FOTO: Cel mai recent roman al Doinei Ruști, Homeric, lansat la Târgu Mureș

Foto lansare carte Stiinte si Litere Doina Rusti (4)Marți, 08.10.2019, a avut loc lansarea romanului Homeric al Doinei Ruști la Biblioteca Facultății de Științe și Litere „Petru Maior” din cadrul UMFST Târgu Mureș. Alături de Doina Ruști au stat lector univ. dr. Dumitru-Mircea Buda, prodecan al Facultății de Științe și Litere, și Costin Gavază, actor la Teatrul Național din Târgu Mureș.

Lector univ. dr. Dumitru-Mircea Buda a avut un discurs cât se poate de cuprinzător, comparând-o pe prozatoare la nivel de narativitate și imaginar cu Agopian și Cărtărescu, subliniind însă că ceea ce o apropie de aceștia este imagistica luxuriantă, poetica imagistică, valența poetică, faptul că romanul Homeric pare un lung poem, iar ceea ce o desparte la nivel narativ de prozatorii mai sus numiți, e că în narativitatea Doinei Ruști nu există „acel hazard de moment”, că fiind profesoară la UNATC, este o minte regizorală.

Foto lansare carte Stiinte si Litere Doina Rusti (3)Fiecare moment al prozei este structurat și gândit, lucru pe care l-a și recunoscut autoarea ulterior. „Doina Ruști este una dintre cele mai puternice voci feminine de azi.”, a concluzionat lector univ. dr. Dumitru-Mircea Buda. Actorul Costin Gavază a citit din romanul Homeric și astfel a lăsat impresia că romanul ar putea fi inclusiv transformat pentru scenă.

Doina Ruști a mărturisit că a ținut neapărat să vină la Târgu Mureș, astfel că a rugat editura Polirom să-i organizeze aici o lansare. O leagă de oraș faptul că una dintre primele proze i-a fost publicată în revista Vatra. A mai spus că „cine și-a asumat misiunea de a scrie, scrie”, așa explicând și ritmul său de publicare a unei cărți din 2 în 2 ani. Autoarea și-a îndemnat cititorii: „Să mă citiți fără prejudecăți”; și dincolo de acest aspect a mai vândut un secret personal, care ține de crezul său narativ: „Romanul înseamnă construcție, în primul rând, știu povestea de la început, altfel nu m-aș apuca de scris.”

Foto lansare carte Stiinte si Litere Doina Rusti (1)Întregului ansamblu de întâmplări în cadrul lansării de carte, în atmosfera confesivă, a avut loc sesiunea Q & A, iar apoi publicul s-a grăbit să primească autografe, cu această ocazie, cumpărătorii au primit și o cutiuță rotundă marca Homeric depozitând în maniera caracteristică a romanului bucăți din planta uscată numită Călin (Viburnum) și care era însoțită de o recomandare ilustrată sugestiv și un citat din cartea-vedetă „dacă te dor dinții, culegi călin.”, așadar cartea se citește cu un pahar de ceai de Călin alături.

Autor: Gabriela Feceoru

Foto lansare carte Stiinte si Litere Doina Rusti (7)

Foto lansare carte Stiinte si Litere Doina Rusti (6)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram