Conferința Doctoranzilor și a Tinerilor Doctori în Medicină și Farmacie, la ediția a 10-a
Instituția Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat (IOSUD) din cadrul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) din Tîrgu Mureș a organizat miercuri, 13 decembrie 2017, a 10-a Conferință a Doctoranzilor și a Tinerilor Doctori în Medicină și Farmacie, un bun prilej oferit doctoranzilor și postdoctoranzilor de a-și face cunoscute realizările din perioada studiilor de doctorat. Zeci de lucrări din domeniile Medicină, Medicină Dentară și Farmacie au fost prezentate în cadrul Conferinței.
Deschiderea festivă a manifestării a avut loc în prezența: prof. dr. Rodica Bălașa, directorul Consiliului pentru Studii Universitare de Doctorat (CSUD) al IOSUD, prof. dr. Constantin Copotoiu, președintele Senatului UMF Tîrgu Mureș, prof. dr. Călin Enăchescu, rectorul Universității „Petru Maior” din Tîrgu Mureș, prof. dr. Gabriel Gurman, Ben Gurion University of the Negev, Beer Sheva, Israel, prof. dr. Minodora Dobreanu, coordonatorul Centrului de Cercetări Avansate Medicale și Farmaceutice (CCAMF), prof. dr. Lucian Pușcașiu, directorul Consiliului Școlii Doctorale (CSD), prof. dr. Szilagyi Tibor, membru CSUD, a invitaților din străinătate, a cadrelor didactice ale UMF Tîrgu Mureș și studenților.
Cu acest prilej, au fost premiați doctoranzii care au publicat articole științifice în reviste cotate cu factor de impact. Astfel, primul loc a fost obținut de către drd. Gabos Gabriella, pe locul al doilea s-a situat drd. Răzvan Șerban, iar locul trei a fost ocupat de către drd. Kovecsi Attila. De asemenea, prof. dr. Ioan Jung a primit diplomă de merit pentru contribuțiile aduse Școlii Doctorale. Acesta a transmis că cercetarea științifică trebuie făcută cu pasiune.
Potrivit profesorului doctor Rodica Bălașa, Școala Doctorală are peste 50 de coordonatori științifici, dintre care 23 au obținut abilitarea până în august 2017. „O componentă foarte importantă a facilităților de cercetare ale Universității noastre s-a materializat în CCAMF, o investiție de 8.4 milioane euro și care a permis construirea unui Centru de cercetare medicală cu o suprafață de 4.092,65 mp. Centrul este alcătuit din laboratoare dotate cu echipamente performante, bazate pe tehnologii foarte recente, dintre care 8 sunt unice sau foarte rare în România. Cu ajutorul a numeroși membri ai Școlii noastre doctorale, facem tot ce ne stă în putință pentru a crea un program atractiv care să acopere multe domenii/secțiuni interesante de medicină și farmacie. Programul va oferi sesiuni plenare pe care le vor prezenta invitații noștri din străinătate, dar și comunicări ale celor mai valoroși coordonatori de doctorat ai UMF”, a precizat prof. dr. Rodica Bălașa.
Rectorul Universității „Petru Maior”, prof. dr. Călin Enăchescu, a vorbit despre buna colaborare dintre cele două universități, subliniind că fără cercetare nu se poate face educație și că interdisciplinaritatea este viitorul cercetării științifice.
„Cele două universități colaborează foarte bine și rodnic, având interese și proiecte comune. Fără cercetare nu se poate face educație, iar cercetătorii se formează trecând prin acest creuzet al Școlilor Doctorale. (…) În ultima perioadă, la Universitatea „Petru Maior” am înființat încă două școli doctorale în domenii conexe care se completează foarte bine. Este vorba despre inginerie și management, respectiv informatică. Medicul de astăzi nu mai este medicul de acum 50 de ani cu stetoscop. Medicul de astăzi este înconjurat de echipamente și device-uri inteligente. Consider că toate aceste elemente ne oferă o complementaritate perfectă. Noi, dinspre partea tehnologică, dumneavoastră dinspre partea medicală, pentru că interdisciplinaritatea este viitorul cercetării științifice. Aveți o promisiune și o ofertă deschisă de a crea structuri interdisciplinare la nivelul școlilor doctorale pentru a ne folosi cunoștințele comune pe care le avem și să generăm cunoaștere de nivel superior”, a arătat prof. dr. Călin Enăchescu.
Coordonatorul CCAMF, prof. dr. Minodora Dobreanu, a completat cele spuse de prof. dr. Călin Enăchescu și a transmis că cercetarea științifică nu se poate face fără tehnică. „CCAMF este rodul muncii unei echipe de 10 persoane, care a scris proiectul și a contribuit la ridicarea lui. Dacă nu se poate educație fără cercetare, eu aș completa și aș spune că fără tehnică în mod sigur nu se poate cercetare. Invit tinerii doctoranzi să profite de reala șansă pe care o avem cu acest Centru de Cercetare, în dotarea căruia există peste 400 de echipamente, iar 10 sunt foarte rare sau chiar unice în România, care oferă posibilitatea cercetării de înalt rang. Aș dori să rețineți mesajul că porțile Centrului sunt deschise și intenționăm, în cursul anului viitor, un program de popularizare a tehnicilor, de deschidere mai largă”, a precizat prof. dr. Minodora Dobreanu.
Președintele Senatului UMF Tîrgu Mureș, prof. dr. Constantin Copotoiu, a transmis un mesaj tinerilor doctoranzi, pe care vi-l redăm în rândurile de mai jos:
„Această manifestare științifică a devenit tradiție, organizându-se în fiecare an, în luna decembrie, în această lună atât de densă în evenimente, dar mai ales în Sărbătorile de iarnă, când începem să mirosim cozonac și cetină de brad, să auzim clopoței și să așteptăm ca pictorul cel mai de seamă, natura, să-și facă apariția cu florile de gheață pe geam. Pentru mulți dintre noi, fiecare manifestare științifică ne aduce mai aproape de momentul în care vom intra în așa-zisa lume reală. Nu suntem întotdeauna pregătiți să facem acest pas, iar atunci globul de cristal în care trăim ne va răni când va crăpa în deznădejdea realității. Tinerețea este una dintre cele mai de preț comori ale omului, oferă multă speranță și propune descifrarea multor probleme care nu și-au găsit încă răspunsul. Fiind îndrumați de cei cu experiență, apar și bucuriile realizărilor. Tinerețea nu este o perioadă cronologică, este o calitate. Să trăim zilnic entuziasmul dimineții când am împlinit 18 ani și simțeam că lumea este a noastră. (…) Cred în voi, dragi colegi tineri, cred în înțelepciunea voastră, în dorința de perfecționare, cred în inteligența voastră și în năzuința voastră de a fi cei mai buni”, a transmis prof. dr. Constantin Copotoiu.