Registrul de pacienți – alternativa multora
Registrul de pacienți – alternativa multora
Din cauza igienei precare, 72 la sută din români prezintă carii dentare, 58 la sută tartru, 23 la sută carii la rădăcina dinţilor, 37 la sută pete pe dinţi, 57 la sută din populaţie nu au o respiraţie sănătoasă – spune un studiu efectuat în rândul românilor din anul 2010.
În aceste condiții nu este de mirare faptul că pacientul ajungând la medic stomatolog în loc de tratamente de prevenirea afecțiunilor orale are nevoie de tratamente costisitoare de reabilitare orală. E bine știut că cei care locuiesc în centre universitare, cum este și în cazul târgumureșenilor, există o alternativă: Centrul Integrat de Medicină Dentară.
Platforma de Medicină Dentară din cadrul Asociației Studenților Maghiari din Târgu Mureș prin proiectul „Registrul de Pacienți” a decis să ușureze viața pacienților care ar dori să opteze pentru serviciile de specialitate a Centrului. Astfel, a fost creat și inagurat site-ul http://fok.mmdsz.ro unde viitorii pacienți pot primi informații utile și înregistrându-se gratuit vor fi contactați direct de studenți. Datorită proiectului se pot evita cozile inutile și stresul cauzat de incertitudine.
Funcționând din anul 2014 avantajele proiectului „Registrul de pacienți” sunt indiscutabile, este clar că acest program este în folosul pacientului, nu rezolvă în totalitate problema studenților de la Medicină Dentară, dar este totuși o mână de ajutor.
„Mă bucur că acest proiect a fost inițiat anul trecut, deoarece am auzit de la colegii mai mari cât de greu este să găsești pacienți pentru tratament. Sper că acest program va fi atât de popular încât atunci când voi avea nevoie de pacienți voi putea lucra fără eforturi majore.” – spune Olivia Bobb, student de anul II la Facultatea de Medicină Dentară.
Un alt studiu dat publicităţii la sfârşitul anului 2009 arată că un român foloseşte mai puţin de două tuburi de pastă de dinţi pe an. Astfel, anual, folosim în medie 125 de mililitri de pastă de dinţi, iar medicii stomatologi spun că dacă ne-am spăla pe dinţi de două ori pe zi am folosi 600 de mililitri de pastă de dinţi. În plus, periuţa de dinţi este schimbată foarte rar, adică la doi sau trei ani, iar medicii specialişti spun că aceasta trebuie înlocuită odată la trei luni. Ținând cont de aceste date, putem spune că studenții de la stomatologie nu vor rămâne în viitorul apropiat fără pacienți.
Csaba Dudás – voluntar blog.umftgm.ro