UMFST „George Emil Palade” din Târgu Mureș, promotor și coordonator al unui proiect Erasmus+ privind direcționarea învățământului superior african în promovarea inovației incluzive pentru dezvoltare

IMG_1957Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș este promotorul și coordonatorul proiectului Erasmus+ intitulat „Direcționarea învățământului superior african în promovarea inovației incluzive pentru dezvoltare” – AHEAD, care se derulează în cadrul acțiunii de consolidare a capacităților în domeniul învățământului superior.

Proiectul are o durată de implementare de trei ani, în perioada 2017-2020, un buget de peste 700.000 euro, constituind un parteneriat între 15 universități din opt țări participante situate în Europa și Africa: România, Marea Britanie, Italia, Polonia, Bulgaria, Kenya, Uganda și Tanzania.

Obiectivul general al proiectului este de a dezvolta capacitățile de gestionare, guvernanță, predare, cercetare și evaluare ale instituțiilor de învățământ superior din țările partenere, pentru a le permite să pună în aplicare triunghiul cunoașterii și să integreze mai bine funcțiunile din domeniul cercetării, educației și inovării, care susțin inovarea pentru dezvoltarea durabilă și creșterea incluzivă.

La final de an, avem satisfacția de a consemna evenimentele importante care au avut loc în cursul anului 2019 și care au permis implementarea cu succes a activităților prevăzute în proiect:

AHEAD Training of trainers – Birmingham, Marea Britanie

Întâlnirea AHEAD Training of trainers a avut loc în perioada 21-24 mai 2019 la Birmingham, Marea Britanie, și a fost găzduită de Birmingham City University. Scopul evenimentului de formare a fost de a asigura transferabilitatea și îmbunătățirea Resurselor Educaționale Deschise (OER) dezvoltate în cadrul proiectului AHEAD, precum și pregătirea cadrelor didactice și a cercetărilor de la universitățile din țările partenere pentru a preda și/sau a se instrui în domeniul managementului inovației, inovației incluzive, educației antreprenoriale și a antreprenoriatului social.

Aproximativ 35 de reprezentanți ai parteneriatului AHEAD au participat la instruire și au avut ocazia de a discuta despre diferite subiecte, precum: predare/formare antreprenorială, design thinking, inovare socială, sisteme de inovare, tipuri de inovații, recuperare tehnologică, salturi tehnologice, inovație incluzivă și de bază, învățare tehnologică, învățare centrată pe student.

AHEAD Second Capacity Building Workshop – Kampala, Uganda

Întâlnirea de proiect a avut loc în perioada 30 octombrie-1 noiembrie 2019, a fost găzduită de Universitatea Kyambogo din Uganda și a adunat un număr de aproximativ 40 de participanți din toate organizațiile partenere.

Întâlnirea a avut ca scop consolidarea impactului activităților proiectului, îmbunătățirea calității materialelor întocmite până în prezent în cadrul proiectului și pregătirea implementării activităților viitoare prin colaborare și activități comune.

Conferința „Erasmus+ în învățământul superior: un pas dincolo de mobilitate”, eveniment organizat de Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP) la sediul Facultății de Studii Europene din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, în perioada 10-11 octombrie 2019. Un motiv de bucurie și satisfacție a fost nominalizarea de către ANPCDEFP a proiectului AHEAD în rândul poveștilor de succes și oportunitatea oferită de a disemina rezultatele proiectului în cadrul Conferinței de valorizare a rezultatelor proiectelor Erasmus+ din domeniul învățământului superior.

În cadrul conferinței au fost abordate aspecte strategice privind internaționalizarea universităților românești și au fost prezentate exemple de bună practică  în implementarea proiectelor de tip: Parteneriate strategice în învățământul superior, Erasmus Mundus,  Capacity Building Higher Education, Knowledge Alliances, Jean Monnet Actions şi European Universities, iar proiectul AHEAD  a fost selectat ca fiind un exemplu de bună practică în implementarea proiectelor de consolidare a capacităților în domeniul învățământului superior.

Pentru anul 2020 ne propunem finalizarea cu succes a activităților prevăzute în cadrul proiectului și participarea la AHEAD Third Capacity Building Workshop care va avea loc la Kenyatta University din Kenya, în luna mai.

Pentru a afla mai multe informații despre proiectul AHEAD, vă invităm să vizitați pagina web a proiectului: http://ahead-project.net/.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram