Made in UMF. Primii admiși la Rezidențiat în centrul universitar Tîrgu Mureș
Ministerul Sănătății a organizat, în data de 19 noiembrie 2017, concurs de intrare în Rezidențiat pentru cei peste 6.800 de absolvenți ai Facultăților de Medicină, Medicină Dentară și Farmacie. Concursul s-a desfășurat în centrele universitare: Tîrgu Mureș, București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Craiova.
În centrul universitar Tîrgu Mureș s-au înscris la concurs 435 de candidați pentru domeniul Medicină, 108 candidați pentru domeniul Medicină Dentară și 38 de candidați pentru domeniul Farmacie. Doi candidați din centrul universitar Tîrgu Mureș s-au clasat în primii 10 candidați cu mediile cele mai mari la domeniile Medicină și Medicină Dentară. Cel mai mare punctaj obținut în centrul nostru universitar a fost 931 la Medicină, punctajele la Medicină Dentară și Farmacie fiind în apropierea acestei medii.
La mijlocul lunii octombrie 2017, Facultatea de Medicină Dentară din cadrul UMF Tîrgu Mureș și Organizația Studențească de Medicină Dentară au organizat, în premieră, simularea examenului de Rezidențiat pentru absolvenții Facultății de Medicină Dentară.
Examenul a respectat în totalitate cerințele, formatul și programa prevăzute pentru examenul de Rezidențiat. Aproximativ 70 de participanți din marile centre universitare s-au înscris la simulare. Acestora li s-a părut extrem de utilă această evaluare înaintea examenului din data de 19 noiembrie.
Domeniul Medicină: Roland-Tibor Józsa, 931 puncte
„Pentru mine, examenul de Rezidențiat a fost singura opțiune ca și continuitate. Din punctul meu de vedere, examenul a fost ușor, însă pregătirea pentru el a fost mai grea. Am învățat continuu în perioada iulie-noiembrie și am reușit să obțin 931 de puncte din totalul de 950, astfel încât m-am situat pe locul 9 din 5045, la nivel național. Cardiologia este specialitatea pe care am ales-o și nu îmi doresc să părăsesc România, voi profesa aici. Pentru promoția 2018 am un sfat: „Repetitio est mater studiorum”.
Domeniul Medicină Dentară: Oana Penciu, 916 puncte
„În ceea ce privește dificultatea, examenul a fost exact așa cum mi-am imaginat, având în vedere faptul ca la Medicină Dentară s-a redus foarte mult numărul paginilor, am primit multe întrebări din detalii, intuiția m-a ajutat și am pus astfel accentul pe ceea ce a trebuit. Este greu să spun exact cât a durat pregătirea pentru examen, pentru că ambiția m-a trimis la bibliotecă de la începutul anului 6. În plus, consider că pe tot parcursul facultății mi-am dobândit o bună capacitate de memorare și concentrare. Consider că este foarte important să stii să îți dozezi timpul și să îți cunoști limitele pentru a nu ajunge la epuizare. Mi-am ales specialitatea Ortodonție și ortopedie dento-facială. De acum nu rămâne decât să mă pregătesc cât mai bine în acest domeniu, să fiu cât mai bună în ceea ce fac și să aduc cât mai multe zâmbete pe fețele pacienților. Drumul ales nu cred că este cel mai ușor, însă mereu am ales calea mai grea, dar și rezultatele au fost cele mai frumoase, iar ambiția și seriozitatea cu siguranță mă vor ajuta și de data aceasta. Momentan, planul meu este să profesez în țară, iar în ceea ce privește plecatul în străinătate „niciodată să nu spui niciodată”.
Domeniul Farmacie: Ioana Marin Militaru, 877 puncte
„Cel mai important lucru pentru a reuși în ceea ce ne propunem este să ne dorim cu adevărat și să nu renunțăm la visul nostru indiferent de împrejurări. Rezultatul pe care l-am obținut la examenul de rezidențiat este pentru mine o dovadă că doar prin muncă poți să îți depășești limitele și să ajungi acolo unde îți dorești. Orice recompensă cere sacrificii, iar acest examen a fost o probă dificilă, dar nu imposbilă. Pasiunea pentru ceea ce facem se reflectă în rezultatele noastre. Cel mai important este să avem încredere în noi și în faptul că munca pe care o depunem va fi recunoscută. Familia m-a susținut în toate alegerile pe care le-am făcut și m-a încurajat să îmi continui studiile. În prezent sunt doctorand în cadrul Institutului de Biochimie al Academiei Române și îmi doresc să rămân în domeniul cercetării, deoarece cercetarea reprezintă pentru mine o provocare”.