CCAMF: Cât de relevante sunt cercetările internaționale pentru populația din România

Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş a inaugurat în urmă cu 3 luni Centrul Avansat de Cercetări Medicale şi Farmaceutice, unic în România, care se axează pe domeniul cercetării fundamentale şi al cardio-neurologiei.

IMG_9492

‘Este un centru unic la nivel naţional pentru că abordează patologia cardiovasculară şi neurologică, nu doar prin prisma clinică, ci şi prin prisma investigaţiilor extrem de fine, de rafinate, la care poate şi trebuie să fie suspus un pacient. Practic, în acest centru, noi vom reuşi să demonstrăm profilul genetic şi genomic al unor pacienţi, putem stabili riscul de boală cardiovasculară şi neurologică pe care acesta îl are şi, evident, putem face recomandări profilactice pentru o categorie de patologie extrem de riscantă. Este unic şi pentru aparatură pe care o are în dotare, sunt peste 400 de echipamente, multe dintre ele unicat la nivel naţional, care cuprind echipamente de proteomica, de genomică, de imunologie celulară şi, foarte important, o banca de probe şi ţesuturi de ADN-uri, care vor constitui ulterior un element foarte important pentru viitoarea cercetare ştiinţifică’, a declarat profesor doctor Leonard Azamfirei, rectorul UMF Târgu Mureş.

Profesor doctor Minodora Dobreanu, şefa Laboratorului de Analize Medicale din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, a arătat în cadrul ceremoniei de inaugurare că centrul funcţionează într-o clădire nouă cu o suprafaţă de peste 4.000 mp, care conţine 412 echipamente de cercetare/dezvoltare, are 10 laboratoare performanţe, comparabile cu tot ce există la nivel mondial, un laborator de imunologie, cromatografie şi spectrofotometrie de masă, analize citologice, de biologie moleculară şi genetică/genomică, un laborator cu şase centre de explorări funcţionale avansate şi o banca de ADN şi plasme.

IMG_1734Clădirea centrului de cercetare este o construcţie nouă, ridicată în incinta campusului, cu demisol, parter şi trei niveluri, ce încorporează, structurat pe etaje, spaţiile tehnice şi auxiliare, spaţiile pentru investigarea pacienţilor şi recoltarea de probe, spaţiile pentru cercetare, spaţiile pentru analiză şi elaborarea materialelor ştiinţifice, spaţii pentru asigurarea circulaţiilor orizontale şi verticale, precum şi spaţiile pentru stocarea informaţiilor.

Cât despre obiectivele acestui centru, CCAMF îşi propune să clarifice anumite probleme de sănătate publică, să sprijine sistemul sanitar românesc, dar şi să facă studii la nivel populaţional, plecând iniţial de la grupul de pacienţi cu patologie cardiovasculară. „Prin activitatea de cercetare, în sprijinirea sistemului sanitar românesc, CCAMF îşi propune să clarifice anumite probleme de sănătate publică. În patologia cardiovasculară, se ştie că România are încă între ţările din Europa, un nivel de mortalitate foarte ridicat. Nu ştim dacă avem şi un background genetic mai particular faţă de alte popoare sau este numai din stilul de viaţă. Centrul îşi propune să facă studii la nivel populaţional, plecând iniţial de la grupul de pacienţi cu patologie cardiovasculară. Sperăm că din rezultatele pe care studiile acestea le vor avea să putem da şi răspunsuri la anumite întrebări de care sistemul nostru sanitar şi Ministerul Sănătăţii are nevoie”, a arătat prof. dr. Minodora Dobreanu.

Cine are voie să aplice? Atât cadrele didactice cât şi studenţii. Reglementariile exacte şi formularele vor fi disponibile în această primăvară. Pentru a fii la curent cu ultimele informaţii va invităm să va abonaţi la pagină de Facebook UMF și să verificaţi site-ul ccamf.umftgm.ro

Vlad Vunvulea – voluntar blog.umftgm.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram