Sistem de realitate virtuală, prezentat la Cursul Internațional de Chirurgie Artroscopică de la UMF Tîrgu Mureș

Tiberiu BatagaFacultatea de Farmacie a Universității de Medicină şi Farmacie (UMF) Tîrgu Mureș găzduieşte, în perioada 23-24 mai 2018, cel de-al patrulea Curs Internațional de Chirurgie Artroscopică, sub patronajul Academiei Europene de Chirurgie Artroscopică (ESSKA), în noul centru de teaching acreditat ESSKA.

Centrul de teaching ESSKA a primit acreditarea în data de 2 martie 2018 și este singurul centru acreditat din Europa Centrală. Acest lucru înseamnă că centrul medical Tîrgu Mureș va putea găzdui specialiști din străinătate cu burse europene ESSKA care își vor împărtăși cunoștințele și experiențele. Tot ca element de noutate, la ediția din acest an a manifestării este prezentat, în premieră în România, un sistem de realitate virtuală pentru artroplastiile de genunchi.

Simulare virtuala„Mă bucur că acest Curs Internațional de Chirurgie Artroscopică se află la a patra ediție, pe care îl organizăm împreună cu colegii de la Spitalul Clinic Județean, având sprijinul Universității de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș. Avem un nou format pe care Academia Europeană de Chirurgie Artroscopică (ESSKA) ni l-a impus, având în vedere că am fost acreditați ca centru european de teaching, și anume 30 de participanți, cu o zi de artroscopie și o zi de artroplastie. Avem deosebita plăcere de a prezenta sistemul de virtual reality pentru artroplastiile de genunchi, una dintre cele mai moderne metode de training în domeniul acestei tehnici chirurgicale. Sistemul a fost prezentat pentru prima dată anul trecut, la Viena, iar acum este prezentat pentru prima oară în România și mă bucur că acest lucru se întâmplă la Tîrgu Mureș”, a declarat prof. dr. Tiberiu Bățagă, co-președintele Comitetului de organizare.

Potrivit co-președintelui Comitetului de organizare, un obiectiv important îl reprezintă înființarea, la UMF Tîrgu Mureș, a unui centru interdisciplinar de simulare și cercetare, din fonduri europene, care să dispună de sisteme de simulare virtuală de ultimă generație pentru pregătirea medicilor rezidenți, specialiști și primari.
„Un astfel de centru ne-ar oferi posibilitatea de a face training permanent și toate cursurile organizate, indiferent de specialitățile chirurgicale, ar putea fi găzduite de acest centru. Centrul va fi în campusul universitar, am discutat cu domnul rector, prof. dr. Leonard Azamfirei. Sperăm să înființăm centrul într-un an sau doi”, a precizat prof. dr. Tiberiu Bățagă.

La Cursul Internațional de Chirurgie Artroscopică participă medici rezidenți, medici specialiști și medici primari ortopezi, lectori din țară și din străinătate, personalități recunsocute la nivel mondial în domeniul chirurgiei artroscopice. Manifestarea este creditată, în premieră, cu credite europene.

image4

image3

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram