Studenții UMFST Târgu Mureș, despre experiența numită Universitatea de Medicină din Shantou, China
Patru studenți ai Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș au efectuat, în perioada 30 august – 2 octombrie 2018, stagii de practică la Universitatea de Medicină din Shantou, China, consecutiv unui acord bilateral de cooperare între cele două universități.
Flaviu Moldovan, Sabina Radu, Tudor Fleseriu și Astrid Jerca au experimentat o lună de practică la Universitatea de Medicină din Shantou, iar în rândurile de mai jos ne mărturisesc cum i-a îmbogățit această experiență, cu ce așteptări au plecat, ce au găsit în China și cu ce gânduri au revenit în țară.
Sabina Radu afirmă că „încărcătura știițifică, emoțională și spirituală cu care a revenit este de-a dreptul fabuloasă.”
„Pentru această experiență țin să mulțumesc în mod special inițiatorului proiectului din care am făcut cu mândrie parte, prof. William Au, dar și Facultății de Medicină din Shantou, o gazdă excepțională, care, prin coordonatorii ce ne-au avut în grijă, ne-au făcut șederea mai mult decât plăcută. Încărcătura știițifică, emoțională și spirituală cu care am revenit este de-a dreptul fabuloasă. Trecând peste problemele de acomodare (climă, fus orar, mâncare și, nu în ultimul rând, lipsa cafelei), pot spune că în fiecare zi am trăit momente unice. Coordonatorii din cadrul facultății gazdă, oameni calzi, primitori și extraordinar de respectuoși cu oaspeții, au organizat totul în detaliu, oferindu-ne posibilitatea de a explora în fiecare zi ceva nou atât în facultate, în clinicile arondate, cât și în proiectele de voluntariat. În toate aceste activități am cunoscut oameni deosebiți, profesori, medici extrem de răbdători și devotați, tehnică și dotări la cele mai înalte standarde. La fel de interesantă a fost să viața socială, având parte de excursii, seri culturale, întalniri cu localnicii de care ne-am atașat instantaneu și am legat prietenii. Închei prin a recomanda celor care au posibilitatea să bifeze această destinație măcar o dată în viață.”
Tudor Fleseriu descrie experiența din China ca fiind completă și complexă, un bun prilej de a se îmbogăți din punct de vedere științific, sufletește, culinar și cultural.
„Cele patru săptămâni pe care le-am petrecut în China mi-au schimbat viața și probabil vor rămâne multă vreme cea mai fascinantă experiență turistică. În acest interval m-am îmbogățit sufletește, culinar, cultural, dar și din punct de vedere academic prin vasta interacțiune pe care coordonatorii noștri ne-au asigurat-o în spațiile clinice.
În prima zi, am văzut cum soarele dimineții luminează o lume total diferită față de ce cunoșteam până atunci. În afară de populația numeroasă ce umplea străzile, traficul haotic care ne încetinea și uimirea din ochii localnicilor când ne vedeau, am văzut un oraș cu blocuri de 40 de etaje, mâncăruri diverse la toate colțurile străzii, fructe pe care nu le mai văzusem nici măcar în poze, Marea Estică a Chinei, o insulă unde noaptea erau proiectate spectacole de lumini, disciplina și bunele maniere care caracterizau fiecare localnic. Acestea ar fi doar câteva detalii care ar descrie pe scurt experiența orientală.
Vorbind despre spațiul clinic, diferențele nu sunt majore față de România, cu excepția faptului că secțiile erau pline întotdeauna, iar din cauza lipsei de spațiu, unii pacienți aveau paturile de spital pe holuri. A fost o experiență completă și complexă în cadrul căreia ne-am făcut multe cunoștințe și prieteni, am avut parte de clipe unice și ne-am îmbogățit din toate punctele de vedere.”