Interviu cu șefele de promoție de la Medicină, limba română, și Medicină Militară

În luna august, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș prezintă, în cadrul unor interviuri la UMFSTv Live, șefii de promoție de la toate programele de studii.

Este un demers prin care ne dorim să-i facem cunoscuți întregii comunități academice și totodată să le aflăm gândurile la sfârșitul unei etape și începutul alteia.

Începem, așadar, cu Al Hussein Hamida, șefă de promoție la programul de studii Medicină, limba română, și Andronache Ana-Maria-Cătălina, șefă de promoție la programul de studii Medicină Militară.

Reporter: Aș dori să începem discuția noastră prin a ne face o prezentare a voastră. De ce ați ales să studiați Medicina, respectiv Medicina Militară și de ce UMFST Târgu Mureș?

Al Hussein Hamida, șef promoție Medicină – linia română: Ideea de a studia Medicina a existat dintotdeauna, de când mă știu. Am studiat biologia la liceu, mi-a plăcut, iar pasiunea a început să crească progresiv până într-un moment în care nu-mi puteam imagina ce altceva aș putea să fac. De ce UMFST Târgu Mureș? Faptul că sunt din Târgu Mureș și având în vedere că în orașul meu există o universitate de prestigiu, m-am gândit că ar fi o alegere potrivită pentru mine.

Ana-Maria-Cătălina Andronache, șef de promoție Medicină Militară: Încă de mică am avut o admirație aparte față de medicii pe care i-am cunoscut. Mi-am dorit să-mi dezvolt memoria, gândirea, abilitățile practice și cred că un rol important în dezvoltarea mea intelectuală l-a avut șahul, sportul minții. Eram în clasa a XII-a și mă pregăteam de admitere la UMF Iași, pentru că era mai aproape de casă, iar fratele meu era deja student acolo. Prin ianuarie – februarie, am auzit de Medicina Militară și am început să mă documentez, să caut mai multe informații legate de selecție, de admitere și de centrele unde ar fi fost posibil acest lucru. Astfel, am ales să vin la Târgu Mureș, deoarece, la fel ca la Iași, puteam să aleg între biologie sau chimie. Am fost admisă cu media 9.98.

Rep.: Cum descrieți cei șase ani de studii și cât de mult v-ați schimbat din momentul în care ați pășit pentru prima oară în campusul Universității și până în prezent?

Al Hussein Hamida: A fost o perioadă intensă, cu multe provocări și multe amintiri. Nu pot să spun că au fost cei mai ușori ani din viața mea, însă cu ajutorul puterii psihice am reușit să facă față tuturor cerințelor vieții universitare. Schimbarea mea a fost una destul de notabilă, având în vedere că am început facultatea la vârsta de 17 ani și practic m-am maturizat odată cu trecerea anilor. Pe parcursul acestor ani, deși s-au mai pierdut din entuziasmul inocent și răbdarea din anul I, ambiția și dorința de cunoaștere au rămas aceleași. Totodată, cred că am ajuns să mă cunosc mai bine și să devin mult mai realistă.

Ana-Maria-Cătălina Andronache: Cei șase ani au fost cei mai frumoși ani din viața mea, nici nu-mi vine să cred că s-au terminat. Nu cunoșteam pe nimeni când am venit la Târgu Mureș și nici nu știam ce mă așteaptă. Aveam foarte mari emoții înaintea examenelor și trecem printr-un stres care îmi punea piedici, iar rezultatele nu erau pe măsura așteptărilor. Odată cu trecerea anilor, lucrurile s-au îmbunătățit, în anul 4 am aplicat pentru o bursă Erasmus, iar în anul 5, în semestrul II, am fost plecată în Turcia. Revenirea în anul 6 a fost mai facilă, deja știam ce mă așteaptă, examenele care mi-au rămas, pregătirea lucrării de licență și învățatul pentru examenul de Rezidențiat.

Rep.: Viața de student este una intensă, cu bucurii, cu emoții, cu strânse prietenii, uneori cu dezamăgiri, dar mai ales cu dorința de a ajunge în vârf. Pentru voi, care au fost cele mai frumoase experiențe pe care le-ați trăit în cei șase ani de studenție?

Al Hussein Hamida: Cele mai frumoase și mai emoționante momente au fost admiterea, absolvirea și perioadele petrecute în Erasmus.

Ana-Maria-Cătălina Andronache: Cea mai frumoasă experiență a fost cu siguranță reușita transferului de la Medicină civilă la Medicină militară. Descoperind destul de târziu Medicina militară, în clasa a XII-a timpul de pregătire pentru probele sportive nu a fost suficient pentru promovare. În anul 2 de facultate, fiind un loc liber în anul meu de studiu, am decis să reiau toate probele și am început să mă pregătesc intens. Când s-au afișat rezultatele și am fost declarată admisă în urma procesului se selecție, parcă nici nu-mi venea să cred.

Rep.: Sunteți promoția care traversează o perioadă atipică. Sunteți absolvenți în vremea pandemiei. Cum ați perceput și cum percepeți în continuare această perioadă?

Al Hussein Hamida: Inițial, neștiind amploarea pe care o va lua situația epidemiologică, am crezut că vom avea o mică vacanță, în care voi avea timp să învăț sau să scriu la lucrarea de licență, însă nu a fost chiar așa. Cred că stresul specific anului 6 era într-o oarecare măsură compensat de activitățile cu colegii. În acest an, doar examenele finale pe care le-am dat on site ne mai amintesc de realitatea trecută. Din păcate, nu am avut parte de serenade, de curs festiv sau de banchet, momente unice în viața unui student pe care le-am pierdut. Un alt lucru foarte greu de acceptat, mai ales pentru părinții noștri, a fost faptul că nu au putut fi alături de noi la festivitatea de absolvire.

Ana-Maria-Cătălina Andronache: Cred că este o adevărată provocare să fii absolvent al promoției 2020, mai ales la Medicină. Știu că Facultatea pe care am absolvit-o ne-a oferit o bază foarte solidă de cunoștințe și pregătirea pe care o vom avea în continuare va fi una completă.

Există o anumită specialitate medicală care vi se potrivește cel mai bine și pe care v-ați gândit să o urmați?

Al Hussein Hamida: Sunt multe specialități medicale care îmi plac, deci îmi este greu să aleg o anumită specialitate. Deși am cochetat patru ani de zile cu chirurgia cardiovasculară, ramura pediatrică în special, dezvoltând o pasiune pentru patologia cardiacă congenitală, domnul profesor Horațiu Suciu fiind-mi mentor. Crescând, intrând în anii clinici și mergând cu Erasmus, am reușit să găsesc ceva frumos la fiecare specialitate, iar acum mă tot gândesc și răzgândesc. Mi-au plăcut mereu specialitățile practice și nu pe deplin clinice, dar nu aș vrea să renunț complet la partea clinică. În momentul de față, oscilez între anestezie și terapie intensivă și cardiologie pediatrică, în special intervențională.

Ana-Maria-Cătălina Andronache: M-am gândit la chirurgie plastică, iar această specialitate mă atrage atât din punct de vedere curativ reconstructiv, cât și din punct de vedere estetic.

Din punctul vostru de vedere, care sunt cele mai importante calități pe care ar trebui să le aibă un viitor medic?

Al Hussein Hamida: Din punctul meu de vedere, cea mai importantă calitate pe care ar trebui să o dezvolte atât un tânăr medic la început de drum, cât și unul cu experiență se referă la capacitatea de comunicare medic-medic, nu doar medic-pacient. Practic, să fie lăsate orgoliile deoparte și să primeze pacientul. În ceea ce privește relația medic-pacient, consider că empatia și calitatea umană sunt extrem de importante, iar acestea trebuie să fie dezvoltate încă din timpul studenției. Medicina este un proces de învățare continuă și niciodată nu poți să spui că știi tot. Așadar, ca tânăr medic, trebuie să fii dispus și să îți placă să înveți toată viața, să te updatezi, să fii la curent cu metodele și tehnicile noi și inovative de tratament pentru a asigura un act medical de calitate.

Ana-Maria-Cătălina Andronache: Un viitor medic trebuie să fie foarte ambițios și curajos. Este vorba despre acea ambiție care te face să vrei să afli tot mai multe, să vrei să fii tot mai bun în domeniul în care profesezi. În ceea ce privește relația cu pacientul, este foarte important pentru un medic să aibă bune abilități de comunicare. Nu în ultimul rând, aș spune că în viața unui medic este foarte important echilibrul.

Interviurile integrale se pot urmări aici: https://www.youtube.com/watch?v=MRJWixPEBsk.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram