Exemplu de colaborare interdisciplinară

S-a demonstrat încă o dată importanța tehnologiei în medicină. Zilele trecute a fost realizată prima intervenţie de osteosinteză cu machetă 3D preoperator, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş.

Medici din cadrul Secţiei Clinice Ortopedie şi Traumatologie şi Secţiei Clinice Chirurgie Generală II au realizat intervenţia chirurgicală la un pacient în vârstă de 54 de ani, victimă a unui accident rutier.

Pentru prima oară într-o astfel de intervenţie, preoperator, a fost realizată/reconstruită, cu ajutorul imagisticii, o machetă personalizată prin printare 3D, în Laboratorul de Reconstrucţie şi Printare 3D din cadrul UMFST G.E. Palade Târgu Mureş, coordonat de conf. univ. dr. ing. Gabriela Strnad.

Această machetă a fost efectuată pe baza unui CT cu reconstrucţie 3D şi a ajutat în pregătirea preoperatorie, stabilirea exactă a materialelor de osteosinteză necesare, respectiv poziţia acestora, scurtând considerabil timpul operator.

Potrivit SCJU Târgu Mureș, intervenția a constat în refacerea şi stabilizarea inelului pelvin (fixarea bazinului) prin două operaţii succesive la un interval de 5 zile, fiind una foarte dificilă din cauza riscului crescut de leziuni viscerale şi vasculare cu hemoragii severe sau alte complicații care pun în pericol viaţa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram