Chirurgia Dincolo de bisturiu – de vorbă cu modelele noastre

DSC_7747Prima conferință a Zilelor Universității 2014 a fost oganizată de Societatea Studențească de Chirurgie din România, filiala din Târgu-Mureș, și s-a constituit în prima ediție a dezbaterii  “Chirurgia Dincolo de Bisturiu”. Scopul evenimentului a fost realizarea unui dialog în care să se vorbească despre aspecte și momente din viața unui chirurg, drumul care duce la o carieră de succes, despre studenție și rezidențiat, despre carieră versus viață personală.

Invitații evenimentului au fost: medic primar obstretică-ginecologie dr. Claudiu Molnar, medic primar chirurgie generală dr. Călin Molnar, medic primar urolog dr. Adrian Chiujdea, medic primar chirurgie plastică dr. Dorin Dorobanțu, medic specialist ortopedie-traumatologie dr. Adrian Ivănescu, medic specialist chirurgie cardiovasculară dr. Liviu Moraru.

Întregul eveniment s-a desfășurat într-o atmosferă destinsă, invitații evenimentului oferind răspunsuri amuzante sau serioase, obiective sau chiar pătrunzătoare, care i-au determinat pe studenți să vadă în alt mod chirugia decât o meserie în care doar se” taie și scoate”. La întrebarea:  “Care este cel mai dificil caz?”, domnii doctori au răspuns spunând că întotdeauna următorul caz este cel mai dificil, arătând că niciodată într-o astfel de meserie nu intervine rutina sau obișnuința. Întrebați cum reușesc să se împartă între viața de spital și viața din familie, aceștia au răspuns că este defapt o singură viață în care timpul se împarte întotdeauna în favoarea chirurgiei, de aceea aceștia au subliniat importanța unei familii înțelegătoare și care să îi încurajeze, să îi susțină astfel încât aceștia să își respecte jurământul depus la terminarea facultății.

Au fost rugați să îi ajute pe tinerii studenți din sală cu niște sfaturi despre cum să ajungă chirurgi de succes asemenea lor. Calități precum o bună coordonare creier-ochi-mână, anduranță fizică și păstrarea calmului în condiții de stress au fost amintite alături de perseverență, dorință de învățare, sacrificiu și cel mai important, pasiunea față de actul chirurgical.

Evenimentul a trezit un adevărat interes în rândul studenților, dat fiind faptul că au fost prezente peste 400 de persoane, conferința bucurându-se de un succes neașteptat, creând astfel speranțele organizatorilor de a avea , pentru edițiile viitoare, un număr cel puțin la fel de important de studenți participanți.

Cristian Vintilă, voluntar blog.umftgm.ro

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram