17 noiembrie, Ziua globală de eliminare a cancerului de col uterin

În ziua de 17 noiembrie 2020, Organizația Mondială a Sănătății a lansat Strategia globală de accelerare a eliminării cancerului de col uterin ca problemă de sănătate publică, cu o rezoluție adoptată de 194 de țări. Țările și comunitățile din întreaga lume au marcat această mișcare cu o zi de acțiune și lansarea de campanii locale.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș şi Instituţia Prefectului Judeţului Mureş au marcat această zi prin iluminarea în turquoise, începând cu ora 17.30, a Palatului Administrativ din Târgu Mureș, în semn de solidaritate în lupta împotriva cancerului de col uterin.

Acţiunea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a fost inclusă, astfel, în campania de promovare a proiectului „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” ( cod SMIS 138603), proiect derulat de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.

Într-un an marcat de incertitudini, evenimentul dedicat promovării prevenției și depistării precoce a cancerului de col uterin, pledează pentru a atrage atenţia autorităţilor publice asupra importanţei derulării unui screening de col uterin la nivel regiunii Centru, de a creşte numărul femeilor care conştientizează importanţa depistării precoce a cancerului prin efectuarea testărilor medicale periodice, precum şi de a influenţa percepţiile şi atitudinea societăţii pentru a schimba obiceiurile şi comportamentele membrilor săi.

În acest an inaugural, reamintim că toată lumea poate contribui, fiecare comunitate şi fiecare femeie contează și fiecare țară poate elimina cancerul de col uterin.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram