Evenimente dedicate Zilei Internaționale a Voluntariatului, la Facultatea de Științe și Litere „Petru Maior”

aaaaaAula Magna a Universității de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș a găzduit joi, 5 decembrie 2019, un eveniment special dedicat Zilei Internaționale a Voluntariatului, la Facultatea de Științe și Litere „Petru Maior”.

Manifestarea organizată de prof. univ. dr. Maria-Ana Georgescu a avut drept scop stimularea voluntariatului în rândul tinerilor, cultivarea sentimentelor altruiste și a dorinței de implicare pentru îmbunătățirea stării de bine a semenilor și a mediului natural.

bbbbbÎn prezența reprezentanților conducerii Facultăților de Științe și Litere, de Inginerie, precum și de Economie și Drept, a numeroși participanți studenți, cadre didactice si voluntari, activitatea a abordat teme de interes precum:

  • Voluntariat la UMFST „George Emil Palade”
  • Oportunități de voluntariat la Fundația Transilvană Alpha (FTA)
  • Donând voluntar sânge, poți salva vieți

Prodecanul Facultății de Științe și Litere „Petru Maior”, lector dr. Dumitru-Mircea Buda, a rostit o alocuțiune la deschiderea lucrărilor, punând accent pe latură umanistă a voluntariatului.

cProf. Maria-Ana Georgescu a prezentat profilul actual al voluntarului din țara noastră: voluntarul este tânăr, în primul rând, este student sau elev, este o persoană care urmăreşte scopuri înalte. În esență, a face voluntariat înseamnă a oferi și nu a tot dori să primești, a activa și a nu aștepta rezolvări de la alții, a fi altruist și a te pune de bunăvoie în slujba altora, mai puțin norocoși, ori a mediului în care viețuim.

Lector dr. Adrian Boantă, prodecanul Facultății de Economie și Drept, a făcut prezentarea succintă a prevederilor Legii 78/2014 referitoare la voluntariat, precum și a Regulamentului de voluntariat din Universitate. S-a discutat ce anume presupune voluntariatul, care sunt avantajele personale și beneficiile sociale ale acestuia.

dGianina Șerban, director de resurse umane la FTA, a prezentat organizația pe care o reprezintă o organizaţie umanitară prestatoare de servicii sociale. Apelul la voluntariat în ONG-uri are ca beneficii personale imbunătățirea propriului CV, un mediu propice descoperirii sau exersării propriilor aptitudini și o variantă optimă pentru plăcerea de a dărui, de afirmare personală și de a lega prietenii.

Un subiect mai sensibil abordat, a fost donarea voluntară de sânge și chiar de celule stem. Psiholog Marinela Lazăr, de la Centrul regional de transfuzie sanguină, a făcut o pledoarie pentru a deveni donatori de sânge, atât de necesar într-un centru medical cum este Târgu Mureșul. Participanții s-au lămurit ce condiții au de îndeplinit donatorii și asupra lipsei de pericole în cazul donării. S-a evidențiat satisfacția adusă de un asemenea gest umanitar, care realmente poate salva vieți.

fPuterea exemplului în voluntariat a constat in aducerea  formatiei Happy Feet, pregatită de voluntarul Radu Cismaș, compusă din tineri cu dizabilități, să cânte la sfârșitul programului, iar sala întreagă să colinde în așteptarea sărbătorilor de iarnă.

Obiectivul final a fost de a-i convinge pe studenți să se implice în acțiuni de voluntariat, în diverse organizații și în diferite moduri, inclusiv prin donare de sânge.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram