Dr. Dorin Comaniciu a susținut „George Simu” Memorial Lecture, eveniment de tradiție în cadrul Zilelor UMFST
„Tehnologiile care sunt facilitate de inteligența artificială se vor dezvolta foarte mult în medicină, în scopul îngrijirii pacientului”
„George Simu” Memorial Lecture, eveniment de tradiție în cadrul Zilelor Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș a fost susținută de Dr. Dorin Comaniciu, Senior Vice President pentru Inteligență Artificială și Inovare Digitală la Siemens Healthineers.
Tema conferinței a fost „Inteligența artificială în medicină: de la diagnosticare la terapia de precizie”.
Dr. Dorin Comaniciu a precizat că „Tema prezentării mele este de fapt și obiectul de activitate al companiei pe care o reprezint, unde ne focalizăm foarte mult pe diagnosticarea pacientului prin imagistică medicală și prin analize de laborator, precum și pe terapia de precizie, prin ceea ce facem pentru radioterapie și pentru intervenții oncologice,radiologice și cardiologice. Compania noastră are în jurul a 600.000 de instrumente, în toată lumea. Aceste instrumente oferă în jurul a 240.000 de măsurători pe oră pentru diagnosticarea și pentru terapia pacienților.”
Dr. Comaniciu a mai spus că “Asistăm la un trend demografic crescător la nivel global. Pe de altă parte, se estimează că, până în 2030, în lume vom avea un deficit de 18 milioane de cadre medicale. Cu cele două realități în față, constatăm că, în domeniul tehnologic, puterea de calcul crește foarte mult, iar tehnologiile care sunt facilitate de inteligența artificială, în special cele bazate pe automatizare, se vor dezvolta foarte mult în medicină, în scopul îngrijirii pacientului”.
La rândul său, prof. dr. Leonard Azamfirei, Rectorul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureș s-a declarat încântat de prezența la Zilele UMFST a invitatului care are „peste 500 de brevete de inovație tehnologică, în special în domeniile imagisticii de diagnostic, a terapiei ghidate de imagini și a medicinei de precizie. Proiectele de formare medicală trebuie să fie legate și de tehnologie, de stocarea și prelucrarea bazelor mari de date, medicina modernă intrând deja într-o nouă eră către care nu trebuie doar să privim ci să facem parte din ea.”
Dr. Dorin Comaniciu este Senior Vice President pentru Inteligență Artificială și Inovare Digitală la Siemens Healthineers, Princeton, Statele Unite ale Americii.
Dr. Comaniciu este membru al Academiei Naționale de Medicină din SUA și un inovator de top al Siemens, care i-a decernat premiul Siemens Inventor of the Year.
Distinguished Alumnus al Școlii de Inginerie a Universității Rutgers, Dorin Comaniciu, prezentat și în cartea Innovative Minds, a fost director științific al proiectului european Health-e-Child, căruia i s-a acordat Marele Premiu al Societății Informaționale a Europei.
Comaniciu figurează pe lista de inventatori prolifici a Wikipedia, cu peste 500 de brevete acordate în domeniile inteligenței artificiale și imagisticii medicale.
Contribuțiile sale științifice se regăsesc în mai multe produse clinice axate pe îmbunătățirea calității îngrijirii pacienților, în special în domeniile imagisticii de diagnosticare, terapiei ghidate de imagini și medicinei de precizie.
Câteva repere importante ale activității Dr. Comaniciu și ale echipei sale, în domeniul inovației translaționale, scot în evidență unicitatea proiectelor pe care le-a coordonat:
- Instrumentele bazate pe inteligență artificială îi ajută pe radiologi să prioritizeze cazurile de hemoragie cerebrală, să descrie fracturile craniului și hematoamele, accelerând îngrijirea pacienților aflați în situații de urgență;
- Un alt proiect coordonat de dr. Dorin Comaniciu configurează automat peste 100 de organe și anatomii expuse riscului din imaginile CT, în timpul planificării terapiei cu radiații, iar altul cuantifică automat modelele CT anormale prezente în mod obișnuit în boala COVID-19;
- De numele doctorului Comaniciu este legat si un software care permite diagnosticarea RMN a pacienților cu aritmie sau a celor cu probleme respiratorii;
- Legată tot de activitatea doctorului Dorin Comaniciu este și o aplicație 3D pentru evaluarea valvelor cardiace. Modelarea automată a valvei permite o înțelegere cuprinzătoare și rapidă a anatomiei valvelor mitrale și aortice, asigurând o încredere sporită și reducerea timpului de procedură.