Proiecte inedite în cadrul parteneriatului dintre UMFST și UNATC

Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade” din Târgu Mureş şi Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti au anunțat ieri, în cadrul conferinței de presă ocazionată de maratonul de evenimente culturale sub genericul “Arta ocupă oraşul”, ce au marcat Ziua Internaţională a Copilului, noi perspective de dezvoltare a unor proiecte majore și inedite în aceeași măsură.

La baza acestor proiecte se află parteneriatul încheiat între cele două mari instituții de învățământ superior, semnat la 1 aprilie 2022, în vederea realizării de activităţi academice cu caracter multidisciplinar.

Stagiuni de teatru

Începând cu toamna acestui an se dorește crearea unei stagiuni de teatru, alternativ, o stagiune de toamnă și una de primăvară, un proiect previzionat pe termen lung, pentru a crea o plus valoare culturală în Târgu Mureș, oraș prin definiție cultural sau multicultural, în beneficiul tuturor târgumureșenilor iubitori de cultură și de artă.

E o ofertă pe care cele două universități o fac comunității de aici. Sunt convins, din feedback-ul pe care l-am avut mergând la atelierul de teatru din campusul Universității, că oamenii se bucură atunci când sunt prezente spectacole de tineri, pentru tineri și nu numai pentru tineri. E ofertă pe care noi o facem și credem foarte tare că acest tip de creativitate va deschide mințile, va aduna comunitatea la un loc și va aduce bucurie”, a transmis Rectorul UNATC, prof. univ. dr. Liviu Lucaci. 

Teatrul în școli și licee, un proiect comun menit să contribuie la formarea copiilor, prin organizarea de ateliere teatrale în liceele şi în şcolile generale din municipiul Târgu Mureş 

Un alt proiect pe care îl vom lega de cele două stagiuni, de toamnă şi de primăvară, este legat de învăţământul preuniversitar, de şcoli şi de licee. Intenţionăm ca aceste stagiuni şi, în mod implicit, ce se va întâmpla ca şi evenimente culturale-artistice în Târgu Mureş, să le legăm cât mai consistent de învăţământul preuniversitar, astfel încât vom organiza în liceele şi şcolile Târgu Mureşului o serie de ateliere şcolare pe care le vom numi „Teatrul în şcoli şi licee”, după o tematică pe care o vom decide împreună, consultându-ne cu conducerile liceelor şi şcolilor din Târgu Mureş. Este, până la urmă, un lucru natural, noi trebuie să fim nu doar furnizori de cultură, ci şi educatori, iar educaţia pentru cultură şi iubitorii de cultură începe din copilărie şi apoi se cultivă pe măsură ce înaintăm în vârstă. E un proiect pe care îl iubim pentru că, de fapt, creează viitorii oameni de cultură şi iubitorii de cultură din fiecare loc“, a transmis rectorul UMFST Târgu Mureş, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei.

Jocurile teatrale pot contribui esenţial la formarea copiilor!” a transmis în același context, Rectorul UNATC Bucureşti, prof. univ. dr. Liviu Lucaci, evidențiind faptul că,  în urmă cu doi ani, a fost introdus în învăţământul preuniversitar teatrul ca materie opţională de studiu.

“Este un proiect care vine, realmente, să crească de la rădăcină, de la temelie copiii. În 2020 a fost introdus în învăţământul preuniversitar teatrul ca materie opţională de studiu, în 6 ani din cei 12. Atelierele de teatru, jocurile teatrale sunt menite să crească stima de sine, capacitatea copilului de a se integra într-un colectiv, capacitatea de a prelua sarcini şi de a conduce şi a se conduce, capacitatea copilului de a-şi gestiona emoţiile, un lucru extrem de important după nişte ani pandemici grei, capacitatea copilului de a deveni un cetăţean responsabil al societăţii. Cetăţeanul se creşte şi asta se face înţelegând ce înseamnă colectivitatea, ce înseamnă individul, cu o construcţie de sine care să aibă o bază solidă. Asta sunt menite să facă atelierele de teatru, acesta este scopul lor.

La teatru se întâmplă repede, învăţarea se leagă de plăcere, ceea ce e un lucru rar. Atunci când să înveţi ceva vine odată cu un sentiment de satisfacţie, de plăcere, vine cu râsul, vine cu dorinţa şi bucuria de a fi împreună cu ceilalţi. Pentru că a fi împreună cu ceilalţi este sintagma cea mai importantă pe care teatrul o întoarce societăţii. Aşa că aceste ateliere suntem convinşi că îşi vor da măsura şi vor aduce bucurie copiilor”,  a mai transmis Rectorul UNATC.

Festival de artă și cultură la Tîrgu Mureș din primăvara anului viitor, rodul parteneriatului UMFST – UNATC

Un alt lucru pe care l-am decis astăzi, este să organizăm începând cu primăvara anului viitor, 2023, un festival de arte la Târgu Mureș, de asemenea în parteneriat. Urmează ca, analizând tabloul național al festivalurilor de cultură existente, să decidem împreună care este nișa potrivită, care se pliază foarte bine și cu zona și cu complementaritatea altor festivaluri care există la nivel național, astfel încât să punem Târgu Mureșul pe harta culturală și din acest punct de vedere. În mod cert, începând cu primăvara anului viitor, va exista un nou festival cultural în Târgu Mureș realizat de cele două universități” a precizat Rectorul UMFST, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei.

Mă bucur foarte tare și cred că este nevoie de așa ceva, cred că suntem într-un loc care poate să absoarbă multă cultură, multă inventivitate și, până la urmă, să ne amintim astăzi faptul că creativitatea este poate cel mai important lucru, este motorul de dezvoltare. Și revin asupra faptului că, creativitatea nu este artistică sau științifică, ea este creativitate, este felul în care aducem noul în societate și oferim soluții societății. Acest festival sperăm să bucure pe toată lumea și să adune din toate zonele din jur, oameni de toate vârstele” a transmis Rectorul UNATC, prof. univ. dr. Liviu Lucaci.

UMFST Tîrgu Mureș și UNATC București vor demara în premieră un program de Medical Humanities

Rectorul UMFST, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei a anunțat intenția de a demara un program de Medical Humanities, în colaborare cu UNATC care dispune de specialiști, o ramură modernă şi neabordată de UMFST până în acest moment, însă o componentă ce se dorește a fi cultivată.

Medical Humanities este un lucru nou care priveşte relaţia medic-pacient din multe alte perspective mai puţin abordate până în prezent”, a subliniat Rectorul UNATC.

Până la urmă este vorba despre întâlnirea cu suferinţa. Această întâlnire cu suferinţa o are şi medicul, tânărul medic şi să nu ne ascundem, sunt mulţi tineri, medici la început de drum care atunci când se întâlnesc pentru prima dată cu suferinţa renunţă, îşi abandonează cariera. Pentru că e un pas foarte greu şi important cum îşi gestionează ei suferinţa. Şi apoi, este relaţia dintre medic şi pacient, cum se raportează la pacient, cum reuşesc în acest rol, subliniez rol, de medic, eu fiind om de teatru, de aceea fac sublinierea, cum abordează, cum se apropie de pacient, cum îl fac pe acesta să se destăinuie, să facă parte din procesul medical şi din refacere, pentru că, dacă pacientul nu e parte din proces, evident că lucrurile merg mai greu.

Deci, vorbim despre un capitol nou și sunt foarte entuziast că lucrurile pornesc aşa, într-o abordare umanistă a unui domeniu de excelenţă precum cel medical”, a mai transmis prof. univ. dr. Liviu Lucaci.

Maratonul cultural al UMFST Târgu Mureș și UNATC București în proiectul „Arta ocupă orașul”, de Ziua Copilului, a reprezentat evenimentul de debut al parteneriatului dintre cele două universități

Rectorul UNATC, prof. dr. Liviu Lucaci despre desfășurarea evenimentelor la Târgu Mureș cu implicarea artiștilor de la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București, precum și a artiștilor de la Opera Română din București:

Suntem și noi, cele două universități, la copilăria unui parteneriat care sunt convins că se va dezvolta foarte rapid și temeinic. Astăzi, UNATC împreună cu UMFST oferă orașului Târgu Mureș și comunității o serie de evenimente culturale și științifice în egală măsură, pentru că cele două universități au un profil foarte, foarte larg în interiorul lor. Este vorba despre mai multe spectacole de teatru, este vorba despre instalații interactive, instalații de VR, de new media, proiecții de filme studențești, iar copiii, tinerii și oamenii de toate vârstele se pot întâlnit cu noile tehnologii pentru că UNATC încearcă să fie în pas cu vremea. Mare parte din aceste filme studențești sunt premiate la nivel internațional, ne bucură rezultatele studenților noștri, cu care ne-au obișnuit în fiecare an. De asemenea, sunt prezente păpușile și marionetele pentru cei mici sau pentru cei de toate vârstele, am organizat un atelier de fotografie foarte interesant, referitor la portret, la cum se compune și cum se citește un portret, față de care am observat un real interes prin numărul mare de participanți și de asemenea, avem un atelier sau o suită de ateliere de teatru.

Când zicem ateliere de teatru ne referim la jocuri teatrale care dezvoltă abilități, pentru că în capul listei evenimentelor de astăzi este un laborator de dezvoltare psiho-emoțională. Punem accent pe acest aspect, înțelegem că arta este un liant pentru societate, pentru comunitate și mai credem în creativitate, fie că vorbim desprea ea în artă, fie că este în știință, este una și aceeași și este cea care poate aduce dezvoltare societății, poate aduce un plus. Așadar, cele două universități, prin parteneriatul creat, cred că pot aduce un pic de culoare, un pic de bucurie și un pic de speranță comunității din Târgu Mureș în sens larg.

Credem că universitățile au un rol social important, iar în cadrul acestui rol, noi trebuie să întoarcem societății ceea ce societatea ne-a dat. Vrem să fim mână în mână cu societatea, vrem să fim mână în mână cu dezvoltarea și acesta este un moment foarte bun în care UMFST și UNATC vin către Târgu Mureș și întind mâna publicului de azi, publicului de mâine” a mai transmis prof. univ. dr. Liviu Lucaci.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram