FOTO: Trăirile din zonele de război, povestite de Adelin Petrișor studenților UMF Tîrgu Mureș

1 Adelin PetrisorJurnalistul Adelin Petrișor, unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați corespondenți de război din România, s-a aflat marți, 27 martie 2018, pentru a doua oară, la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Tîrgu Mureș, pentru a le vorbi studenților despre experiențele sale din zonele de conflict ale lumii de unde a transmis de-a lungul anilor, riscându-și nu o singură dată viața.

„Pe Adelin Petrișor îl cunoașteți foarte bine, mai mult de pe sticlă, dar poate știți că se află pentru a doua oară la UMF Tîrgu Mureș. Când vii prima oară poate fi o întâmplare, însă a doua oară se leagă ceva, iar dacă vii și a treia oară se creează o tradiție. Adelin Petrișor este un om de televiziune, un om de acțiune în egală măsură, având o carieră de 22 de ani în mass-media. A trecut pe la cele mai importante posturi de televiziune din România, plictisindu-se de unele și altele, în sensul bun al cuvântului, deoarece această frământare interioară specifică oamenilor inteligenți stă la baza a ceea ce a realizat până acum și ceea ce va face de acum încolo. Adelin Petrișor a avut contact cu războiul, cu pacea, cu oamenii simpli, dar și cu oamenii importanți. A avut șansa și ghinionul de a fi în mijlocul unor evenimente de maxim conflict și iată că a răzbit, a avut interacțiuni cu personaje nu întotdeauna comode, care au influențat anumite zone geografice ale lumii”, a transmis rectorul UMF Tîrgu Mureș, prof. dr. Leonard Azamfirei.

DSC_2437Întâlnirea cu studenții a fost una extrem de interactivă. Jurnalistul le-a povestit studenților cum arată spitalele din teatrele de operațiuni și cum sunt îngrijiți soldații de către medicii militari. De asemenea, studenții au putut viziona două reportaje realizate în anii 2007 și 2008, în Irak și Afganistan, având posibilitatea de a interacționa cu Adelin Petrișor și de a-i pune întrebări despre trăirile din zonele de conflict.

DSC_2446„De-a lungul timpului am susținut prezentări și conferințe în fața studenților de la facultățile de jurnalism, științe politice, filosofie, iar acum eu, în calitate de jurnalist, le vorbesc viitorilor medici, cărora doresc să le transmit că am văzut ce înseamnă medicina de urgență în Israel, Irak, Afganistan, unde inclusiv militarii români beneficiază de infrastructura americană, fiind transportați și îngrijiți în spitalele americanilor. Astăzi am adus două reportaje realizate în 2007 și 2008. Am mai fost de atunci în zone de război, însă pe vremea aceea era mult mai multă activitate în spitale. În anul 2007, în Irak, a fost probabil cel mai sângeros an, la fel în anul 2008, în Afganistan. Am fost în anul 2016, timp de trei săptămâni, în Afganistan și am văzut cel mai mare spital din baza din Kandahar, unde avem și noi vreo 600 de oameni, iar activitatea este ca la o policlinică”, a transmis Adelin Petrișor.

2 Adelin PetrisorÎn ceea ce privește suplimentarea numărului de locuri la 100 în anul universitar 2018-2019 la programul de studiu Medicină Militară de la UMF Tîrgu Mureș, Adelin Petrișor a arătat că militarii aflați în zone de război au nevoie de medici, astfel încât demersul este binevenit.
„Militarii noștri care se află în diverse zone de război au nevoie de medici. Chiar dacă infrastructura este a americanilor, sunt medici români care au grijă de soldații români plecați în Kandahar sau în Kabul. Sunt profesioniști, sunt oameni care n-ar fi acolo dacă n-ar fi capabili. Militarul trebuie să lupte, dar trebuie să mănânce și să aibă parte de servicii medicale”, a afirmat Adelin Petrișor.

Conferința a fost organizată de UMF Tîrgu Mureș și Media All Prest, având susținerea Happy Campus, ThreePharm, Valea Izvoarelor – Rezidență pentru vârstnici, Pharmics și Ultratest.

DSC_2435DSC_2474

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram