Gala festivă UMFST. Obiectivele anului 2019, prezentate în discursul anual al Rectorului
Anul 2018 a fost, cu siguranță, anul marilor schimbări în universitate. A fost anul în care, prin decizia de unificare a celor doua universități, UMF și UPM, am răspuns nu doar unei tendințe internaționale bine definită și puternic argumentată, ci și unor recomandări făcute de fiecare evaluare EUA, de a crea în Târgu Mureș o universitate unică, puternică și multidisciplinară. Acum suntem o universitate cu aproape 11.000 de studenți, cu 35 de programe de studii la nivel de licenta, in cele 6 facultati, cu 33 programe de masterat și 7 domenii de doctorat.
Am reușit să ducem la bun sfârșit demersurile administrative de unificare și să facem funcțională noua structură creată, în prezent desfășurându-ne activitatea după noua Cartă, aprobata de MEN. Partea de reorganizare care este încă în derulare trebuie să fie urmată în anul viitor de realizarea unei strategii coerente, menită să puna laolaltă, într-un mod funcțional și performant, valorile și resursele existente în fiecare universitate. Vom face acest lucru apelând nu doar la experiența noastră, dar și la consultanța unor experți internaționali, astfel încât să putem avea în a doua parte a anului o strategie clară, cu repere și acțiuni asumate, care să facă din UMFST o universitate modernă, similară, cel puțin la nivel organizațional, în prima etapă, celorlalte universități performante la nivel internațional.
Avem experiența reformelor din anii anteriori, de la UMF. Cunosc bine rezistența subiectivă la schimbare, teama sau comoditatea de a ieși din abordările vechi, dar am convingerea că fără o regândire a tuturor programelor de studii, o eficientizare a acestora, fără o cultivare insistentă a apartenenței fiecăruia la valorile universității, fără o asumare nu doar a drepturilor dar și a îndatoririlor fiecăruia, acest demers nu își va atinge scopul. Principiul More for more va trebui să fie asumat de fiecare parte, atât de administrație, cât și de întregul corp profesional. Și nu ne putem permite decât succesul!
A fost un moment în care am fost împărțiți! Unii, cei mai mulți, au susținut procesul unificării, alții au fost rezervați dintr-o temere poate explicabilă până la un punct, iar alții, câțiva, fie au o agendă diferita, fie și-au lăsat cumpărată conștiința pe 2 arginți. Astăzi însă este nevoie de o resetare, astfel încât fiecare să accepte noua realitate și să contribuie la succesul proiectului pe care, într-un mod simbolic, l-am numit Mica Unire în anul Marii Uniri.
În planul internaționalizării, cu siguranță că evenimentul anului a fost finalizarea proiectului început în urma cu peste 3 ani, prin care UMFST va deschide o filială a sa în Germania. Este momentul ca astăzi, în prezența partenerilor noștri din Germania, să anunț oficial că, în urma finalizării procesului de autorizare ARACIS, și a celorlalte demersuri administrative specifice statului german, începând cu anul universitar 2019/2020 va funcționa la Hamburg o extensie a universității, unde vor fi școlarizati la programul Medicină, anual, 150 de studenți, în limba engleză, într-un campus modern, la standarde occidentale, cu profesori și după o curriculă a universității noastre.
Este un proiect unic la nivel național, care are înca resurse de dezvoltare suplimentară și care așază universitatea și orașul Târgu Mureș într-o poziție de maximă vizibilitate la nivel internațional. Într-un fel informal, aceasta va fi o nouă „ambasadă” a României în Germania.
În anul 2018, UMFST a fost un partener important al unor instituții centrale de prim rang. Voi menționa aici implicarea activă a universității în promovarea candidaturii României pentru obținerea statutului de membru în Consiliul de Securitate ONU, derulat împreună cu Ministerul Afacerilor Externe, un demers diplomatic realizat în peste 25 de țări, al cărei susținere academică inițiată de universitatea noastră și apoi preluată și de alte universități din țară a dus nu doar la maximizarea șanselor României de a-și îndeplini unul dintre cele mai importante obiective de politică externă, dar a crescut și numărul țărilor din care universitatea are studenți, ajuns acum la 52 de țări.
Un parteneriat la fel de important este cel cu Ministerul Apărării Naționale. Creșterea, în anul 2018, de peste 5 ori a locurilor la Medicină Militară se înscrie într-o direcție majoră de dezvoltare a învățământului de medicină militară în România, învățământ care este asigurat doar în două centre: București și Târgu Mureș, dar în limba engleză doar în Târgu Mureș.
Am enumerat doar câteva repere importante prin care vreau să creez argumentația că UMFST este o universitate dinamică, a cărei acțiuni de dezvoltare privesc mult peste ziua de mâine.
Am spus în ocaziile anterioare că în fiecare an, cu acest prilej, voi evalua relația universității cu autoritățile locale. În anul 2018, UMFST a avut un sprijin deplin din partea tuturor instituțiilor și autorităților publice deconcentrate. Nu le voi enumera dar le mulțumesc, mai ales că toți reprezentații lor sunt în sală. De fiecare dată au avut o reacție promptă, eficientă și plină de profesionalism. Apreciez, de asemenea, în limita competențelor specifice, relația excelentă cu Prefectura și cu Consiliul Județean. Despre autoritatea locală probabil că este mai bine să nu fac niciun comentariu acum.
Ce urmeaza în anul următor?
Doresc să vedem îndeaproape care sunt nevoile pe termen scurt și pe termen lung pentru fiecare facultate, mai ales, dar nu doar, din zona tehnică și de științe socio-umane, pentru a revizui oferta educațională și pentru a o apropia mai mult de nevoile societății.
Voi începe în curând discuții și evaluări cu cei direct implicați, pentru a vedea cum poate universitatea să fie mai atractivă pentru regiunea noastră. Mediul privat trebuie să devină o componentă mai activă în ceea ce facem din punct de vedere educațional și trebuie să fie prezent permanent în universitate. În condițiile în care există o cerere atât de mare pe zona de resurse umane, este datoria noastră să ne adaptăm urgent la aceste nevoi, să investim în procese educative moderne, în dobândirea de către studenți a unor abilități practice, nu doar teoretice. Învățământul la distanță – ID, și cel de calificare medie trebuie, de asemene, asumate de universitate.
La programele medicale vom continua dificilul proces al reformei curriculare, proces care trebuie să includă și noile programe preluate de la UPM. Suntem departe de capăt, aud și văd uneori, poate prea des, vorbe și rapoarte care însă nu sunt dublate de acțiuni de substanță. Programele mici, de 3-4 ani, sunt încă departe de ceea ce ar trebui să fie, modificările de curriculă nu sunt încă suficient de adaptate programelor de studii și, de aceea, doresc să creștem responsabilizarea decanatelor și a departamentelor în această privință. Vom continua instruirea cadrelor didactice pentru noile metode de predare, vom condiționa fiecare promovare sau intrare în sistem de o pregătire psihopedagogică specifică, astfel încât să formăm într-un timp nu foarte îndelungat un corp profesoral care să înțeleagă și să aplice ceea ce reprezintă una dintre prioritățile strategice ale universității – reforma curriculară. Vom începe, de asemenea, o evaluare a modului de desfășurare a învățământului în domeniile non-medicale.
Vom continua investițiile în infrastructura universității. La începutul anului viitor vom inaugura sediul nou al Facultătii de Farmacie, cu siguranță cea mai modernă facultate de profil din țară.
Anul viitor vom începe construcția noului Centru didactic și de examinare – UniX – în locul fostei cantine studențești, un centru high-tech de predare și evaluare a studenților care va conține săli de curs, de seminarii, o extensie a Bibliotecii și a Centrului de Simulare.
De asemenea, în urma câștigării prin fonduri europene, a proiectului de reabilitare a clădirii centrale a universității, vom demara procedurile administrative și, sperăm noi, și de reabilitate propriu-zisă a acesteia, ea devenind astfel o clădire de tip smart building, complet renovată, modernă, dar cu păstrarea integrală a caracterului ei istoric. Investiții în reabilitare vor fi direcționate și către clădirile preluate de la UPM.
Anul 2019 nu va aduce modificări majore în structurile academice. Este firesc să fie așa, pentru ca noul ciclu electoral academic care va începe în ultima parte a anului viitor să aducă în fața tuturor un proiect de universitate care să aibă susținere din partea majorității comunității și responsabilitate deplină pentru noile structuri administrative. Există o uzura relațională inerentă exercitării administrației, la fiecare nivel și de aceea îmi doresc ca anul 2019 să ne găsească mai uniți! Niciodată nu a ieșit și nu va ieși nimic bun din conflicte, mai ales din cele create artificial. Desigur, nu trăim într-o societate utopică, dar vreau să cred că trăim într-una încă suficient de rațională ca să ne mai poată modela acțiunile. Dacă am vorbit atât de mult în acest an de patriotism, haideți să facem din Universitatea căreia îi datorăm atât de mult primul loc în care patriotismul îl putem manifesta cu adevărat, iubind-o, susținând-o și apărând-o! Și acest lucru este posibil prin implicare, prin solidaritate și prin unitate.
Închei într-o notă pozitivă întrucât Crăciunul aduce de fiecare dată speranță, emoție, promisiuni, multă nostalgie și puțin din copilăria pe care o purtăm cu noi, în noi. Sper ca această Gală să rămână în amintirea tuturor ca fiind prima sărbătoare petrecută împreună în noua universitate.
Vă mulțumesc tuturor cadrelor didactice, studenților și personalului administrativ pentru că ați înțeles să fiți parte activă la bunul mers al acestei universități.
Sărbători fericite tuturor!
Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei
Rector UMFST Târgu Mureș