UMFST G.E. Palade Târgu Mureș, parte a Proiectului COALition în cadrul programului de lucru Widera al Horizon Europe

Sub umbrela COALition activează un consorțiu format din 16 parteneri din Grecia, Bulgaria, România și Germania, coordonat de Centre for Research and Technology-Hellas (CERTH) din Grecia. COALition este un proiect Widera al programului Horizon Europe ce se va desfășura până în 2026.

Membrii Consorțiului urmăresc crearea unor centre de excelență la nivelul regiunilor pe care le reprezintă, unul dintre acestea urmând să funcționeze în regiunea Centru în cazul României, centre care vor oferi suport în cercetare și inovare, antreprenoriat și recalificare sau perfecționare a forței de muncă, ca parte a inițiativei europene de consolidare a excelenței regionale în inovare în ecosistemele regionale aferente zonelor dependente de combustibili fosili și pentru a ridica nivelul de excelență în inovare în sectoarele legate de energia durabilă.

Astfel, COALition își propune să consolideze aceste ecosisteme prin definirea unei agende strategice comune pentru energie durabilă, astfel încât să faciliteze tranziția acestora într-un mod de echitate. Regiunile reprezentate în proiect (Macedonia de Vest – GR, Regiunea Centru – RO, Regiunea Sud-Est – BG) și care aparțin statelor UE aflate în tranziție, s-au asociat în încercarea de a maximiza impactul pe termen lung al strategiei comune de cercetare și inovare, și de altfel, vizat ca obiectiv central dezvoltat în cadrul proiectului.

COALition intenționează să creeze efecte multiplicatoare prin intermediul oportunităților investiționale create prin atragerea și mobilizarea investițiilor externe.

Proiectul va fi prezentat în cadrul Conferinței Internaționale „Interdisciplinaritatea în Inginerie – Inter-Eng 2023”, prin abordarea unei teme relevante, sub titlul „An approach to EUs energy Just Transition Plan”. Evenimentul va avea loc vineri, 6 octombrie, în intervalul orar 14:15 – 15:00, în sala A214 a Facultății de Inginerie și Tehnologia Informaței, de pe str. N. Iorga, nr.1.

În perioada 12 – 14 octombrie, reprezentanții proiectului, Conf. univ. Dr. ing. Adrian Gligor și Conf. univ. Dr. ing. Dumitru Cristian, vor participa la a opta ediție a workshop-ului studențesc „Creşterea eficienţei energetice la consumatori industriali şi casnici”, desfășurat sub egida Universității din Oradea, unde vor susține prelegerea „COALition – o abordare privind adaptarea tranziției energetice din România în conformitate cu obiectivele Planului de Tranziție Justă al UE”.

Rămâneți la curent cu următorii pași, lansarea site-ului web și a canalelor de social media dedicate proiectului.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram