea a subliniat, în deschiderea evenimentului, importanța adoptării, în urmă cu 27 de ani, a primei Constituții a României de după căderea comunismului, considerând că acesta reprezintă un moment de referință în procesul de consolidare a democrației. „Pentru noi, cetățenii României, reperul important trebuie să fie spiritul și litera Constituției, în care se regăsesc principii esențiale”. Conf. univ. dr. Giordano Altarozzi a făcut o prezentare a istoriei formelor de constituție în spațiul românesc, punând în evidență caracterul democratic și liberal al constituțiilor din 1866 și 1923, dar și ineditul unor experimente de constituție de tipul Constituției Cărvunarilor din 1822. Conf. univ. dr. Daniela Valea a oferit o abordare juridică a Constituției, reliefând elemente procedurale și subliniind importanța supremației constituționalismului în democrație”, a transmis lector univ. dr. Dumitru-Mircea Buda, prodecanul Facultății de Științe și Litere din cadrul UMFST Târgu Mureș.