Program de pre-accelerare EIT Manufacturing

Programul de Pre-Accelerare Industry 5.0 al EIT Manufacturing RIS Hub România pune în aplicare conceptul de inovare deschisă pentru sprijinirea start-up-urilor din industria manufacturieră.

Programul de Pre-Accelerare Industry 5.0 își propune să sprijine apariția unor noi start-up-uri care doresc să depășească transformările asociate cu Industria 4.0, dezvoltând în același timp noi tehnologii, produse și servicii pentru a sprijini tranziția către o industrie europeană durabilă, centrată pe om și rezilientă. 

EIT Manufacturing reunește peste 70 de parteneri europeni de top din mediul de afaceri, educație și cercetare, printre care Volkswagen, Volvo, Universitatea de Tehnologie din Darmstadt, Comisia Franceză pentru Energie Alternativă și Energie Atomică (CEA), Universitatea Slovacă de Tehnologie și Whirlpool Europe. Această comunitate a cunoașterii și inovării este sprijinită de Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT), un organism al Uniunii Europene creat pentru a sprijini inovatorii în vederea transformării celor mai bune idei în produse, servicii și locuri de muncă pentru Europa. EIT Manufacturing RIS Hub din Romania este coordonat de Iceberg Plus – o companie de consultanță în domeniul inovării și transferului tehnologic cu o experiență vastă în proiecte europene și naționale axate pe inovare și transformare digitală, alături de Universitatea „Transilvania” din Brașov. 

Programul de Pre-Accelerare va avea durata de 7 săptămâni consecutive în care participanții selectați vor beneficia de servicii de pre-accelerare, asistență și acces la ecosistemul de producție EIT Manufacturing. Temele programului urmăresc patru domenii de interes, care stau și la baza programelor care acoperă o gamă completă de activități, formare și perfecționare, precum și noi modele de afaceri ale EIT Manufacturing: sisteme de proiectare și de producție flexibile, industrie verde, platforme digitale și colaborarea om-mașină.

Înscrierile se fac începând cu data 21 octombrie accesând și completând formularul programului, iar termenul limită pentru completarea și transmiterea formularului este 4 noiembrie 2022.

Participanții selectați vor intra din 8 noiembrie într-o serie de activități care contribuie la flagship-urile EIT Manufacturing: sisteme de producție flexibile pentru o producție competitivă; sisteme de amprentă ecologică redusă și economie circulară pentru o producție ecologică; soluții digitale și colaborative pentru ecosisteme de producție inovatoare; colaborarea om-mașină pentru o producție sustenabilă din punct de vedere social. 

În acest program se pot înscrie IMM-urile, startup-urile, echipele de studenți și cercetători care oferă soluții inovatoare pentru provocările reale cu care se confruntă și alți stakeholderi relevanți din industria fabricației. Astfel, programul este deschis pentru următoarele categorii de echipe: echipe de studenți și cercetători, startup-uri care dezvoltă un produs/serviciu inovator și relevant pentru industria fabricației, întreprinderi mici și mijlocii care vor să inoveze la nivel de procese tehnologice, sau care dezvoltă inovații de proces tehnologic. 

Programul constă în 60 de ore de teorie și practică unde experți din industrie și antreprenori cu experiență vor susține sesiuni de teorie, mentoring și workshop-uri. Printre subiectele abordate se află team building și management, business model canvas, strategii de marketing B2B, strategii de vânzări, metodologia Lean Startup și LOI & roadmaping. După prezentarea aspectelor legale și de proprietate intelectuală, a instrumentelor pentru finanțări și investiții, pitch deck design și pitching training, programul se va incheia cu un Pitch Day, unde fiecare echipă va susține câte un pitch de 5 minute, urmat de o sesiune de Q&A de 10 minute.  

Programul de Pre-Accelerare Industry 5.0 are ca obiectiv principal selectarea a 10 participanți pentru a face parte din procesul de pre-accelerare organizat de reprezentanții EIT Manufacturing RIS Hub România, alături de partenerii programului, dintre care putem enumera: EIT Manufacturing, ADR Centru, Iceberg Plus, Schaeffler România, Siemens Industry Software SRL, Fortech Investments, Katty Fashion, Futures of Innovation and Technology DIH, Digital Innovation Zone DIH,  Universitatea „Transilvania” din Brașov, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș. 

Specific, programul își propune următoarele obiective: 

  • Co-crearea unui program de pre-accelerare sub brand european (EIT Manufacturing), dar cu implicarea stakeholderilor regionali, cât și naționali, care să identifice anual proiectele și start-up-urile aflate la început de drum care au potențial de a inova în industria fabricației.
  • Cartografierea inovatorilor din domeniul fabricației, dezvoltând si actualizând anual baza de date a start-up-urilor.
  • Intermedierea cooperării între companiile din industrie și start-up-urile și inovatorii relevanți.
  • Dezvoltarea unei baze pentru viitoarele programe de accelerare și incubare pentru industria fabricatiei.
  • Facilitarea interacțiunii între posibili finanțatori (EIT, ADR) și investitori (fonduri Venture Capital).

Pentru mai multe informații despre program ne puteți scrie pe raluca.lucat@iceberg.plus

Acces rapid formular înscrieri aici.

Fii la curent cu evenimentul pe pagina de Facebook Iceberg Plus.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram