Oportunități și provocări actuale în domeniul economiei sănătății

Workshop-ul „Economia sănătății – oportunități și provocări actuale” desfășurat în data de 6 decembrie 2022 în cadrul Zilelor UMFST și-a propus să aducă în atenția specialiștilor și decidenților din domeniul sănătății importanța domeniului economiei sănătății și oportunitățile de formare oferite de Programul postuniversitar de formare în economia sănătății [HEALTHESIS], dezvoltat în premieră în România în cadrul proiectului POCU cu același nume, implementat de Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș și cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.

Rectorul UMFST, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, a vorbit despre oportunitatea dezvoltării domeniului economiei sănătății în România și nevoia aplicării unor tehnici moderne de evaluare economică, bazate pe principii de cost-eficiență în intervențiile din domeniul sănătății, apreciind importanța programului postuniversitar creat prin parteneriatul celor trei universități în cadrul proiectului.

De asemenea, Rectorul UMF „Carol Davila”, prof. univ. dr. Viorel Jinga, a afirmat că „proiectul este rezultatul unei colaborări fructuoase între cele trei universități, cu care ne mândrim și prin care dorim să consolidăm în România formarea specialiștilor din sistemul de sănătate în utilizarea tehnicilor și abordărilor economice, ca argumente pentru deciziile privind politicile publice, programele și serviciile de sănătate”.

În cadrul evenimentului, managerul proiectului, prof. univ. dr. Florentina Furtunescu, a vorbit despre rolul proiectului HEALTHESIS pentru domeniul economiei sănătății în România, iar coordonatorul științific al proiectului, prof. univ. dr. Corina Silvia Pop, a prezentat aspecte privind economia sănătății și evoluțiile în era post COVID.

Au mai fost supuse dezbaterii subiecte privind statisticile referitoare la finanțarea sistemului de sănătate, investițiile în sănătate care trebuie privite ca beneficii economice și rolul evaluărilor economice în procesul de evaluare a tehnologiilor medicale prezentate de către coordonatorii regionali ai programului de formare de la Târgu mureș și Cluj Napoca, conf. dr. Mihaela Kardos, respectiv șef de lucrări dr. Octavia Sabin și expertul didactic, conf. dr. Daniel Ștefan.   

În final, s-au evidențiat aspectele care dovedesc că formarea postuniversitară în economia sănătății este facilitator pentru dezvoltarea resursei umane în sănătate, prezentate de către șef de lucrări dr. Ioana Felecan, expert didactic în cadrul proiectului.

Coordonator regional program formare,

Conf. univ. dr. Mihaela Kardos

Mesajul Rectorului Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București cu ocazia Zilelor UMFST

Cu ocazia Zilelor UMFST, Rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, prof. univ. dr. Viorel Jinga, a adresat un mesaj comunității academice a UMFST, pe care îl redăm în rândurile de mai jos:

„Sunt încântat să fiu alături de dvs. cu prilejul zilelor Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, eveniment de tradiție, desfășurat în acest an sub egida celebrării a 110 ani de la nașterea savantului George Emil Palade. Ca Rector al UMF „Carol Davila” din București, transmit Universității din Târgu Mureș salutul cordial al comunității noastre academice și urări de sănătate și de realizări fructuoase și tot mai semnificative pe drumul excelenței în formarea academică și în cercetare în toate domeniile de studii din această universitate.

UMF „Carol Davila” din București este legată structural de Universitatea din Târgu Mureș, în particular de domeniile medicale, nu numai prin misiunea și prin valorile comune pe care le împărtășim, ci și prin tradiția unei strânse prietenii și a unei îndelungate colaborări, materializate prin numeroase proiecte, schimburi și cercetări comune. În semn de înaltă prețuire față de comunitatea academică a UMFST, universitatea nostră a donat în urmă cu trei ani teza de doctorat a savantului român George Emil Palade, pe care noi toți îl omagiem astăzi. Foarte recent, am inaugurat în universitatea noastră și Muzeul George Emil Palade, care cuprinde diplomele și distincțiile câștigate de savant de-a lungul vieții și la care sunteți cu toții invitați.

Workshop-ul „Economia sănătății – oportunități și provocări actuale” este, de asemenea, rezultatul unei colaborări fructuoase între Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș și Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca în cadrul proiectului POCU „Program postuniversitar de formare în economia sănătății  – [HEALTHESIS]”, proiect cu care ne mândrim și prin care dorim să consolidăm în România formarea specialiștilor din sistemul de sănătate în utilizarea tehnicilor și abordărilor economice, ca argumente pentru deciziile privind politicile publice, programele și serviciile de sănătate.

Utilizarea perspectivei economice în luarea deciziilor în materie de sănătate este utilă și utilizată în grade diferite în toate sistemele de sănătate din Uniunea Europeană și este cu atât mai necesară în țara noastră având în vedere, pe de o parte, finanțarea mai scăzută a sistemului nostru de sănătate, iar pe de altă parte, indicatorii stării de sănătate, mai deficitari la populația României față de media Uniunii Europene, ceea ce, în fond, indică o nevoie mai mare de servicii de sănătate, dar cu resurse mai sărace. Din acest considerent, proiectul nostru comun vine în întâmpinarea nevoii generale de a crește eficiența intervențiilor și serviciilor de sănătate și implicit de a crește performanța sistemului de sănătate, iar pe termen mediu și lung, de a asigura îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare durabilă în materie de sănătate și de a contribui substanțial la bunăstarea națiunii noastre.

Dragi colegi, vă urez mult succes în implementarea acestui proiect și în dezvoltarea programului postuniversitar de formare în economia sănătății și sper ca acest program, ale cărui baze le puneți acum, să fie oferit în anii următori în mod constant de toate universitățile noastre. Sper, totodată, ca experiența acumulată în acest proiect să consolideze parteneriatul dintre universitățile noastre și să contituie o oportunitate de dezvoltare a colaborărilor noastre viitoare.

Vă urez tuturor mult succes în activitatea academică!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram