O nouă campanie de informare, educație și depistare a cancerului de piele, la Târgu Mureș

Foto campanie cancer pieleUniversitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș, în parteneriat cu Spitalul Clinic Județean Mureș, Societatea Română de Dermatologie, Asociația Medicilor de Familie Mureș și Liga Studenților din Târgu Mureș, demarează, începând cu data de 17 iunie 2019, o nouă campanie de informare, educație și depistare precoce a leziunilor cutanate maligne (cancere de piele).

„Asistăm la o creștere alarmantă a incidenței cazurilor de tumori cutanate maligne în populație. Acest fapt se cauzează expunerii prelungite a populației la factorii cancerigeni, lipsei de informare și educație a populației și lipsei unui program național de screening al cancerelor cutanate în general și a melanomului în special. De asemenea, lipsa simptomatologiei subiective în formele incipiente de boală determină o prezentare tardivă a pacienților la medicul specialist”, a declarat prof. dr. Silviu Horia Morariu, coordonatorul campaniei.

În România, potrivit statisticilor oficiale, incidența cancerului de piele era în 2012 de 4,5%000 de locuitori cu mult sub media Uniunii Europene de 13%000 de locuitori. În schimb, rata mortalității prin cancer cutanat era de 1,7%000 de locuitori în România față de doar 2,2%000 de locuitori în Uniunea Europeană.

Procentul pacienților decedați cu cancer de piele din totalul pacienților diagnosticați în ultimii 5 ani este de 9,8% în România față de 4,8% în Uniunea Europeană. Toate aceste cifre demonstrează că în România cancerul de piele este subdiagnosticat și depistat cu precădere în formele avansate de boală.

„Pornind de la această observație, ne propunem să urmărim evoluția incidenței cancerului de piele în municipiul Târgu Mureș, identificarea factorilor ce influențează depistarea relativ tardivă a diferitelor forme de cancer cutanat, precum și modul în care o campanie susținută de informare și educație a populației poate influența depsitarea precoce a bolii”, a completat prof. dr. Silviu Horia Morariu.

Consultațiile pentru depistarea cancerelor cutanate nu necesită bilet de trimitere de la medicul de familie. Consultațiile constă în: semnarea unui consmițământ informat, efectuarea anamnezei, completarea unui chestionar, examenul clinic al întregului tegument, examenul dermatoscopic al leziunilor cutanate, elaborarea unui program de monitorizare, eliberarea unei scrisori medicale către medicul de familie cu planul de monitorizare sau intervenție, în baza căruia medicul de familie va elibera bilete de trimitere la medicul specialist. Pentru eliberarea prescripțiilor medicale în vederea tratării altor afecțiuni cutanate, pacientul are nevoie de un bilet de trimitere de la medicul de familie.

Campania se desfășoară la Clinica de Dermatologie (strada Gheorghe Doja, nr. 12) și la Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului Clinic Județean Mureș (Policlinica II – Bulevardul 1 Decembrie 1918 nr 28).

Programul consultațiilor la Clinica de Dermatologie:

Luni – vineri, intervalul orar 10.00 – 13.00

Progrmările se fac la numărul de telefon 0365-882.534 pentru programul de Cancer cutanat.

Programul consultațiilor la Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului Clinic Județean Mureș (Policlinica II):

Luni, intervalele orare 13.00 – 14.00 și 18.00 – 19.00

Marți, interval orar 13.00 – 14.00

Miercuri, intervalele orare 13.00 – 14.00 și 18.00 – 19.00

Joi, interval orar 13.00 – 14.00

Programările se fac la numărul de telefon 0365-882.556 pentru programul de Cancer cutanat (între orele 09.00-13.00).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram