Zilele UMF Tîrgu Mureș. Salon de carte universitară și lansări de carte

adrian ivanescu si maria pascaUniversitatea de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș găzduiește, în perioada 13-15 decembrie 2017, în cadrul Zilelor UMF, Salonul de Carte Universitară „Zilele Cărților Deschise”, unde sunt prezenți cu ultimele apariții editoriale reprezentanții editurilor „University Press” din cadrul UMF Tîrgu Mureș, „Petru Maior” University Press și FarmaMedia.

În cadrul „Zilele Cărților Deschise” a avut loc miercuri, 13 decembrie 2017, evenimentul de lansare a trei cărți scrise de cadre didactice ale Universității noastre. Conf. univ. dr. psih. Maria Dorina Pașca și-a lansat cărțile „Legendariu românesc pentru întâia clasă a școalelor poporene sau Carte de cetire”, apărută la Viena în urmă cu 165 de ani ca manual pentru elevii clasei întâi, și „Fluture de pin”, care conține poezii haiku, un gen de poezie tradițional japoneză, cu formă fixă. Cartea a fost scrisă ca urmare a unei călătorii în Japonia.

2Având o structură specifică vremii, cartea „Legendariu românesc” cuprinde: narațiuni din istoria naturală, reguli și învățături morale, bisericești și școlărești, dar și un decalog despre păstrarea sănătății. Aflată la interferența a două scrieri, cea a alfabetului chirilic și al celui latin, cartea a fost tradusă în limba română de către conf. univ. dr. psih. Maria Dorina Pașca.

„Cu alte cuvinte, cei „șapte ani de acasă” se clădeau într-o asemenea manieră făcând din familie, școală și biserică triada prin care școlarul de clasa întâi facea cunoștință, o respecta, o înțelegea și o iubea pe ea, viața, ca evoluție și istorie umană. Bucuria de a răsfoi, înțelege și apoi translitera pentru a fi de învățătură și celor de azi, s-a preschimbat în dorința de a dărui și de așeza la loc de cinste, lângă icoana din casa dinainte, slova scrisă”, a transmis autoarea cărții.

Asist. univ. dr. Adrian Ivănescu și-a lansat cartea intitulată „Manual de lucrări practice de neuroanatomie și topografia capului și gâtului”, adresată studenților la medicină generală și medicină dentară. Lucrarea cuprinde noțiuni de configurație externă ale formațiunilor ce alcătuiesc sistemul de nervos, scheme și desene pentru înțelegerea separată și de ansamblu a acestora, precum și implicații clinice, unde este cazul. Scopul este de a facilita accesul la informații și o abordare cât mai didactică a materiei de neuroanatomie.

„Am scris această carte motivat de pasiunea pe care o manifest față de această materie, această știință a creierului uman, atât de vastă și complexă pe care o predau de peste 10 ani studenților cu aceeași dedicare ca la început. Cartea reprezintă experiența acumulată de-a lungul anilor, începând cu perioada de studenție în cadrul Cercului de Anatomie și până în prezent, cercetarea și documentarea realizându-se în cadrul Disciplinei de Anatomie din cadrul UMF Tîrgu Mureș pe preparate izolate și material cadaveric, cu ajutorul colegilor din disciplină”, a precizat autorul cărții.

Prezent la eveniment, asist. univ. dr. Remus Șipoș a transmis că lucrarea medicului Adrian Ivănescu este rezultatul firesc al muncii depuse de-a lungul anilor de activitate, precum și un important material didactic pentru studenți.

Tot miercuri, cele mai reușite lucrări înscrise în concursul de fotografie #UMFamily au fost expuse în cadrul Zilelor UMF Tîrgu Mureș.

3

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram