Noutăți despre proiectele de infrastructură medicală din județul Mureș, prezentate de prof. dr. Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății, în cadrul dezbaterii la UMFST
Prof. univ. dr. Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății, a fost invitat luni, 5 decembrie, la masa rotundă cu tema „Direcții strategice pentru sistemul de sănătate din România, până în 2030”, organizată de Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș (UMFST). Dezbaterea a marcat deschiderea Zilelor UMFST, eveniment de tradiție desfășurat în perioada 5 – 9 decembrie 2022.
Prof. univ. dr. Alexandru Rafila a precizat că „universitățile de Medicină reprezintă partenerul de bază al Ministerului Sănătății în acest moment, atât în dezvoltarea resurselor umane, cât și în constituirea unui hub de inovație. Există posibilități de investiții în cercetarea din domeniul medical. De asemenea, investiții în infrastructura spitalicească, în spitale care sunt importante din punct de vedere teritorial sau regional. Din nou mă gândesc la Târgu Mureș, în legătură cu digitalizarea sau continuarea digitalizării sistemului medical, investiții în asistența medicală primară, asistența medicală comunitară și, de asemenea, ambulatorie. Ne gândim și la o zonă vitregită, din păcate, de foarte mult timp – partea de servicii de reabilitare, de paleație și îngrijiri pe termen lung și nu în ultimul rând la o acțiune de sănătate publică importantă, care înseamnă dezvoltarea programelor de screening”.
În cadrul evenimentului, Ministrul Sănătăţii a făcut o prezentare a proiectului Strategiei Naţionale de Sănătate a României, aflat în dezbatere publică, referindu-se inclusiv la posibilităţile de finanţare a proiectelor pentru sănătate din județul Mureș.
Prof. univ. dr. Alexandru Rafila a precizat că „dumneavoastră, aici, la Târgu Mureș, veți fi beneficiarii direcți ai unei componente, apropo de strategia de dezvoltare a resurselor umane, prin Centrul avansat de training pentru personalul medical. Acesta va fi construit și va intra, practic, în folosința Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș și cred că la anul vom intra în linie dreaptă, în ceea ce privește proiectarea și execuția acestui centru. Un alt proiect important la care sperăm să avem progrese notabile în anul 2023 este legat de cele trei spitale de mari arși, dintre care unul va fi la Târgu Mureș”.
Programul național de investiții în infrastructura de sănătate, cuprinde 49 de obiective, o parte putând fi finanțate din fondurile alocate României pentru PNRR. Potrivit Țintei 377 aferente Componentei 12 – Sănătate din PNRR, România trebuie să realizeze minim 25 de investiții din lista predefinită de 49.
Ministrul Sănătății a anunțat în cadrul dezbaterii de la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș că „aici, la Târgu Mureș, aveți, pe lista de 49, o propunere de la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș și m-aș bucura ca acesta să fie inclus pe lista de eligibilitate, astfel încât acest institut prestigios în România să aibă o clădire nouă și să poată să își crească foarte mult capacitatea de acordare a serviciilor medicale”.
Anterior prezenței la masa rotundă cu tema „Direcții strategice pentru sistemul de sănătate din România, până în 2030”, organizată de Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureș, Ministrul Sănătății a participat, în aceeași zi, la inaugurarea noului laborator de radioterapie, din cadrul Spitalul Clinic Judeţean Mureş.
Prof. univ. dr. Alexandru Rafila a precizat că, la succesul investiției de peste 18 milioane de lei, finanţată prin Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, a contribuit și parteneriatul dintre Ministerul Sănătăţii, Consiliul Judeţean Mureş şi Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie din Târgu Mureş.
În cadrul evenimentului de inaugurare a laboratorului, Rectorul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, a anunţat că în prima parte a anului viitor, ar putea începe construcţia Spitalului Clinic Universitar „George Emil Palade”, gândit ca o componentă a Parcului Universitar Ştiinţific şi Tehnologic „Novum Forum”.
Ministrul Sănătăţii a precizat că „este foarte important să existe şi pentru medicii rezidenţi cele mai bune resurse în ceea ce priveşte pregătirea profesională, care înseamnă nu numai cadre didactice bine calificate, ci şi echipamente, modele de bună practică ce se pot dezvolta în astfel de spitale. Eu sunt convins că pot exista şi astfel de structuri atâta timp cât universităţile pot să asigure resursa umană şi managementul unor astfel de unităţi”.