UMFST, gazdă a seriei de dezbateri despre malpraxis, organizată de Colegiul Medicilor din România

Colegiul Medicilor din România a organizat, la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş, o dezbatere din seria celor dedicate gestionării greşelilor medicale și contextul legal în România, la care au participat specialiști din Sibiu, Bistriţa Năsăud, Braşov, Harghita, Covasna şi Mureș.

Dezbaterea, moderată de Vlad Mixich, expert în politici de sănătate, a reunit reprezentanți ai conducerii Colegiului Medicilor din România, ai mediului academic din Târgu Mureș, ai societăților medicale profesionale, asociațiilor de pacienți, organizațiilor non-guvernamentale care activează în domeniul sănătății.

La eveniment au susținut prezentări Prof. Dr. Leonard Azamfirei – Rectorul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş, Prof. Dr. Horațiu Suciu – Președintele Colegiului Medicilor Mureș, Prof. Dr. Claudiu Mărgineanu – Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş, Dr. Radu Lupescu – Clinica ATI Rhena Strasbourg, Dr. Andrei Nanu, Av. Nicoleta Popescu.

Prezent la eveniment, prof. dr. Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor din România, a opinat că sistemul polițelor de malpraxis nu oferă o protecţie reală medicilor.

„Realitatea este că, în România, în caz de malpraxis, medicul se găseşte de cele mai multe ori singur în faţa instanţei. De cele mai multe ori, spitalul se regăseşte ca parte în dosar doar pentru că pacientul  consideră că acesta are un grad mai mare de solvabilitate şi solicită să răspundă solidar cu medicul. Iar acest lucru creează o presiune psihologică enormă asupra medicilor”, a transmis prof. dr. Daniel Coriu.

Pentru că poliţele de malpraxis cuprind foarte multe clauze de exonerare şi nu acoperă, de exemplu, despăgubirile morale, participanții la dezbatere au opinat că plata despăgubirilor materiale şi morale pentru pacienţii care au suferit prejudicii trebuie preluată în mod real şi efectiv de asiguratori, în temeiul poliţei de malpraxis, care ar trebui să includă clauze obligatorii, prin care asiguratorii să fie parte în dosarele civile de răspundere a medicilor.

Astfel, se consideră că poliţa pentru malpraxis ar trebui să aibă o eficiență similară cu cea a poliței RCA. Astfel, asiguratorul va fi alături de medic în faţa instanţei civile, chiar dacă, astfel, se va ajunge la creşterea primelor de asigurare.

Evenimentul organizat la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş face parte din seria dezbaterilor publice organizate de Colegiul Medicilor din România cu participarea medicilor, reprezentanţilor presei, asociaţiilor de pacienţi, societăţii civile şi sindicatelor în domeniul medical.

În ediția de la București s-a adus în discuție raportarea voluntară și analiza detaliată a greşelilor medicale într-un sistem nepunitiv, pentru a îmbunătăţi calitatea actului medical. Reprezentanţii Colegiului Medicilor susțin că sunt necesare modificări legislative care să permită o soluţionare mult mai rapidă a dosarelor de răspundere civilă în caz de malpraxis, precum și ridicarea dreptului de practică a medicului, în cazul greşelilor grave sau repetate.

În cadrul ediției de la Timișoara a dezbaterii organizate de Colegiul Medicilor din România s-a pledat pentru înfiinţarea unui corp al experţilor medicali care să realizeze expertiza judiciară, fiind invocată practica CEDO, care opinează că sistemul actual nu asigură independenţa deplină a expertizei judiciare în cauzele de malpraxis.

Dezbaterile vor continua în lunile ianuarie şi februarie 2023 la Cluj, Iaşi şi Craiova, Colegiul Medicilor din România dorind astfel să contribuie la o mai bună aliniere a sistemului medical românesc la practicile internaţionale, creşterea calităţii actului medical şi gradului de satisfacţie a pacienţilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram