Conferința Națională „Interdisciplinaritate și cercetare în diabet, nutriție și boli metabolice”

Astăzi, 28 septembrie 2022, au debutat lucrările Conferinței Naționale „Interdisciplinaritate și cercetare în diabet, nutriție și boli metabolice”, eveniment științific organizat de Asociația Medicală Română și Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș sub egida Academiei de Științe Medicale și a Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

Conferința se desfășoară în perioada 28-30 septembrie 2022 și reunește într-un cadru interdisciplinar specialiști, personalități marcante ale medicinei românești, pe specialitățile Diabet zaharat și boli de nutriție, Endocrinologie, Cardiologie, Neurologie, Oftalmologie, Nefrologie, Medicină Internă, Dermatologie, Chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă, Chirurgie vasculară, Genetică Medicală, Medicină de Familie.

În deschiderea oficială a evenimentului s-a evidențiat importanța unei astfel de manifestări științifice abordată într-un cadru interdisciplinar, pe fondul creșterii frecvenței acestor boli metabolice și de nutriție, a vârstei din ce în ce mai timpurii la care se manifestă, dar mai ales a complicațiilor pe care le generează diabetul zaharat la nivelul întregului organism, aspecte regăsite în discursurile pe care le-au adresat audienței doamna prof. univ. dr. Rodica Bălașa, prorector și director CSUD, domnul prof. univ. dr. Ovidiu S. Cotoi, decanul Facultății de Medicină din cadrul UMFST G.E. Palade Tg. Mureș și doamna prof. univ. dr. Mariana Tilinca, șef al compartimentului de Diabet, nutriție și boli metabolice din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș.
Evenimentul științific axat pe diabetologie, primul de o asemenea anvergură în centrul universitar Târgu Mureș,  abordează acest domeniu medical extrem de complex atât din punct de vedere clinic, practic, cât și al cercetării, prin participarea susținută a unor personalități marcante din întreaga țară.

Ca rezultat al parteneriatului între Asociația Medicală Română și Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, conferința națională se dorește a fi un punct de reper în perspectiva dezvoltării diabetologiei în zona noastră”, a declarat prof. univ. dr. Mariana Tilinca.

Evenimentul s-a bucurat de prezența onorantă a domnului Acad. prof. dr. Constantin-Ionescu Tîrgoviște, președintele Asociației Medicale Române, membru titular al Academiei Române și președinte fondator al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, care a felicitat inițiativa Universității de a purta în denumirea oficială a instituției numele ilustrului savant George Emil Palade, singurul laureat al Premiului Nobel din România.

În același context dl Acad. Constantin-Ionescu Tîrgoviște a evidențiat importanța organizării unui astfel de eveniment științific centrat pe tema diabetului zaharat, întrucât diabetul reprezintă în zilele noastre o problemă de sănătate publică majoră la nivel mondial.

Organismul uman este încă incomplet elucidat și-mi amintesc că, Leonardo da Vinci spunea că universul este plin de necunoscute care așteaptă să fie cunoscute, inclusiv de către dumneavoastră. Și eu m-aș bucura dacă, din Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș în viitor va fi cineva care să pătrundă dincolo de ceea ce a putut pătrunde George Emil Palade, acele mistere care încă nu au fost descoperite”, a declarat Acad. Constantin-Ionescu Tîrgoviște.

Site conferință: https://conferintadiabet.medevents.ro/.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram