Zilele UMFST – 8 decembrie 2022

👉 Joi, 8 decembrie vor continua sesiunile de comunicări științifice derulate în cadrul Cursului Comitetului pentru Educație Europeană în Anestezie, cu tema „Actualități în Anestezie și Terapie Intensivă – Mama și copilul. Reacții adverse”. Organizat de Facultatea de Medicină, în parteneriat cu Fundația Română de Anestezie și Terapie Intensivă, evenimentul își va continua lucrările pe secțiuni începând cu ora 8:30, în Aula Facultății de Farmacie (str. Gh. Marinescu, nr. 38).

👉 Workshop-ul științific „Immune response in COVID-19: Challenges we’ve faced, and lessons we’ve learned” va avea loc în sala de curs a Centrului Avansat de Cercetări Medicale și Farmaceutice (str. Gh. Marinescu, nr. 38), ora 9:00.

„După trei ani de pandemie, finalul acesteia se întrevede în sfârșit la orizontul apropiat. Cunoaștem acum mult mai multe despre cauzele infectiozitătii și patogenicității virusului SARS CoV-2, avem însă mai puține certitudini atunci când ne referim la modul de răspuns al sistemului imun al gazdei. Workshop-ul științific „Immune response in COVID-19: Challenges we’ve faced, and lessons we’ve learned” va trece in revistă cinetica variantelor SARS CoV-2 în arealul nostru geografic, prin prisma mutațiilor virusului și în relație cu modul de răspuns al sistemului imun în COVID-19, cu accent pe formele severe de boală și imunitatea postinfecție și postvaccinare”.

👉 Facultatea de Medicină – Disciplina de Histologie, Disciplina de Anatomie patologică, Disciplina de Fiziopatologie organizează evenimentul științific „Marisiensis Pathology Days”, curs postuniversitar și workshop-uri, în Sala 225, clădirea C3 (str. Gh. Marinescu nr. 38) cu începere de la ora 9:00. Programul științific al primei zile cuprinde prezentările invitaților externi, cu tema:

Conf. univ. dr. Myriam Decaussin-Petrucci – Université Claude Bernard Lyon 1, Department of Pathology, France

Titlul prezentării: THYROID PATHOLOGY: THE NEW WHO 2022 CLASSIFICATION. New entities in thyroid pathology: diagnostic criteria. Is there a place for molecular biology in daily practice in thyroid pathology?  

Conf. univ. dr. Havva Serap Toru – Akdeniz University School of Medicine, Department of Pathology, Antalya, Turkey

Titlul prezentării: Placental Diagnostic Criteria and Clinical Correlation: Sampling and Definition of Placental Lesions

👉 Facultatea de Medicină – Disciplina Medicală VI, organizează în Amfiteatrul 1 al Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, ora 9:00, cursul postuniversitar și workshop cu tema „ Realități în managementul bolilor cardiovasculare”, eveniment hibrid.

👉 Sesiunea științifică a cadrelor didactice organizată de Prorectoratul Cercetare științifică și inovare își deschide lucrările online începând cu ora 9:00, pe platforma Microsoft Teams. Pe parcursul a două zile, vor fi susținute lucrări științifice în domeniile Medicină, Medicină dentară, Farmacie, Științe și Tehnologie.

Programul sesiunii științifice a cadrelor didactice este disponibil aici: https://sscd.umfst.ro/.

👉 Sala de Sport „Dr. Anton Pongrácz” (str. Gh. Marinescu, nr. 38) va găzdui cea de-a doua ediție a competițiilor sportive studențești – tenis de masă, șah, volei, baschet, table – organizate de Clubul Sportiv Universitar Târgu Mureș în parteneriat cu Liga Studenților din Târgu Mureș, pe parcursul a două zile, în intervalul orar 9:00 – 17:00.

👉 Simpozionul Național 110 ani de la nașterea savantului George Emil Palade – „Tradiție și continuitate în cercetarea medicală românească” (ziua 2) își deschide sesiunea de prezentări științifice începând cu ora 9:00, în Aula Facultății de Medicină Dentară (str. Gh. Marinescu, nr. 38). Programul detaliat poate fi consultat aici: https://zilele.umfst.ro/110-ani-de-la-nasterea-savantului-george-emil-palade/.

👉 Facultatea de Medicină – Disciplina de Dermatologie, organizează în parteneriat cu Societatea Română de Dermatologie, cea de-a IIa ediție a Conferinței Naționale „ Abordari multidisciplinare in Psoriazis și Dermatita Atopică”. Evenimentul se va desfășura în perioada 8 – 10 decembrie, în format hibrid. Deschiderea lucrărilor va avea loc la ora 8:30, în Sala 240, etaj 2, clădirea C3 (str. Gh. Marinescu, nr. 38). Programul sesiunilor de lucrări științifice poate fi consultat aici: https://dermamures.umfst.ro/

👉 Facultatea de Medicină în limba engleză organizează împreună cu cercul științific workshop-ul „Assisted suicide – Pharmacological and ethical implications”,  Amfiteatrul 11, clădirea C3 (str. Gh. Marinescu, nr. 38), ora 10:00.

👉 Lucrările Expoziției Vita stuDentis, organizată de Facultatea de Medicină Dentară, în perioada 6 – 10 decembrie, pot fi admirate în cadrul Centrului Integrat de Medicină Dentară (CIMD), în holul principal al facultății și la etajul 1, în intervalul orar 10:00 – 19:00.

👉 Conferința Internațională „Pulmonary Hypertension Teaching Course”, ediția a 3-a, își continuă lucrările pe secțiunile online. ( Amfiteatrul 343, clădirea C3, Str. Gh. Marinescu nr. 38). Programul științific poate fi consultat aici: https://phconference2022.umfst.ro/

👉 Departament SL2 din cadrul Facultății de Științe și Litere organizează în Sala R38, ora 11:00 (str. N. Iorga, nr. 1) workshopul educativ „Perspective și oportunități privitoare la locurile de muncă pentru studenți și absolvenții de studii universitare din județul Mureș”.

Workshop-ul asigură studenților de la programele de studii Comunicare și Relații Publice, Comunicare și Media Emergente, din cadrul Facultății de Științe și Litere (Departamentul SL 2) oportunitatea de a interacționa cu reprezentanți ai instituțiilor din domeniul lor de pregătire universitară, într-un dialog despre oportunități și oferte de locuri de muncă, condiții de angajare, legislație specifică și reglementări actuale, ce presupune un concurs pentru un loc de muncă, un interviu de selecție în vederea angajării, care sunt perspectivele pieței muncii în județul Mureș ș.a.

👉 Facultatea de Medicină organizează cu începere de la ora 11:00, în Sala 1, etaj 1, Facultatea de Farmacie, workshop-ul științific „Abordarea burn-outului la cadrele medicale prin metoda Balint”.

„Sindromul burn-out sau sindromul epuizării profesionale denumește o stare de epuizare, atât fizică cât și psihică, care poate fi întâlnită cu precădere la persoanele a căror profesie implică o responsabilitate deosebită și interacțiuni frecvente cu oamenii. Metoda Balint constă în discuții în cadrul unui grup, focusate pe relația medic-pacient, cu scopul de a explora aceasta relație, de a promova autocunoașterea și de a asigura suport și empatie. Workshop-ul se adresează unui grup de aproximativ 20 de persoane care vor beneficia de o scurtă prezentare teoretică despre metoda Balint, urmată de o aplicație practică, în cadrul căreia participanții vor avea oportunitatea sa experimenteze un grup Balint.”

👉 Facultatea de Economie și Drept vine în întâmpinarea studenților, masteranzilor, dar și a cadrelor didactice, cu workshop-ul „Cultura Organizațională și principiile de leadership în Amazon. Cum se aplică practic în luarea deciziilor de business” (eveniment hibrid), avându-l ca invitat pe Alexandru GYORI  – Localization Program Manager AMAZON. Tematica abordată: principiile după care ghidează una dintre cele mai mari companii din lume Amazon, cele 16 principii de leadership și cum se aplica acestea în luarea deciziilor în Amazon, exemple practice despre cultura organizațională a companiei, cum ajungi de la idee la implementare, sesiune de Q & A cu Alexandru Gyori – Localization Program Manager – AMAZON. Â

Evenimentul se va desfășura în Aula facultății (str. Livezeni, nr. 69) cu începere de la ora 12:00. 

👉  Muzeul Universității George Emil Palade invită elevii și studenții la expoziția interactivă cu tema „Școala de altădată: surse și resurse de predare”. În cadrul evenimentului programat în intervalul orar 12:00 – 14:00, vor fi expuse câteva dintre mijlocele de învățare folosite în deceniile trecute: aparate de diapozitive, retroproiectoare etc., din dorința de a puncta evoluția și progresul întregistrate în domeniul predării.

Muzeul Universității, Cetatea Medievală, clădirea Manutanței, etaj 1

👉 Facultatea de Inginerie și Tehnologia Informației organizează workshop-ul științific „Matlab Technical Computing Day at UMFST”,ora 13:00, Sala A204 (str. N. Iorga, nr. 1)

👉 Facultatea de Medicină – Disciplina de Pneumologie organizează în Sala 225, clădirea C3 (str. Gh. Marinescu, nr. 38) „Workshop bronhoscopie”, ediția 2022, cu începere de la ora 14:00.

👉 „10 ani de învățământ ultrasonografic la UMFST” . Evenimentul aniversează 10 ani de la înființarea „Centrului de formare în ultrasonografie” la UMFST G.E. Palade Tg. Mureș. În cadrul conferinței, lectorii participanți la acest program de pregatire vor susține prezentări în Amfiteatrul 330, clădirea C3 (str. Gh. Marinescu, nr. 38), cu începere de la ora 14:00.

👉 Facultatea de Medicină – Disciplina de Ortopedie și Traumatologie II, organizează workshop-ul științific „Ortobiologia – tratamente inovative în ortopedie (tipuri, tehnici, rezultate)”. Evenimentul va avea loc în Amfiteatrul 1 al Spitalului Clinic Județean de Urgență Tg. Mureș, ora 15:00.

👉 Facultatea de Științe și Litere, Departamentul SL1, organizează workshop-ul cu tema „Flashuri. Din backseats” – atelier de lectură și scriere creatoare, ora 16:00, sala R39 (str. N. Iorga, nr.1).

Activitatea „Flashuri. Din backseats” – atelier de lectură și scriere creatoare reprezintă un workshop, la care vor participa studenții filologi de la programele universitare de masterat și licență, precum și liceeni. Două sunt obiectivele propuse la acest workshop, gândit ca variantă a unui cenaclu literar.

* În contextul „atelierului de lectură”, se vor exprima opiniile cititorului, posibil sub forma unui exercițiu critic (recenzie), în urma lecturii poemelor Ruxandrei Novac (din volumele „Ecograffiti” și „Alwarda”).

* Scriere creatoare: „Întâmplarea/ evenimentul care mi-a marcat copilăria/ adolescența/ destinul” – în lectura autorului.

Acest workshop face parte dintr-un proiect elaborat împreună cu masteranzii programului „Scriere creatoare și compoziție digitală”, proiect ce are ca finalitate publicarea unui volum.

👉 Gala festivă UMFST, eveniment ce marchează încheierea unui an calendaristic definit de realizări susținute printr-un efort profesional remarcabil la nivel instituțional, se va desfășura cu începere de la ora 18:00, la Centrul de evenimente RAB, Sângeorgiu de Mureș.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram