Admitere 2017. Marina-Raluca Baciu, prima la Facultatea de Medicină
În urma examenului de admitere din sesiunea iulie 2017, Marina-Raluca Baciu a reușit să intre cu prima medie la Facultatea de Medicină, programul de studiu Medicină, linia română, obținând 9,64. Marina-Raluca Baciu este din Focșani și a studiat la Colegiul Național „Unirea”, specializarea Științe ale Naturii.
Raluca spune despre ea că este o fire visătoare, pasionată de artă. Scrie poezii și este membră a Ligii Scriitorilor din Vrancea. „Medicina este o artă, în felul ei”, spune tânăra studentă, care subliniază că și-a dorit „de când se știe” să devină medic. Alegerea de a studia medicina la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Tîrgu Mureș nu este deloc întâmplătoare. Raluca a participat atât la simulările de admitere, cât și la programul „Universitatea de Vară pentru Elevi”.
„Îmi place să ajut! Medicina este un domeniu pe sufletul meu și acest lucru contează cel mai mult. Dacă nu alegi să faci ce-ți place, mai bine nu faci. Este o profesie nobilă de care țara are nevoie. Pe cât de frumoasă este, pe atât de grea devine cu timpul. Medicina este o știință vie, în plină evoluție. Cred că se îmbină oarecum cu literatura. Multă lume mi-a spus că nu pot să le fac pe ambele și totuși am reușit. Am ales UMF Tîrgu Mureș pentru că știu că este altceva. Este un centru serios și special, diferit de celelalte universități de medicină. Am participat și la „Universitatea de Vară pentru Elevi”, unde am petrecut una dintre cele mai frumoase săptămâni. M-am convins că urma să fac alegerea corectă”, povestește, cu entuziasm, Raluca.
Cât despre pregătirea pentru examenul de admitere la UMF Tîrgu Mureș, Raluca mărturisește că s-a pregătit constant pe tot parcursul anilor de liceu. În clasele a XI-a și a XII-a, a participat la simulările de admitere pentru a-și evalua cunoștințele și încadrarea în timp.
„Mi-am dozat timpul, dar nu am învățat robotic, nu am fost definiția „tocilarului” și am încercat să îmbin utilul cu plăcutul, mai ales pentru că-mi place chimia și n-am învățat „cu silă”, susține Raluca.
Tânăra studentă are și câteva sfaturi pentru colegii mai mici, viitori candidați la UMF Tîrgu Mureș.
„Să învățați pentru că așa vă doriți. Să vă placă ceea ce faceți și să fiți conștienți că este greu, dar mult mai ușor decât ce urmează după. Să fiți optimiști și să nu vă panicați. Emoțiile sunt perfect normale, atât timp cât nu vă întunecă gândirea. Să profitați, în limita bunului simț, de dedicarea și de bunătatea profesorilor, nu doar la materiile pentru admitere. Să vă bucurați de ultimele momente din liceu și să nu uitați să mai faceți și altceva. Între o recapitulare și o problemă este timp și de un majorat sau de un film bun, dar uneori în loc de asta poate puteți să mai aruncați un ochi pe un tabel sau pe o formulă. Mergeți la simulări. Dacă sunteți mai mici, mergeți la „Universitatea de Vară pentru Elevi”. Și, nu în ultimul rând, să nu uitați că sunteți mai inteligenți decât credeți. Când primiți subiectul, respirați adânc și amintiți-vă că sunteți acolo cu un motiv. Aveți încredere în voi! Pentru că dacă voi nu aveți, atunci cine să aibă?”, transmite, în încheiere, Raluca.
Anul acesta, la Medicină, s-au înscris 4,23 candidați pe un loc raportat la 135 de locuri bugetate, iar testul la admitere a fost doar din întrebări la prima vedere, fapt ce a crescut dificultatea admiterii, dar în egală măsură a crescut calitatea celor care au trecut examenul de admitere.