Călătorie muzicală cu maestrul Gheorghe Zamfir, la Palatul Culturii din Tîrgu Mureș
În anul Centenarului Marii Uniri, Asociația „Parteneri pentru Mureș” a organizat miercuri, 24 ianuarie 2018, la Palatul Culturii din Tîrgu Mureș, un concert extraordinar al maestrului Gheorghe Zamfir, un artist desăvârșit care a încântat publicul cu talentul său, interpretând piese din repertoriul național și internațional. Maestrul a fost acompaniat de Corul Accoustic și Orchestra Metropolitană București, dirijată de Daniel Jinga.
Sala Palatului Culturii s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru mureșenii care au dorit să se bucure de concert, acesta fiind transmis simultan pe un ecran amplasat în fața Palatului. Spectacolul a fost gândit ca o călătorie muzicală, pornind de la creaţii muzicale unice, lucrări româneşti şi internationale, ajungând până la arii de operă sau melodii celebre, precum: Ciobănașul singuratic, Ciocârlia, Ave Maria sau Nessun Dorma. La sfârșitul concertului, maestrul Gheoghe Zamfir a interpretat Hora Unirii.
Președintele „Parteneri pentru Mureș”, prof. dr. Leonard Azamfirei, a transmis că proiectul de parteneriat urmărește reconcilierea tuturor mureșenilor, identificarea și chemarea lor la susținerea unor demersuri de importanță zonală, la afirmarea potențialului local în raport regional și național. „Parteneri pentru Mureș” are în componență reprezentanți ai mediului academic și antreprenorial local. Totodată, a subliniat că o societate nu poate crește de la sine fără implicare, fără suport și fără critică constructivă. „Este felul nostru de a vedea lucrurile, de a acționa pentru binele comunității. Și este invitația de a ne deveni parteneri, „Parteneri pentru Mureș”, a transmis prof. dr. Leonard Azamfirei.
„Într-o Românie atipică, greu de înțeles nu doar de către cei din afară, dar și de către noi, trăitorii din ea, normalitatea unui gest făcut doar pentru cei din jur pare deseori anormală. Astăzi, naturalețea unui demers civic creează suspiciuni, naște întrebări: ce este în spate, ce se urmărește? Pierderea încrederii în buna-credință a celor din jur parazitează gândirea noastră, ne face bănuitori, ne sperie, iar aceste reacții își au justificarea izvorâtă din prea multe dezamăgiri trăite, până acum.
„Parteneri pentru Mureș” se vrea a fi un răspuns la această stare de spirit, o încercare de a spune mureșenilor că totuși se poate, un fel de a arăta că îți pasă de cel de lângă tine, de vocea lui care se vrea ascultată.
Prin „Parteneri pentru Mureș” dorim să facem trecerea dintre întrebare și răspuns, nevoie și resursă, dorință și reușită. Este o platformă deschisă tuturor mureșenilor de a se face nu doar auziți, ci și ascultați. Este un răspuns civic și programat apolitic, nicidecum o alternativă, ci un complement, constituind o invitație la un demers participativ, cu unic scop viitorul prosper al tuturor locuitorilor județului Mureș. Într-o zi de sărbătoare a unirii dintre Moldova și Țara Românească sărbătorită în Ardeal, într-un an al Marii Uniri, am avut inițiativa de a pune laolaltă sunetul atemporal al naiul maestrului Gheorghe Zamfir, erudiția și înțelepciunea unui vector al României contemporane, Excelența Sa, Domnul Președinte Emil Constantinescu, deopotrivă cu interesul pentru frumos al mureșenilor, prezenți în număr mare la ceea ce s-a vrut a fi o dovadă a capacității de coagulare locală”, a susținut președintele „Parteneri pentru Mureș”.
Invitatul special al evenimentului a fost prof. dr. Emil Constantinescu, președintele României între anii 1996-2000, o personalitate care pe parcursul întregii sale vieți s-a pus în slujba comunității și în slujba României. A atras foarte mult atenția asupra țării, a promovat valorile naționale și a reprezentat țara, în calitate de președinte.
„Sunt foarte bucuros să mă aflu din nou în acest minunat oraș, Tîrgu Mureș. În perioada comunistă, când numai lucrările mele științifice călătoreau în Occident, Tîrgu Mureș reprezenta, pentru mine, Occidentul. Vreau să mulțumesc Asociației „Parteneri pentru Mureș”, Universității de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș și Universității „Petru Maior” din Tîrgu Mureș pentru că mi-au oferit ocazia de a mă afla aici, împreună cu dumneavoastră, în ziua în care sărbătorim Unirea Principatelor Române în anul Centenarului Marii Uniri. În această seară, am ascultat o muzică excepțională. În cursul zilei de astăzi, am urmărit mesajele transmise de liderii României. Nu pun la îndoială sinceritatea și buna lor intenție. Majoritatea acestor mesaje au elogiat un trecut glorios și s-au arătat dezamăgite de un prezent care nu este pe măsura trecutului. Mâine, România va fi mai bună decât astăzi, decât ieri? Lumea în care trăim se va schimba? Cred că este o bună ocazie să ne gândim mai profund la ceea ce suntem și la ceea ce am vrea să fim. Trăim într-o societate în care cred că majoritatea suntem de acord asupra unui lucru: dezbinare. Această dezbinare nu se rezumă doar la conflicte între instituțiile statului sau la conflicte politice, ci și la dezbinarea familiilor, din păcate. Mesajele de solidaritate pe care le-am auzit în ultimul timp sunt împotriva a ceva. Singura solidaritate pe care o putem crea este cea împotriva a ceva? Singurul instrument pe care îl putem folosi este dușmănia care se transformă în ură față de ceilalți și chiar față de sine? Nu putem să construim respectul de sine și respectul față de ceilalți? Așa cum am înțeles eu, proiectul „Parteneri pentru Mureș” încearcă să creeze o solidaritate pentru ceva, nu împotriva a ceva. Mai mult, am apreciat faptul că întreprinzătorii sprijină o inițiativă academică cu valență culturală”, a afirmat fostul președinte al României.
Sursă fotografii: Facebook Parteneri pentru Mureș