Studenții mediciniști fac apel la calm și sprijină starea de urgență

Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România, din care face parte și Liga Studenților din Târgu Mureș, își manifestă deplina susținere și recunoștință pentru medici, asistenți medicali și pentru toți profesioniștii din domeniul sănătății implicați în gestionarea situației particulare cu care România se confruntă în acest moment.

Redăm, în rândurile de mai jos, mesajul transmis de Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România:

FASMR face apel la instituțiile statului pentru ca acestea să asigure personalului din domeniul sanitar toate condițiile de siguranță necesare desfășurării activității în prima linie de risc împotriva COVID-19. Mai mult decât atât, studenții mediciniști reprezentați de FASMR își oferă disponibilitatea de a sprijini ca voluntari unitățile sanitare sau instituțiile statului, în cazul în care va fi nevoie de acest lucru. Drept dovadă, Direcțiile de Sănătate Publică din București și Cluj se bucură deja de ajutorul studenților voluntari.

În contextul evoluției pandemiei cu virusul SARS-CoV-2, Președintele Klaus Iohannis a anunțat decretarea stării de urgență, începând de luni, 16 martie 2020. Conform Constituției, Parlamentul trebuie să aprobe măsura, în termen de cel mult 5 zile de la anunțarea acesteia.

Starea de urgență este reglementată de OUG 1/1999 și de legea nr. 453/2004. Aceasta se instituie pentru „prevenirea, limitarea și înlăturarea urmărilor unor dezastre”, în cazul de față pandemia cu COVID-19. Starea de Urgență dă puteri sporite statului în situații de criză și este gestionată de Ministerul Afacerilor Interne. Astfel, statul are acces la o serie de măsuri în timpul stării de urgenţă, printre care: să limiteze sau să interzică circulația vehiculelor sau a persoanelor în anumite zone ori între anumite ore, să efectueze controale asupra unor persoane sau locuri, când acestea se impun, să exercite în mod exclusiv dreptul de a autoriza desfășurarea adunărilor publice, a manifestațiilor sau marșurilor, să emită ordonanțe militare sau ordine, după caz, etc. Lista întreagă de măsuri posibile se află în art.20 din OUG 1/1999. 

Prin instaurarea Scenariului 3, valabil în situația înregistrării de la 101 până la 2000 de cazuri, urmează să fie mărită capacitatea de răspuns la pacienți potențial infectați și se va realiza un triaj la fiecare spital, prin care vor fi prioritizate aceste cazuri. De asemenea, spitalele de boli infecțioase vor trata doar COVID-19, pacienții cu alte afecțiuni urmând să fie transferați în alte centre medicale, iar spațiile pentru tratarea bolnavilor vor fi mărite.

 În concluzie, Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România îndeamnă populația la calm și responsabilitate din partea fiecărui cetățean. Este foarte importantă menținerea unei rutine zilnice active, a unei diete sănătoase și a orelor necesare de odihnă, toate acestea în timp ce este menținut un contact cât mai limitat cu alte persoane.

Vă reamintim că dacă aveți nevoie de informații suplimentare despre infecția cu COVID-19 vă este pus la dispoziție telverde 0800800358, disponibil zilnic  între orele 8-23, iar dacă aveți simptome caracteristice acestei infecții, recomandarea este de a apela numărul unic de urgență 112.

Pentru orice fel de informație, întrebare sau nelămurire, echipa FASMR vă stă la dispoziție pe toate canalele sale de comunicare și prin fiecare reprezentant. De asemenea, încurajăm informarea constantă din surse oficiale de comunicare (Ministerul Sănătății – http://www.ms.ro/coronavirus-covid-19/, World Health Organization (Organizația Mondială a Sănătății) –  https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019, Ministerul Afacerilor Interne- https://www.mai.gov.ro/. )

Vă îndemnăm să respectați regulile menționate, acestea fiind în interesul sănătății dumneavoastră!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram