Dublu eveniment dedicat războiului sovietic, la Facultatea de Științe și Litere

Conferinta si lansare carte (3)Facultatea de Științe și Litere a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș a găzduit miercuri, 12 decembrie 2018, conferința cu tema Tipare eroice în filmul de război rus și sovietic, susținută de Olga Grădinaru, lector la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, precum și lansarea cărții „Războiul sovietic între idealizare și demitizare”, Editura Casa Cărții de Știință, 2018, aparținând autoarei.

La eveniment au participat, vorbind despre importanța înțelegerii corecte a modalității în care a funcționat ideologia în totalitarism, despre relevanța studierii modului în care propaganda și cenzura au configurat discursul literar și cinematografic, dar și despre elementele de originalitate propuse de cartea Olgăi Grădinaru, conf. dr. Giordano Altarozzi, decanul Facultății de Științe și Litere, și lector univ. dr. Dumitru-Mircea Buda, prodecan al aceleiași facultăți.

Conferinta si lansare carte (2)Referindu-se la activitatea Olgăi Grădinaru, lector univ. dr. Dumitru-Mircea Buda a insistat asupra importanței explorării trecutului comunist, afirmând că „investigația pe care Olga Grădinaru o efectuează nu se limitează la descrierea strictă a unor studii de caz din spațiul cultural rus, ci conturează o fenomenologie a discursului literar și filmic în totalitarism. Analizele și interpretările pe care ea le propune pot fi cu ușurință transpuse în „obsedantul deceniu” românesc dar și în literatura și filmul prolecultist din orice țară ce a făcut parte din blocul sovietic. Studiile semnate de Olga excavează în relieful arid al realismului socialist scoțând la iveală obsesiile dominante, miturile fundamentale, un întreg sistem de reprezentări simbolice și, în cele din urmă, o umanitate dispărută azi, o lume revolută. O lume față de care ne simțim astăzi fie superiori, prin statutul nostru post-istoric, de indivizi aflați dincolo de sfârșitul tuturor totalitarismelor, într-o nouă utopie a unei noi lumi perfecte, liberale, hiper-democratice, din care corectitudinea politică a eradicat orice primejdie a vreunei noi ideologii autoritare, fie nostalgici și condescendenți, dispuși să privim concesiv spre trecut, încercând să distingem erorile din utopia comunistă și să găsim în marxismul prost-aplicat o nouă alternativă pentru capitalismul dezumanizant al lumii de astăzi.”

Conferinta si lansare carte (1)La eveniment au participat profesori și studenți de la mai multe specializări ale Facultății de Științe și Litere, precum și doctoranzi sau absolvenți, alcătuind un public numeros și extrem de atras de temele puse în discuție. Cei prezenți au putut obține exemplare cu autograf din volumul lansat, în premieră, în cadrul Zilelor UMFST.

Conferinta si lansare carte (5)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram