Acad. Prof. Dr. Irinel Popescu – Promotorul transplantului hepatic în România
Anul acesta, la cea de a XIX-a ediţie a Marisiensis ne-au onorat cu prezenţa numeroase personalităţi medicale printre îl amintim Acad.Prof. Dr. Irinel Popescu la a cărui conferinţă am avut onoarea să particip sâmbătă la Palatul Culturii.
Irinel Popescu s-a născut la Filiaşi, judeţul Dolj, în anul 1953, a absolvit Facultatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Bucureşti în anul 1977 şi a urmat specializarea în SUA, unde a plecat cu dorinţa de a se perfecţiona şi de a se întorce să revoluţioneze chirurgia românescă.
Înainte de anul 1997, România era doar o „pată albă” pe harta Europei din punctul de vedere al transplantului hepatic, dar datorită Dr. Irinel Popescu şi a altor colaboratori, lucrurile s-au schimbat radical. La baza reuşitei au stat atât cei trei ani de stagiu pe care acesta i-a făcut în Statele Unite cât şi implementarea unei colaborări între medicii aparţinând diferitelor ramuri medicale şi chirurgicale (chirurgi, anesteziști, reanimatori, hepatologi, imunologi, microbiologi etc.) care să se coordoneze şi să formeze o adevărată echipă şi în final să izbutească în lupta cu ficatul bolnav. Acest lucru se şi intâmplă, astfel că în anul 2000, transplantul hepatic este introdus ca metodă terapeutică în România, acesta trecând de la etapa de pionierat, la stadiul de procedeu de rutină (aprilie 2000 a avut loc primul transplant hepatic cu supraviețuirea bolnavului).
Trebuie să menţionăm că şi Spitalul din Tîrgu Mureş a avut contribuţie la această operaţie de transplant hepatic,aici fiind conştientizată pentru prima data activitatea de donare, oferind primii donatori în moarte cerebrală. Tot de Tîrgu Mureş se leagă şi prima reuşită a transplantului hepatic din anul 2000, de aici fiind prelevat organul de la un tânar aflat în moarte cerebrală, care urma să salveze viaţa unui pacient care suferea de ciroză cu virusul hepatitei B care, după cum a spus şi Dr. Irinel Popescu reprezenta atunci o mare provocare “eram nevoiţi să tratăm o afecţiune cauzată de un virus mai tare decât noi!”
Lucrurile nu s-au oprit aici şi de-a lungul timpului intervenţiile s-au diversificat, astfel că în momentul actual în România, la Institutul Clinic Fundeni se realizează cu succes toate tipurile de transplant hepatic cunoscute: cu ficat de la donator cadaveric, cu ficat de la donator în viaţă, cu ficat redus, cu ficat împărțit, transplant domino.
În ultimii 15 ani la Institutul Clinic Fundeni a avut loc o dezvoltare exponeţială a chirurgiei hepatice, s-au realizat peste 600 de transplanturi hepatice cu supravieţuirea pacienţilor, numărul de donatori creşte, iar listele de aşteptare cuprind peste 500 de suferizi care acum au şansa de a primii darul vieţii. Datorită numărului mare de pacienţi care necesită transplant la Institul Clinic Fundeni, care a devenit practic o şcoală de transplant hepatic, au fost instruiţi şi alţi medici, inaugurându-se în 2013 un nou centru de transplant heptic la Spitalul Regina Maria.
Dr. Irinel Popescu este unul dintre exemplele demne de urmat, este dovada clară că şi în România se poate şi ar trebui să reprezinte un model pentru noi, viitorii medici şi nu numai. Noi îi mulţumim pentru că ne-a onorat cu prezenţa la Congresul Marisiensis şi pentru că a avut bunăvoinţa de a împărtăşii cu noi secretele profesionale, contribuind astfel la dezvoltarea noastră, a viitorului medical! Exemplul lui şi a altor personalităţi medicale ne oferă încrederea că prin muncă, ambiţie şi perseverenţă putem deveni şi noi profesioniştii viitorului, aşa cum a afirmat cu simplitatea cuvintelor, dar cu măreţia faptelor sale şi Acad. Prof. Dr. Leon Dănailă când a fost întrebat cum a ajuns să atingă vârfurile performanţei: ”Proveneam dintr-o familie modestă aşa ca am ajuns pe jos… pe atunci nu aveam bani să imi pot permite să-mi cumpăr o maşină!”
Grațiana Lateș – voluntar blog.umftgm.ro