Iuliu Cocuz, Young Doctor of Romania: „Anatomia Patologică este perfectă pentru mine”
Proiectul YDoR (Young Doctors of Romania) lansat de Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România are menirea de a ajuta studenții să cunoască mai bine sistemul medical din România. Astfel, prin prezentarea unor mărturii deschise ale tinerilor medici din diferite specializări, din întreaga țară, proiectul oferă studenților o nouă perspectivă asupra carierei medicale.
În acest proiect este implicat și Iuliu Cocuz, medic rezident anul 2 la Spitalul Clinic Județean Mureș, specializarea Anatomie Patologică, care vorbește în rândurile de mai jos despre medicina din România, despre schimbare și dorința de a face performanță.
Anatomia Patologică reprezintă una dintre specializările fundamentale ale medicinei. Făcând referire la UMF – unitatea morfofuncțională a ființei vii, și anume celula, putem spune că în cadrul acestei specializări, diagnosticul oricărei patologii pornește de la modificările aduse celulelor, atât morfologice, cât și fiziopatologice. Anatomia Patologică este o specializare care necesită o gândire algoritmică, bazată pe cunoștințe, mecanisme și informații dintr-o mare varietate de specialități medicale. Datorită acestor lucruri, pot spune că am considerat că Anatomia Patologică este perfectă pentru mine.
Din punct de vedere al slăbiciunilor, fiecare dintre noi are propriile sale slăbiciuni. Principala mea slăbiciune, dar totodată și calitate, este dorința de a face bine și de a schimba ceva în bine, dovadă fiind multitudinea de activități și proiecte în care am fost implicat în ultimii ani.
Medicina în România? Pot spune, într-adevăr, că este o provocare. O provocare care începe odată cu intenția de a susține examenul de admitere, o provocare care continuă cu examenul de rezidențiat și, de aici, o provocare toată viața.
Trăim în epoca digitală, o epocă a automatizării și o epocă a încercării de a ușura lucrurile. Dar un lucru ce nu trebuie uitat este faptul că mintea umană nu poate – cel puțin pentru moment – să fie înlocuită cu absolut nimic – nici digital, nici analogic. Asta înseamnă că, deși trebuie arătat un interes deosebit automatizării unor procese din domeniul medical, nu trebuie uitată componenta umană, fără de care nu se poate realiza performanța. Într-un cuvânt, tinerii urmează să reușească să îmbine aceste două concepte.
Personal, având în vedere cele relatate mai sus, eu sunt unul dintre tinerii care cred cu adevărat că pot face ceva în viitor. Poate demonstra că speranța nu a murit, dorința există și puterea de a picta un soare într-o furtună este acolo. Lucrul acesta se poate întâmpla doar cu o bază de studii extrem de mare, o experiență cât mai vastă pe toate domeniile, dar și cu un interes deosebit acordat problemelor actuale. Ținând cont de acest aspect, am considerat imperios necesar să cunosc și o latură a științelor juridice, fiind student în domeniul științelor juridice, pe lângă științele medicale. Astfel, consider că urmează să acumulez întregul ce urmează să schimbe ceva în România.
Dorința mă face să zic DA pentru România, DA pentru Medicina din România și DA pentru performanță. Ieri, azi, mâine, peste 10 ani și mulți ani înainte. Sănătatea și starea de sănătate sunt caracteristice ființei vii, dedicându-mi astfel toată atenția și interesul spre domeniul ales de mine. Nimic nu este imposibil și consider că a venit momentul să căutăm soluții, nu probleme. Să reușim să arătăm că valorile reale ale României nu au fost pierdute, ci sunt aici cu noi în sufletul nostru.