Páciensregiszter – sokak alternatívája

Az elhanyagolt szájhigiénia miatt a románok 72 százalékának van szuvas foga, 58 százalékának fogkőve, 23 százalékának gyökércariese, 37 százalékának fogfelszíni foltjai, 57 százalékának pedig nem tekinthető egészségesnek a lehelete – derül ki egy 2010-ben a románok között végzett felmérésből.

Ilyen körülmények között nem meglepő, hogy a páciensek fogorvoshoz kerülve nem megelőző kezelésekre, hanem költséges rehabilitációra szorulnak. Azoknak akik egyetemi központokban laknak – mint ahogy a marosvásárhelyiek is – jó tudniuk, hogy létezik egy alternatív hely a kezelésre: az Integrált Fogászati Központ.

A Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség szakosztályaként működő Fogorvosi Kari Platform a Páciensregiszter névre hallgató projektje keretén belül eldöntötte, hogy megkönnyíti azon páciensek életét, akik úgy döntenek, hogy igénybe veszik ezt az ingyenes szolgáltatást. Az így létrehozott http://fok.mmdsz.ro honlapon a leendő páciensek információt találhatnak és amennyiben regisztrálnak a kezelést elvállaló diákok telefonon megkeresik őket. A projekt hozadéka, hogy el  lehet kerülni a fölösleges sorokat az egyetemi klinikán és az ezzel járó bizonytalanságot.

regiszterMRBEANA 2014 óta működő Páciensregiszter előnyei elvitathatatlanok. Amellett, hogy a páciens számára előnyös, az egyetemisták körében jelentkező „krónikus pácienshiányt” is képes enyhíteni  az évi több tíz regisztrált személlyel.

„Örülök, hogy ez a projek a tavalyi évben elindult, mivel a felsőbbéves diáktársaktól hallottam, hogy mennyire nehezen lehet pácienseket szerezni. Remélem, hogy ez a program annyira népszerűvé válik, hogy amikor oda kerülök, hogy páciensekre legyen szükségem, könnyedén, erőfeszítések nélkül szert tudok tenni rájuk” – mondja Bobb Olivia, másodéves fogorvostan-hallgató.

Egy másik 2009-ben kiadott felmérésből kiderül, hogy egy átlagos román évente kevesebb, mint két tubus fogkrémet használ el. Így tehát átlagosan 125 ml fogpasztát használunk, miközben a fogorvosok szerint ha naponta kétszer mosnánk fogat ez a szám 600 ml kellene legyen. Ráadásul a fogkefét ritkán, két vagy három évente, cseréli a lakosság, miközben a szakemberek szerint három havonta lenne ajánlatos cserélni őket. Figyelembe véve ezeket az adatokat, elmondhatjuk, hogy a fogorvostan-hallgatók valószínüleg a közeljövőben sem maradnak páciens nélkül.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram