Zilele UMFST, 8 decembrie

Cea de-a treia zi a evenimentelor desfășurate sub egida Zilelor UMFST a debutat cu workshop-ul Smart Pediatric Dental Practice, organizat de Disciplina de Pedodonție a Facultății de Medicină Dentară, în colaborare cu Dent Estet – The Leading Dental Centers of Romania, un eveniment cu două componente – una teoretică și una practică, aplicativă – dedicat celor ce profesează stomatologia pediatrică, medici rezidenți și specialiști în pedodonție.

Tot miercuri, au început lucrările Conferinței Comitetului Est-European de Anestezie (CEEA), eveniment organizat în colaborare cu Societatea Europeană de Anestezie si Terapie Intensivă – ESAIC. Tematica ediției acestui an, derulată în perioada 8-10 decembrie 2021, abordează terapia intensivă, medicina de urgență și transfuzia.

Scopul principal al CEEA (Comitetul pentru Educaţie Europeană în Anestezie) este de a menţine şi de a ridica standardele anesteziei la cel mai înalt nivel, prin educaţie medicală continuă, un proces care se derulează pe întreg parcursul vieţii. România organizează cursurile CEEA anual la Târgu Mureş în colaborare cu parteneri internaționali de renume.

În seria evenimentelor cu o însemnătate deosebită în cadrul Zilelor UMFST, se înscrie și Conferința Internațională a Doctoranzilor și Tinerilor Doctori organizată în cadrul Şcolii Doctorale din cadrul IOSUD a Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.

Ediția s-a desfășurat online, abordând în cadrul programului științific complex și atractiv, teme  de actualitate din domeniile medicină, medicină dentară, farmacie, filologie, istorie, informatică, inginerie şi management. Programul Conferinţei a inclus sesiuni plenare şi comunicări ştiinţifice susţinute de invitați din străinătate și coordonatori ştiinţifici de doctorat, cu înalt prestigiu academic. Această manifestare ştiinţifică reprezintă pentru participanţi o excelentă oportunitate de colaborare, networking, lărgirea orizontului ştiinţific şi nu în ultimul rând, pentru doctoranzi, ocazia de a-şi dezvolta abilităţile de comunicare.

Facultatea de Medicină, prin Disciplina de Pediatrie I, a organizat la ora 11.00, workshop-ul științific  „A fi sau a nu fi? Covid în pediatrie”, sub coordonarea prof. univ. dr. Oana Cristina Mărginean. În cadrul evenimentului au fost susținute prezentări de caz având la bază patologia COVID la copii și patologiile conexe, cazurile de forme atipice cu evidențierea complicațiilor severe post COVID, raportate dupa 4-6 saptamâni și repercursiunile pe termen scurt și lung.

Disciplina de Psihiatrie, sub coordonarea prof. dr. Aurel Nireștean, a organizat conferința online „Particularități actuale de comportament antisocial”. În cadrul evenimentului au fost abordate aspecte privind manifestările antisociale în socio-cultura contemporană ca rezultat al disfuncționalităților din viața cotidiană sau comportamentul antisocial, centrat pe orgoliu și imoralitate, cu un determinism complex, în mare măsură arondabil particularităților patologice.

Tot în cadrul Disciplinei de Psihiatrie, de la ora 13.00, a avut loc workshop-ul științific online „Raporturile cu pacienții cu tulburări de personalitate în actul medical”, susținut de șef lucr. dr. Lukács Emese, context care a permis o abordare a temei din multiple perspective: psihologică, personologică și psihopatologică a pacienților cu tulburări de comportament și personalitate, vizând atât demersul diagnostic, cât și cel terapeutic și reabilitativ.

Proiectul de cercetare în imuno-toxicologie – EXIMIOUS – HORIZON 2020 a fost prezentat în cadrul workshopului Disciplinei de Medicina Muncii, coordonat de conf. dr. Horațiu Moldovan. Derulat în prezent în 7 țări, cu 15 parteneri, pe o perioadă de 5 ani, EXIMIOUS – HORIZON 2020 este un proiect de cercetare desfășurat în cadrul UMFST G.E. Palade Tg. Mureș având ca obiectiv general crearea unei noi modalități de evaluare a expunerii umane prin combinarea modalităților inovatoare de caracterizare și cuantificare a expunerilor multiple de mediu și a cartografierii efectelor imunitare induse de expunere.

Programul a fost completat de intervenția șef lucr. dr. Călin Avram, prin webinarul „Colectarea și prelucrarea datelor de la sonde extracelulare pentru înregistrare și simulare cu păstrarea intactității și funcționalității la creierul de șoareci”, desfășurat de la ora 18.00.

Workshopul „Mechatronic and Robotic Approaches and Solutions in Medical Technologies”, sub coordonarea prof. dr. ing. Dorin Bică, a reunit peste 50 de participanți pasionați de cercetare continuă, inovare și soluții tehnice în domeniul MedTech: domeniul Ingineriei Medicale, un suport imperativ necesar în actul medical. În cadrul evenimentului a avut loc prezentarea prototipului „Dispozitiv de ventilare mecanică non invaziv”, destinat unităților medicale ca opțiune fermă în lupta împotriva virusului SARS-CoV-2, un sistem de asistare respiratorie, proiectat și dezvoltat de drd. ing. Petru Raul Cosma – CEO Tryinnovation, alături de o echipă interdisciplinară medicală de specialiști în Anestezie și Terapie-Intensivă.

Laboratorul BOSCH a găzduit de la ora 12.00, workshopul științific „Optimizarea proceselor de producție”, organizat la inițiativa Departamentului de Inginerie Medicală și Management.

Workshop-ul științific și social „Dezvoltarea competențelor lingvistice în rândul viitorilor ingineri”, organizat în parteneriat cu Liga Studenților și ESTIEM, a oferit studenților oportunități de dezvoltare a calităților cerute în prezent de piața muncii, a abilităților personale și a competențelor lingvistice necesare în dezvoltarea și implementarea proiectelor tehnice la nivel național și internațional.

Workshop-ul științific „Generarea distribuită în rețele inteligente – soluții pentru managementul surselor de energie regenerabilă„ a abordat perspectiva creșterii eficienței energetice în segmentele de transmisie, distribuție și generare distribuită necesită date geospațiale de înaltă calitate și tehnologii IT specializate, managementul inventarului de rețea, a surselor de energie regenerabilă și construirea rețelelor energetice inteligente.

Facultatea de Științe și Litere „Petru Maior”, prin Departamentul SL2,  a organizat de la ora 16.00, workshop-ul online  „Perspectivele jurnalismului în confruntarea cu problemele economiei, social media și „jurnalismul cetățenesc”. Evenimentul s-a bucurat de prezența unor jurnaliști consacrați din presa locală și centrală, la invitația lector dr. Marius Pașcan. 

Facultatea de Economie și Drept a marcat cea de-a treia zi a Zilelor Universității prin organizarea seriei de webinarii „Amprenta de carbon – analiza în context pandemic”, la inițiativa Departamentului Drept și Administrație publică, coordonatori prof. dr. Dogaru Lucretia, lector dr. Andrea Kajcsa și „Administratia publică în perioada pandemiei”, organizatori lector dr. Boantă Adrian, lector dr. Andrea Kajcsa. Webinarul „Amprenta de carbon – analiza în context pandemic”, a oferit o informare corectă şi completă cu referire la amprenta de carbon şi implicaţiile acesteia asupra calităţii mediului şi a vieţii umane.

Departamentul Societatea Antreprenorială Studențească (SAS) UMFST, a organizat finala concursului de proiecte de inovare, în cadrul webinarului științific „Innovation Night – Hackathon@Digital Business Club”.

Concertul extraordinar de colinde, susținut de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, a oferit membrilor comunității academice UMFST un nou prilej de bucurie și încântare în prag de sărbători.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram