Admitere 2016
Examenul de admire se apropopie cu pași repezi, examenul pentru toate programele de studiu din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Tîrgu Mureş având loc îndată de 25 iulie 2016. Universitatea de Medicină şi Farmacie Tîrgu Mureş organizează examen de admitere conform regulamentului propriu, pentru programele de studii acreditate/autorizate de la Facultatea de Medicină, Facultatea de Medicină Dentară şi Facultatea de Farmacie. Modalitatea de înscriere, calendarul de concurs şi locul în care se vor desfăşura probele scrise sau practice ale concursului de admitere, pentru toate programele de studii, vor fi anunţate în timp util, pe site-ul universităţii. În acest an candidaţii la concursul de admitere din sesiunea iulie 2016 se pot înscrie la un singur program de studii. Clasificarea candidaţilor se va face în ordinea descrescătoare a mediei, în care o pondere de 90% va avea notă obţinută la testul grilă, iar 10% media de la bacalaureat. Proba de concurs la programele de studii Medicină şi Medicină Dentară constă dintr-un test grilă, la una dintre următoarele discipline: Biologie sau Chimie organică, la alegere.
Pentru Biologie – bibliografia constă din manualul Anatomie şi Fiziologie umană pentru admitere la facultăţile de medicină – Barron’s – ediţia în limba română, EdituraUniversity Press 2014, respectiv Az ember anatómiájâ és élettana az orvosi szakokra való felvételi vizsgához – ediţia în limba maghiară, Editura University Press 2014, precum şi cele menţionate în “Precizări legate de terminologia folosită în manualul de Anatomie şi Fiziologie pentru admitere la facultăţile de medicină”, respectiv Pontosítások Az ember anatómiájâ és élettana az orvosi szakokra való felvételi vizsgához című tankönyvhöz.
Două capitole, Capitolul 7 (Sistemul osos) şi Capitolul 9 (Sistemul muscular) din această carte nu vor face parte din bibliografia de admitere.
Testul grilă va constă din 100 de întrebări cu 4 răspunsuri la alegere, astfel:
– 25 de întrebări vor fi alese din lista de întrebări existente la sfârşitul fiecărui capitol al cărţii, (secţiunea „Întrebări cu răspuns la alegere”, cu excepţia celor din capitolele 7 şi 9). Atenţie: ordinea celor 4 variante de răspunsuri poate fi modificată faţă de cea din carte.
– 75 de întrebări vor fi întrebări la prima vedere, (de tip „Întrebări cu răspuns la alegere”), formulate de comisia de admitere din tot manualul, cu excepţiacapitolelor 7 şi 9. Întrebările vor avea 4 variante de răspunsuri. Întrebările pot avea 1 sau 2 răspunsuri corecte, fără a se preciza care dintre întrebări au 1 sau 2 răspunsuri corecte. Pentru întrebările care provin din manual, sunt considerate răspunsuri corecte numai cele care sunt date de manual că răspunsuri corecte. Pentru Chimie organică – bibliografia constă din cartea cu întrebări cu titlul Chimie organică – teste de admitere în învăţământul superior medico-farmaceutic, Editura University Press, 2014, Capitolele I, III, IV şi V, precum şi manualele şi cărţile din bibliografia indicată în continuare.
Testul grilă va constă din 100 de întrebări şi va fi constituit astfel:
– 50 de întrebări extrase din cartea cu întrebări de chimie organică, menţionată anterior, elaborată la nivel de universitate şi vândută prin Librăria UMF. Atenţie: ordinea celor 5 variante de răspunsuri poate fi modificată faţă de cea din carte.
– 50 de întrebări “la prima vedere”, elaborate de comisia de admitere din bibliografia indicată în continuare.
Proba de concurs la programul de studiu FARMACIE constă dintr-un test grilă, din disciplină Chimie organică.
Test grilă va constă din 100 de întrebări şi va fi constituit astfel:
– 50 de întrebări extrase din cartea cu întrebări de chimie organică, menţionată anterior, elaborată la nivel de universitate şi vândută prin LibrăriaUMF. Atenţie: ordinea celor 5 variante de răspunsuri poate fi modificată faţă de cea din carte.
– 50 de întrebări “la prima vedere”, elaborate de comisia de admitere din bibliografia indicată la proba de chimie organică la programele de studiu Medicină şi Medicină Dentară.
Proba de concurs la programele de studii Asistenţă medicală generală, Balneofiziokinetoterapie şi recuperare, Nutriţie şi dietetică, Tehnică dentară, Cosmetică medicală. Tehnologia produsului cosmetic va consta dintr-un test grilă din biologie.
Bibliografia constă din 5 capitole cuprinse în: manualul Anatomie şi Fiziologie umană pentru admitere la facultăţile de medicină – Barron’s – ediţia în limba română, Editura University Press 2014, respectiv Az ember anatómiájâ és élettana az orvosi szakokra való felvételi vizsgához – ediţia în limba maghiară, Editura University Press 2014.
Cele 5 capitole din care se vor elabora întrebările sunt: Capitolul 15, Capitolul 17, Capitolul 18, Capitolul 20 şi Capitolul 23.
Testul grilă va consta din 50 de „întrebări cu răspuns la alegere” constituit astfel:
– 40 de întrebări vor fi alese din lista de întrebări existente la sfârşitul celor 5 capitole indicate, (secţiunea „Întrebări cu răspuns la alegere”). Atenţie: ordinea celor 4 variante de răspunsuri poate fi modificată faţă de cea din carte.
– 10 întrebări vor fi elaborate de comisia de admitere, “la prima vedere”, din cele 5 capitole indicate. Clasificarea candidaţilor se va face în ordinea descrescătoare a mediei, în care o pondere de 70% va avea notă obţinută la testul grilă, iar 30% media de la bacalaureat.
Cursurile de pregătire pentru admitere s-au încheiat săptămâna trecută, în dată de 23 Aprilie, dar cei doritori nu trebuie să îşi facă griji. Liga Studenţilor în parteneriat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie Tîrgu Mureş va organiza încă o simulare de Examen de Admitere în dată de 18 Iulie, cu o săptămâna înainte de admitere. Înspre înscrierea la această simulare, elevii doritori de a-şi testa cunoștiintele sunt invitaţi să se înscrie pe formularul online care va fi disponibil cu o săptămâna înainte de simulare. De asemenea, pentru orice nelămurire despre metodologia examenului, sau al simulării, Universitatea de Medicină şi Farmacie vă stă ladispoziţie alături de studenţi, pe grupul de Facebook “Simulare Admitere 2016 UMF Târgu Mureş”
Vă aşteptăm în număr cât mai mare, şi viitorilor studenţi le dorim mult succes, şi spor la invățat. Nu uitaţi, în toamna se numără bobocii.
Vlad Vunvulea, voluntar umftgm.ro