Lansare de carte a reputatului medic, profesor emerit și scriitor, Gabriel M. Gurman

Editura University Press a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș va găzdui vineri, 25 martie, de la ora 12:00, evenimentul de lansare a cărții „Vagonul rătăcitor”, semnată sub pseudonimul literar Gabriel Ben Meron, aparținând reputatului medic ATI israelian, originar din România, profesor emerit, publicist și eseist în limbile engleză, română și ebraică, prof. univ. dr. Gabriel M. Gurman.

Evenimentul se va desfășura în prezența autorului la Muzeul Universității „George Emil Palade”, în incinta Cetății Medievale, Clădirea Manutanței, etaj 1. Cuvântul de deschidere va fi rostit de lect. univ. dr. Corina Lirca, cadru didactic la Facultatea de Științe și Litere „Petru Maior”. 

Vagonul rătăcitor reprezintă al doilea roman în ebraică publicat de Gabriel ben Meron iar traducerea în limba română aparține autorului. 

Povestea lui Dan ben Mihael e una tipic israeliană, de fapt, o poveste simplă. Dan e un emigrant sosit de tânăr în Israel din România, în căutarea unei vieți pe care și-o dorea, dar pe care n-o putea avea acolo, într-un regim autocrat, dictatorial, nici ca simplu cetățean, dar mai ales nu ca evreu.

Soarta îi surâde în noua sa patrie, el își găsește rostul în sudul țării, e angajat ca bibliotecar la una din cunoscutele universități, se căsătorește cu o țabarit, adică născută în Israel, și are doi copii reușiți. Însă Dan ben Mihael e un individ frustrat, scriitor anonim, în permanentă luptă cu limba cea nouă și atât de grea pentru un nou venit, ducându-și existența într-o realitate foarte restrânsă, casă și bibliotecă și retrăind în permanență scene din viața sa anterioară, din țara în care s-a născut.

Evenimentele nicidecum nu trec pe lângă el. Moartea soției e urmată de o conflagrație militară, una din multele, la granița cu fâșia Gaza, fiul său e pe front, biblioteca sa, ca și celelalte instituții publice, se închide din cauza bombardamentelor. Dan caută o soluție pentru problema care-l macină, faptul că nu-și cunoaște suficient concetățenii ca să se poată simți, în sfârșit printre ai lui.

Drumurile, aproape zilnice dus-întors spre nordul țării, într-un vagon plin cu călători de tot felul, îl apropie de ținta pe care și-o propusese, dar îi schimbă complet, pentru un timp, viața de toate zilele.

El întâlnește oameni, încearcă să-i înțeleagă și o aventură de moment se transformă într-o legătură serioasă. Reîntoarcerea  în țara natală, de data aceasta ca turist, îl ajută să se despartă definitiv de trecut, dar treptat viața sa capătă un iz de rutină, în care individul trebuie să se mulțumească cu ce are, iar Dan, optimist din fire, își găsește un nou drum, poate mai sigur și mai ferit de pericole.

La eveniment este invitată să participe întreaga comunitate academică și locală. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram