La UMFST a avut loc semnarea contractelor de finanțare pentru infrastructura spitalicească nouă, din cadrul PNRR

Sala Festivă a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș a găzduit, în prezența ministrului Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, semnarea contractelor de finanțare pentru infrastructura spitalicească nouă, din cadrul PNRR, din județele Mureș, Bistrița-Năsăud, Cluj și Alba.

Gazda evenimentului, Prof. dr. Leonard Azamfirei, rectorul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș a declarat că „Universitățile de Medicină și Farmacie din România, reunite în Alianța Universitară – G6, sprijină acest demers de reformă a sistemului sanitar care are nevoie nu doar de investiții, ci și de resursa umană calificată. În mod direct, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș este, la rândul ei, beneficiara a două investiții specifice importante din PNRR, pentru Spitalul Universitar: Unități de asistență medicală ambulatorie și Echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale.”

Reuniunea de la UMFST G.E. Palade Tg. Mureș a fost onorată de prezența invitaților, cadre universitare, medici și reprezentanți ai autorităților locale din cele patru județe.

Managerul IUBCvT Târgu Mureș, dr. Mariana – Anișoara Ciorba, a semnat contractul în valoare de 105.841.529,64 euro (fără TVA), pentru proiectul „Construire Centru Chirurgical Cardiovascular la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș”.

Emil Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, a semnat contractul în valoare de 82.939.073,64 euro (fără TVA), pentru extinderea pavilionului Spitalului Județean de Urgență Bistrița, prin construirea unei clădiri noi, iar contractul de relocare și modernizare a activității secției de oncologie și înființarea compartimentului de cardiologie intervențională la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, în valoare de 47.092.679,72 euro (fără TVA), a fost semnat de Simona Diana Mârza, managerul instituției.

Contractul de 39.219.840,61 euro (fără TVA), pentru proiectul „Recompartimentare clădire existentă și extindere cu un corp nou – Secția clinică Neurochirurgie – Centru de Patologie Vasculo-Cerebrală și Neurochirurgie la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj” a fost semnat de prof. dr. Claudia Diana Gherman, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca.

Ca beneficiar al Apelului PNRR – C12 Sănătate, derulat prin Ministerul Sănătății, sistemul sanitar din România are șansa istorică de a accesa cele mai mari fonduri de investiții din istoria sa. După finalizarea acestor proiecte, calitatea asistenței medicale din România se va schimba în bine, în mod semnificativ.

Ministrul Sănătății, Prof. dr. Alexandru Rafila, a precizat că „Astăzi, la Târgu Mureș, s-a realizat un pas important pentru infrastructura din sănătate din România, patru obiective majore în infrastructura spitalicească primind finanțare în valoare de aproape 300 milioane de euro.

Sunt primele contracte de construire pe care le semnăm aici, în Transilvania. Sunt bucuros, dar și emoționat în același timp, pentru că dăm un semnal extrem de puternic, că ne interesează sănătatea oamenilor din România, sănătatea comunităților, iar acest lucru îl fac cu toată responsabilitatea”.

Din centrele universitare cu spitale selectate la finanțare au participat prof. dr. Ștefan Florian, șeful Secției de Neurochirurgie de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, prof. dr. Horațiu Suciu, șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureș și ec. Gabriel Lazany, managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram