Președinți la UMFST: Traian Băsescu, conferință despre România și perspectivele Uniunii Europene

IMGK3738Fostul Președinte al României, Traian Băsescu, a fost prezent joi, 21 martie 2019, la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș, unde a susținut o conferință cu o temă de actualitate: „România și perspectivele Uniunii Europene”.

Conferința a făcut din seria întâlnirilor „Președinți la UMFST”, iar la eveniment au participat studenți și cadre didactice ale Universității.

IMGK3716„Așa cum am spus de fiecare dată, menirea unei universități nu este doar de a transmite informații studenților, de a oferi diplome și a da calificări, ci în egală măsură o universitate trebuie să fie locul în care se formează opinii, iar acestea se transmit fiecărei generații. Cei care cunoașteți viața universității știți că de-a lungul timpului am invitat numeroase personalități din diverse zone. Domnul Președinte Traian Băsescu este invitat în cadrul unui proiect pe care l-am denumit „Președinți la UMFST”. Nu cu foarte mult timp în urmă, l-am avut ca invitat pe domnul Președinte Emil Constantinescu. Întâlnirea de astăzi este pentru mediul academic, orice interpretare care ar putea să apară în zona publică trebuie lăsată deoparte. Domnia sa va susține o conferință legată de viitorul României și locul României în viitorul Uniunii Europene, un subiect care ar trebui să ne facă pe fiecare dintre noi să vedem care sunt perspectivele ca națiune”, a transmis prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, Rectorul UMFST Târgu Mureș.

IMGK3755În cadrul conferinței, fostul Președinte al României a vorbit despre Europa și despre securitatea acesteia. La finalul acesteia, Traian Băsescu a răspuns întrebărilor studenților și cadrelor didactice. Traian Băsescu a afirmat că „în momentul de față, Uniunea Europeană nu are numai o criză de identitate, are o criză de perspectivă.”

„Aceste proiecte (naţionaliste, n.r.) prind tot mai mult la populaţia din UE pentru că partidele mainstream nu au reuşit să rezolve problemele importante: terorismul, şomajul, tineri fără soluţii, identitate europeană, politică externă comună, nu ne-au văzut cetăţenii europeni ca fiind cei în mâna cărora să îşi pună viitorul, să spună „da, sunt eficienţi, ştiu ce vor”. În momentul de faţă, Uniunea Europeană nu are numai o criză de identitate, are o criză de perspectivă. Spunea cineva că par pesimist. Nu, eu trag un semnal de alarmă să revenim suporteri ai proiectului european corect, cel din tratate, şi nu suporteri ai ideii suveranismului. Mă mai bat şi cu pumnul în piept ca maimuţa, spunând „eu ţin cu poporul meu”. A ţine cu poporul tău este să fii acolo şi să ai poziţii care creează perspectiva prosperităţii poporului tău (…) Riscul naţionalist există şi el nu poate fi combătut decât dacă oamenii politici îşi asumă responsabil discursul european. Din păcate, suntem într-un moment în care toţi se feresc de discursul european. Cred că proiectul european nu este un proiect eşuat, ci trebuie relansat”, a precizat Traian Băsescu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram