Conceptul de eliminare a risipei în procesul de producție, prezentat studenților de la Inginerie

Studenti Ingierie Bosch (11)Departamentul de Inginerie Industrială și Management al Facultății de Inginerie din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș a organizat joi, 22 noiembrie 2018, seminarul „Lean manufacturing”, în care inginerul Baumbach Benedikt, manager de producţie al companiei Bosch, le-a prezentat studenților conceptul de eliminare a risipei în procesul de producție.

„Noutatea evenimentului a fost faptul că pe langă noțiunile teoretice acumulate, studenții au fost provocați să pună în practică noțiunile de inginerie acumulate până în prezent și să realizeze produse de bună calitate în timp scurt și cu costuri reduse. Aceste principii constituie baza de pornire a conceptului „Lean Manufacturing”, fundamente dezvoltate pentru prima dată de către compania Toyota, în Japonia. Astfel, ei au determinat cele șapte tipuri de pierderi pe care le putem avea în procesele de producție: activităţile care consumă resurse fără să adauge valoare, produsele sau serviciile realizate fără să fie cerute de cineva, operaţiile inutile incluse în procesele de lucru, mişcarea inutilă a materialelor şi a oamenilor, capacitatea disponibilă neutilizată – aşteptarea cuiva, produse sau servicii neconforme cu cerinţele clientului”, a explicat șef de lucrări dr. ing. Sorina Moica, coordonatorul evenimentului.

Studenti Ingierie Bosch (6)Coordonatorul evenimentului a mai arătat că după 15 minute de prezentare a conceptelor teoretice, studenții au fost provocați să asambleze trei componente (cutii de carton), iar apoi folosind conceptul „Lean Manufacturing” (de eliminare a risipei), au avut sarcina de a îmbunătăți sistemul de producție.

Studenti Ingierie Bosch (8)„Foarte ingenioși, stundenții s-au adunat și au discutat, iar apoi au implementat o serie de îmbunătățiri care au dus la creșterea productivității de la șase cutii, la 24 de cutii realizate în patru minute. Elementele foarte importante pe care le-au înțeles studenții, pe lângă noțiunile „Lean Manufacturing”, au fost că stocul prea mare produce blocarea banilor, dar și mai grav este faptul că acoperă problemele care apar în sistemele de producție. Managerii își doresc să rezolve problemele, iar ideile simple care transformă un sistem de producție în unul de tipul „Lean Manufacturing” este binevenit, motiv pentru care încurajăm studenții să ia parte la astfel de workshop-uri și să învețe cât mai multe elemente de îmbunătățire continuă”, a precizat șef de lucrări dr. ing. Sorina Moica.

La seminar a participat și directorul general al unităţii de producţie Bosch din Blaj, Dirk Arnold, care a purtat o serie de discuții cu conducerea UMFST Târgu Mureș în vederea stabilirii de noi direcții de colaborare.Studenti Ingierie Bosch (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram