VIDEO: Unitatea de Suport Medical COVID-19 din cadrul UMFST – un efort colectiv în folosul comunității
La inițiativa Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „G. E. Palade” din Târgu Mureș, Prefectura județului Mureș, Consiliul Județean Mureș, Direcția de Sănătate Publică Mureș alături de celelalte autorități locale au decis transformarea Sălii polivalente din cadrul campusului universității într-o Unitate de Suport Medical COVID-19 de tip modular pentru bolnavii confirmați, cu simptomatologie moderată, în administrația Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș.
Facilitățile pe care le are universitatea și poziționarea strategică a acesteia au permis adaptarea Sălii polivalente, care are o suprafață total construită de 2369 mp într-un spațiu de îngrijire medicală în care 1901,5 mp sunt destinate doar pentru spațiile medicale propriu-zise iar restul pentru spațiile de suport, asigurând condiții optime de îngrijire în 80 de paturi. În condiții de necesitate crescută, spațiul poate prelua, prin readaptarea dotărilor, și alte categorii de pacienți.
Unitatea de Suport Medical COVID-19 dispune de un spațiu de triaj pentru pacienți, 42 de saloane de 1-2 paturi (toate paturile sunt de tip terapie intensivă, monitorizate), cu suprafețe cuprinse între 8-16 mp, cu circuite adaptate, specifice bolilor infecțioase precum și toate spațiile anexe necesare bunei desfășurări a activității în condiții de siguranță. Fiecare salon dispune de acces la oxigen medicinal alimentat de la stația centrală precum și celelalte utilități necesare iar o parte dintre ele sunt conectate și la rețeaua de aer comprimat, permițând, la nevoie tratamentul intensiv, inclusiv ventilație mecanică a bolnavilor critici. Unitatea este prevăzută cu accese separate pentru pacienți, pentru personalul medico-sanitar, pentru aprovizionarea cu medicamente, hrană și alte materiale precum și pentru eliminarea deșeurilor contaminate.
Pentru realizarea acestui proiect a fost nevoie de un efort comun.
Universitatea a inițiat și conceput proiectul și a amenajat spațiile din interior și din exterior, inclusiv compartimentările interioare pentru saloane și spațiile de suport pe care le-a pus la dispoziție gratuit Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș.
Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș a realizat instalațiile de curent electric, oxigen și aer comprimat, a dotat cu echipamente și mobilier medical unitatea, a completat unele detalii de amenajare interioară și s-a organizat pentru asigurarea resursei umane și materiale, el urmând să operaționalizeze această structură medicală.
Direcția de Sănătate Publică a asigurat consultanța și avizele necesare, alături de alte autorități locale și sub coordonarea Instituției Prefectului Mureș, care la rândul ei, a fost liantul proiectului.
Consiliul Județean Mureș a asigurat resursele financiare necesare pentru finalizarea proiectului și operaționalizarea acestuia.
Resursa umană necesară funcționării spitalului va fi asigurată de instituțiile sanitare din județ, de cadrele didactice ale universității și, dacă va fi nevoie, de studenții voluntari ai universității. Spitalul Clinic Județean Mureș a contribuit, de asemenea, cu resursa umană de specialitate directă.
Mediul privat s-a implicat intens pentru a asigura un ritm de lucru extrem de alert, având în vedere perioada de execuție.
Proiectul este deosebit pentru mai multe motive:
- S-a realizat într-un timp foarte scurt (10 zile de la concept pană la execuție).
- A adus laolaltă toate forțele politice și administrative locale, indiferent de orientările existente, interesul comunității fiind pus în fața altor interese; s-a demonstrat astfel că orașul Târgu Mureș are o mare capacitate de mobilizare și de coagulare a mediului academic, medical, administrativ și socio-economic.
- A creat un model de bună practica medicală, aplicabil in condiții de suprasolicitare a infrastructurii medicale existente, capabil sa fie replicat și in alte locații.
- A arătat rolul unificator și de progres pe care trebuie să îl aibă o universitate într-un oraș, viteza de reacție în a anticipa nevoile societății și capacitatea de implicare atât prin propunerea de soluții cât și prin aplicarea acestora.
Rectorul Universității, prof. dr. Leonard Azamfirei, referindu-se la acest proiect, a declarat: Inaugurarea Unității Medicale COVID-19 ca unitate medicală suport de îngrijire a pacienților infectați cu SARS CoV-2 constituie mai mult și fără îndoială altceva decât un moment festiv, de realizare a unui proiect, fie el și în domeniul dezvoltării infrastructurii din sănătate. Ceea ce azi comunitatea târgumureșeană a reușit, prin vectorii ei cu putere de decizie administrativă, răspunde unei nevoi sociale, umane, acea nevoie supremă ca în centrul efortului unei societăți să se afle omul.
Universitatea de Medicină târgumureșeană, poate cea mai iubită instituție locală și cred că cea mai emblematică, cea care își învață studenţii că pacientul se va afla la capătul eforturilor lor, în fața lor, a fost cea care a reacționat la contextul imperativ al acestei surprinzătoare și amenințătoare pandemii, într-o ecuație inversă, în care pacientul există, brusc, în număr mare, și riscă să nu găsească patul de spital în care să primească îngrijirea pe care o merită: promptă, demnă, conformă cu ceea ce actul medical presupune în vremurile noastre. Ca universitar, sunt reprezentantul întregii comunități academice a UMFST , ai cărei membri s-au implicat într-un extraordinar efort de a salva vieți, de la primul pacient suspect și până acum, iar deschiderea acestei unități medicale a avut susținerea necondiționată a acestui corp eminent de personal medical.
Apreciez în cel mai profund mod cooperarea fără precedent și suportul necondiționat al tuturor partenerilor acestui proiect și vreau să le mulțumesc în mod cu totul deosebit, sperând că împreună să putem fi plămânul de care acum orașul nostru are nevoie.
În cursul zile de marți, 28 aprilie 2020, în prezența conducerii tuturor instituțiilor implicate, Universitatea a predat spre administrare Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș Unitatea de Suport Medical COVID-19, urmând ca aceasta să devină operațională în cel mai scurt timp.